potrzebuję porady. byłam u okulisty po jakieś krople dla zmęczonych komputerem oczu i dostałam o jakiejś dziwnej nazwie i drogie, ale interesuje mnie inna rzecz: otóż okulista odradził mi okłady z herbatki ze świetlika twierdząc, że PODRAŻNIA to oczy a jak pytałam o jakieś domowe sposoby na łagodzenie zaczerwienienia, to mnie zbył mówiąc, żebym kupiła tylko te krople i na pewno mi pomogą. raczej ich nie kupię, bo pachnie mi to umową lekarz - firma farmaceutyczna ale poproszę o info, czy to prawda, że okłady z herbaty ze świetlika podrażniają oczy. No i jakie inne domowe sposoby walki znacie
_________________ kocham Cię i tęsknię - na pewno wiesz, jak bardzo...
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 10 Sie 2009 Posty: 2307 Skąd: Lubelszczyzna
Wysłany: 2010-08-23, 13:52
Domowych sposobów nie znam, no chyba że plasterki ogórka, ale polecę Ci tańsze krople o nazwie Dicortinef.
Są na receptę, ale czasem w aptekach sprzedają też bez recepty, więc warto podpytać. Cena około 10 zł, mi pomagają na zmęczone i zaczerwienione oczy, więc polecam.
Okłady z herbatki bardzo pomagają, podobnie krople o nazwie świetlik za około 7zł. Visine czy jakoś tak też są dobre.
Jeśli zdecydujesz się na te o których mówi Ewelinka to receptę może wypisać lekarz rodzinny jeśli poprosisz.
Najbardziej polecam kropelki Świetlik bo są naturalne i fajnie łagodzą. Okład ze świetlika lub czarnej herbaty też pomoże a nie słyszałam żeby zaszkodził komukolwiek!
pure Coś już napisała
Wysłany: 2011-07-07, 14:48
To zależy, co jest przyczyną tych twoich zaczerwienionych oczu. Jeśli przemęczenie, godziny przed komputerem itd., to wtedy polecam ci jakieś kropelki z rodzaju "sztuczne łzy". Może być też jednak tak, że jest to objaw alergii na coś. Jeśli dodatkowo cię oczy swędzą to już na bank. Weź spróbuj poczytać sobie na ten temat na mojealergie.pl, tam na pewno się czegoś dowiesz i co z tym ew. zrobić.
Pierwszy raz słyszę, aby okłady z herbaty szkodziły. Malutkim dzieciom oczka mozna przemywać esencją z herbaty i nie szkodzi im, a dorosłemu szkodzi? Myślę, że lekarka ma układ.
Forday Coś już napisała
Wysłany: 2011-07-19, 13:26
Polecam krople Starazolin. Tanie, a bardzo fajne:)
Ja mam krople Vividrin. Akurat leczę zapalenie spojówek i oprócz antybiotyku dostałam te kropelki. Przynoszą ulgę i są one wydawane bez recepty. Koszt ok. 15 zł.
to jakas bzdura z tym ze herbata lub swietlki nie pomaga na oczy....
no chyba ze pan postawil jakas diagnoze przy ktorej to ci zaszkodzi.... ale brzmi niewiarygodnie
Od kiedy pamietam wszyscy polecali swietlik, a Floslek np. ma calą serie swietlikow z dodatkami na rozne rodzaje podrazniej oczu, do komutera jest z blawatkiem. Sama go stosuje pod oczy + sztuczne lzy do oczu
Na zaczerwienione oczy z pewnością przydadzą się dobre krople do oczu. Żele ze świetlikiem sama często stosuję i ani razu mi ten świetlik nie zaszkodził a wyłącznie pomógł. Okłady ze świetlika, też stosowałam - nie uczulały. Co innego jeśli zaczerwienie oka jest efektem uczulenia.
Mart Stała bywalczyni
Wysłany: 2011-09-26, 08:24
Nalezy wystrzegać się stosowania raz kropli na alergię i sztucznych łez, należy pamiętać o przerwie w stosowaniu. Widziałam że moja Mama w mały Starazolin się zaopatrzyła.
ja uzywam kropli- sztuczne lzy.. mi bardzo pomagaja.. ale moja siostra miala ten problem, poszla sie przebadac i dostala jakies inne.. wiec polecam wizyte u lekarza, na wlasna reke mozna sobie tylko zaszkodzic.. teraz w Poznaniu jest taka akcja, ze mozna sie przebadac za darmo do 29.10, wlasnie tam byla moja siostra i ja sie tez wybiore, bo potem placic kroci za wizyte nie ma sensu.. slyszeliscie w ogole o tej akcji?
Teraz zimą to będziemy mieć problemy z oczami głównie przez klimatyzację. U mnie właśnie teraz zaczyna się problem z wysychającymi oczami. Starazolin jest ok na zaczerwienione bo obkurcza naczynka ale w przypadku suchych to wystarczą zwykłe najprostsze sztuczne łzy. Co do świetlików, to proszę z herbatki się nie nabijać bo okłady pomagają. A i dobre są krople ze świetlikiem. Tylko uważajcie bo nie wszystkie krople naddają się dla soczewkowiczów. Co do żeli ze świetlikiem sama często stosuję, nawet teraz posmarowałam oczy świetlikiem z zieloną herbatą bo coś ciężkie powieki.
no niestety teraz lekarze przepisują to co im się opłaca, a nie patrza na dobro pacjenta :( z tą herbatką Ci naściemniał, jeszcze nie iwdziałam żeby to komuś zaszkodziło, no chyba, że ktośma alergie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum