Nie jesteś zalogowana! Zaloguj się by w pełni, bez ograniczeń korzystać z forum. Jeśli nie masz jeszcze konta, kliknij tutaj i przejdź do darmowej rejestracji.
Mapa strony
Strona Główna Forum
 Info   Szukaj    Album   Polecamy   Rejestracja   Profil   Wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: dlonie, komus, oddasz, swoje, zanim

Zanim oddasz komuś swoje dłonie...
Autor Wiadomość
xxxVioletynaxxx 
Początkująca
Żyję chwilą, marzeniami...

Wysłany: 2009-03-03, 18:21 Zanim oddasz komuś swoje dłonie...

Witam
Jest pewnie wiele kobiet które odwiedzają to forum przed pójściem do stylistki pazurków, chciałabym aby w tym watku te bardziej doświadczone dzieliły się swoimi doświadczeniami, a te mniej doświadczone mogły rozwiać swoje wszelkie wątpliwości związane z taką wizytą;)

No to ja zacznę od kilku słów na co trzeba zwrócić uwagę:

♥Po pierwsze higiena w salonie! pierwsze nasze wrażenie powinno być pozytywne, każda klientka powinna mieć osobny pilnik, taki jednrazowego użytku lub przetrzymywany w szczelnym woreczku specjalnie na jej wizyty. Zwrucić trzeba takżę uwagę czy nasze rączki przed zabiegiem są dezynfekowane specjalnym płynem, wbrew pozorom to bardzo ważne ponieważ potem trudno jest wyleczyć "grzybki" spod paznokci;)

♥O jakość usług wykonywanych przez stylistkę najlepiej dowiedzieć się pocztą pantoflową, co sprawdzone to lepsze. Jeśli pierwszy raz mamy styczność z tą stylistką poprośmy ją o zdjęcia jej wczesniejszych prac i zapytajmy jakie kursy ukończyła, oczywiście świstek nie zawsze odzwierciedla umiejętności ale ukończenie kursu to ogromny plus:)

♥Stylistka powinna nam doradzić jaka metoda jest dla nas odpowiednia, żel/akryl, tips/ szablon. Im więcej możliwości tym lepiej:)

♥Dobrze byłoby gdyby cena usługi była niziutka ale nie czarujmy się, w Polsce nic za darmo;) Stylistka nawet ta wykonująca pazurki w domu nie powinna zchodzić poniżej 50 zł.

♥Zanim usiądziemy na krzesełku wyłanczamy telefon! w trakcie zabiegu jest to praktycznie niemożliwe.

♥Przed pujściem do salonu, obmysl co chciałabyś mieć na pazurkach, znacznie skróci to czas trwania zabiegu:)

Na razie tyle, jeśli cosik mi się przypomni to napewno dopiszę:) Zapraszam do rozwijania wątku!

http://nasza-klasa.pl/profile/23100762

Sol_Angelica 
Stała bywalczyni

Wysłany: 2009-06-14, 22:03 Re: Zanim oddasz komuś swoje dłonie...

xxxVioletynaxxx napisał/a:
Witam

♥Po pierwsze higiena w salonie! pierwsze nasze wrażenie powinno być pozytywne, każda klientka powinna mieć osobny pilnik, taki jednrazowego użytku lub przetrzymywany w szczelnym woreczku specjalnie na jej wizyty. Zwrucić trzeba takżę uwagę czy nasze rączki przed zabiegiem są dezynfekowane specjalnym płynem, wbrew pozorom to bardzo ważne ponieważ potem trudno jest wyleczyć "grzybki" spod paznokci;)

do tego punktu dopisałabym oprócz informacji o dezynfekcji np.informację by klientka zwracala uwagę czy produkty na jakich ktos pracuje sa zdezynfekowane, wysterylizowane, bo czesto np.patyczki,pilniki czy chociażby cążki zostaja "po innej klientce" i uzywane są nadal a to żródło bakterii i sama dezynfekcja dłoni żadnym preparatem tu nie pomoże.

Darish:)

Wysłany: 2009-06-15, 00:10 

Sol_Angelica napisał/a:
do tego punktu dopisałabym oprócz informacji o dezynfekcji np.informację by klientka zwracala uwagę czy produkty na jakich ktos pracuje sa zdezynfekowane, wysterylizowane, bo czesto np.patyczki,pilniki czy chociażby cążki zostaja "po innej klientce" i uzywane są nadal a to żródło bakterii i sama dezynfekcja dłoni żadnym preparatem tu nie pomoże.

duzo "domowych tipserek" wlasnie tego nie przestrzega..
dodatkowo nie polecam salonu Visage w Kaliszu wlasnie z tego powodu - uslyszalam ze dezynfekcja co chwile nie jest potrzebna bo potem trzeba szukac pilnikow itp :roll: :-/ liczy sie akord :-?

Alexia 
Początkująca

Wysłany: 2009-08-03, 09:24 

dobry temat.. ja nie korzystam i korzystac nie bede z pomocy kosmetyczki czy chodzi o twarz czy o paznokcie.. nie ufam salonom, zakładom kosmetycznym czy domowym kosmetyczkom.. :/ wiele sie nasłuchałam o roznych chorobach skory przez czeste odwiedzanie kosmetyczek i bleee;/ brzydzi mnie poprostu brak higieny który zdarza sie niestety czesto.. a samemu można równie dobrze zadbac o siebie, kto potrafi to zrobić, ten nie potrzebuje kosmetyczek.

pati 
pati

Pomogła: 23 razy
Wysłany: 2009-08-03, 10:18 

A ja się nie zgodzę... Lepiej iść do kosmetyczki po kursach, studiach, itp. niż nakładać żel czy akryl na własną rękę, testując, bo "a może wyjdzie". A z drugiej strony, najlepiej się "nasłuchać" i krytykować :P trzeba się samemu przekonać i wtedy mieć lub nie mieć powód do krytyki :P

Alexia 
Początkująca

Wysłany: 2009-08-03, 11:17 

to załóżmy, że mam powody ;-)

pati 
pati

Pomogła: 23 razy
Wysłany: 2009-08-03, 11:19 

:) ok, ale nie należy wszystkich kosmetyczek, kosmetologów i dermatologów pakować do jednego worka ;)

Anula 
Beauty Forum TEAM

Pomogła: 11 razy
Wysłany: 2009-08-03, 17:39 

Alexia napisał/a:
brzydzi mnie poprostu brak higieny

Teraz prawie we wszystkich, dobrych salonach zapewniona jest higiena :) Tak to by nikt nie chodził do kosmetyczek :)

cherish 
Użytkowniczka
cherish

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 2009-09-02, 15:42 

absolutnie zgadzam się z pati,
kończy się era saloników typu "u Jadzi" gdzie higiena i jakość były bardzo wątpliwe,
świadomość ludzi dotycząca np. higieny jest tera zupełnie inna (na szczęście) oczywiście na plus
ja chodzę do mojego kochanego Salonu, gdzie mam stu procentową pewność, że wszystkie zasady higieny podczas zabiegów na twarz czy też manicuru są przestrzegane, jesli ktoś jest z Warszawy to polecam salon BodyArt na ul.Wolność

Nysza 
Początkująca
dyplomowana stylistka

Wysłany: 2009-10-29, 20:14 Re: Zanim oddasz komuś swoje dłonie...

Sol_Angelica napisał/a:
xxxVioletynaxxx napisał/a:
Witam

skoro klientka ma założony swój worek z pilnikami to w nim powinny się również znaleźć oprócz zestawu pilników (bo do stylizacji potrzebnych jest kilka rodzai)polerka i patyczki do skórek - także nie ma tutaj mowy o patyczku po ostatniej klientce ...

Kasiakk 
Coś już napisała
profesjonalnie

Wysłany: 2010-01-05, 10:47 

Odnośnie higieny w salonie- różnie z tym bywa, pamiętajmy, że sznujący się lokal nie tylko używa środków do dezynfekcji, ale przede wszystkim sterylizuje i to w autoklawie - autoklaw zabija jedynie chociażby HIV. Wiele salonów autoklawów nie ma -bo nie każdy sanepid wymaga - czasami sanepid twierdzi, że do sterylizacji są płyny jedynie potrzebne, a sterylizacja z punktu medycznego to: para, ciśnienie i temperatura

eva_sawczyn 
Początkująca
Eva

Wysłany: 2010-01-18, 19:44 

Kasiakk napisał/a:
Odnośnie higieny w salonie- różnie z tym bywa, pamiętajmy, że sznujący się lokal nie tylko używa środków do dezynfekcji, ale przede wszystkim sterylizuje i to w autoklawie - autoklaw zabija jedynie chociażby HIV. Wiele salonów autoklawów nie ma -bo nie każdy sanepid wymaga - czasami sanepid twierdzi, że do sterylizacji są płyny jedynie potrzebne, a sterylizacja z punktu medycznego to: para, ciśnienie i temperatura

Wszystko super, tylko żaden autoklaw nie uratuje klientek jakiejś stylistki, która np. z chęci zarobienia robi manicure pani z powiedzmy jakąś delikatną grzybicą paznokcia... A jeszcze nie widziałam w życiu salonu który miałby oprócz jednorazowych pilniczków, patyczków i innych tam, jednorazowe lakiery do paznokci, a w nich wirusy zostają tak samo. Więc może oprócz ogółem higieny pracy tej czy tamtej Pani zwracajmy też uwagę na to jak obchodzi się z naszymi pazurkami i co wie na ich temat i jeśli mamy jakieś obawy, dowiedzmy sie u koleżanek jak wygląda wizyta w danym salonie :-)

jagna25 
Coś już napisała

Wysłany: 2010-05-27, 13:01 

Kasiakk napisał/a:

Autoklaw powinien byc w każdym salonie kosmetycznym, szczególnie tam gdzie wykonuje sie zabiegi z przerwaniem tkanki łącznej. Ale nie kazdy gabinet stać na nieukrywajmy drogi wydatek. Ale to nie jest wymówka, można podpisać umowę z gabinetem np stomatologicznym który autoklaw ma i zawozic codziennie po pracy a rano odbierać. Moja manicurzystka tak robiła.

ElenaMaster 
Użytkowniczka

Wysłany: 2010-02-06, 11:31 

Przede wszystkim nie wykonuje sie zabiegu przedłużania osobom, u ktorych zauwazymy chocby delikatne zmiany.
Wiedza w tym zawodzie jest bardzo wazna. To nie tylko taka sobie praca przy paznokciach jak wiekszosc mysli;)
Dlatego stylistka musi byc świadoma, odpowiedzialna za wykonywane usługi i dobrze do nich przygotowana.

Certyfikat nie nazywalabym świstkiem. :roll:

To świadectwo danej szkoły ,a stylistka jest jej " wizytówką".
Dobra szkoła odzwierciedli sie w jakosci wykonywanych uslug danej stylistki, a tym samym zapewni jej duża klientele. I tak to ma pracowac na sukces.

Odpowiedz do tematu