Pomogła: 6 razy Dołączyła: 10 Sie 2009 Posty: 2307 Skąd: Lubelszczyzna
Wysłany: 2009-09-30, 12:16
ja dzisiaj byłam w Biedronce i też kupiłam tą kawę bo skoro wszyscy ją chwalą to czemu mam nie spróbować? no i właśnie zrobiłam kawusię, odpaliłam laptopa i przeglądam Beauty Forum popijając pyszną kawkę z mleczkiem
a tak poza tym to kupiłam jeszcze musli z owocami
chyba jestem uzależniona od Biedrony
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 21 Sie 2009 Posty: 668 Skąd: okolice Szczecina
Wysłany: 2009-09-30, 13:14
czekalam az pojawi sie jakis atak biedronkowy :D
ja od supermarketow wole isc sobie na rynek i do malych sklepikow.
mam wrazenie ze w takich supermarketach kobiety nie powinny dzwigac mimo wszystko i to nie podlega nawet dyskusji wg mnie :)
Ale Biedronka nie jest jedynym supermarketem :P Jest Carrefour, Kaufland, Tesco, etc. Co więcej w momencie, kiedy wiem, że to takiej (dźwigającej) pracy się nie nadaję, to po prostu tam nie idę ;)
_________________ Dobry wygląd jest wyrazem szacunku dla innych, a przede wszystkim dla nas samych.
Ale Biedronka nie jest jedynym supermarketem :P Jest Carrefour, Kaufland, Tesco, etc. Co więcej w momencie, kiedy wiem, że to takiej (dźwigającej) pracy się nie nadaję, to po prostu tam nie idę ;)
Ale to nie jest kwestia, że Ty tam nie idziesz, tylko że idą tam kobiety zmuszone sytuacją życiową, które są potem wyzyskiwane. Nie robienie zakupów w marketach to po prostu znak solidarności z nimi oraz wyraz niezadowolenia z polityki marketu: nie bedziemy tam kupować jeśli nie będziecie dobrze traktować pracowników.
Wysłany: 2009-09-30, 13:26
pati ja nie trawie ich wszystkich :)
jedyne co tam kupuje to chemia, bo fakt faktem ale jest tansza.
a co do pracy to nie oszukujmy sie: w polsce pracy nie ma, i czesto jest tak ze ludzie lapia sie byle czego i nie bronie ich w tym przypadku, ale w supermarketach jest taka filozofia ze jak babka nie chce dzwigac to niech spada :) i nie mowcie mi ze nie :)
na obrone biedronki moge wam powiedziec ze moi rodzice kupuja tam kielbase :D
Dobrze, ja tylko mówię, nie pójdę do pracy, gdzie wiem, że nie podołam... Na dzień dzisiejszy ważę 43 kg, jestem drobna i nie mam tyle siły, więc wiem, że tam nie pójdę, nawet jak zmusi mnie sytuacja, bo jeśli się nabawię problemów z kręgosłupem to praca w markecie i pensja na lekarzy by mi nie starczyła :P...
_________________ Dobry wygląd jest wyrazem szacunku dla innych, a przede wszystkim dla nas samych.
Wysłany: 2009-09-30, 13:35
moja przyjaciolka poznala w te wakacje dziewczyne, ktora tak sie zalatwila w tesco, ze ma skrzywienie kregoslupa. oczywiscie teraz musi leczyc sie na wlasna reke, bo z tesco zostala zwolniona.
Mówimy o tym samym :) W dzisiejszych czasach w prywatnych firmach, prawie wszędzie się ludzi wykorzystuje, niestety. I też może was zdziwię, ale koło mnie prosperują dwa małe sklepy i kobiety również rozładowują towar i dźwigają, więc to nie tylko tyczy się supermarketów. Prywatna działalność to prywatna.
Ogólnie to nie chodzi tutaj tylko o kwestie zdrowotne.
Osobiście wolę robic zakupy w małym sklepie u Pana Zenka, który mieszka w tym samym bloku i dać zarobić właśnie jemu, a nie wielkiej korporacji, która za jednym zamachem stawia sobie kilka sklepów. I wolę dac zarobić jemu nawet wtedy, gdy będę musiał wydać na zakupy o 50 groszy wiecej niż w markecie.
Trzeba sie wspierać - zwłaszcza, że markety stopniowo niszczą drobnych przedsiębiorców, którymi my także w przyszłości być możemy (albo już jesteśmy )
[ Dodano: 2009-09-30, 13:43 ]
pati napisał/a:
W dzisiejszych czasach w prywatnych firmach, prawie wszędzie się ludzi wykorzystuje, niestety
tak, ale w takich firmach łatwiej jest walczyc o prawa pracownika niż w wielkim molochu..
To prawda, z tym się zgadzam. Ja np. w ogóle nie kupuję mięsa w supermarketach, bo nie mam przekonania, wolę iść do mniejszego sklepu, gdzie wiem, że towar jest świeży i smaczny. Ale niestety chemia o wiele tańsza jest w supermarkecie...
Ale niestety chemia o wiele tańsza jest w supermarkecie...
Ale zamiast kupować chemię, rekalmowaną w TV mozna kupować produkty z małych firm, których np. w marketach nie ma. Zwykle są tańsze, a niekoniecznie gorsze - są po prostu słabiej wypromowane. No ale to już kwestia każdego z osobna, w jaki sposób traktuje kwestię robienia zakupów. Ja traktuję ją ideowo
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum