arabeska Użytkowniczka
Wysłany: 2008-05-27, 18:36
Zabieg korekcji blizn i rozstępów
Wprowadzenie:
Obecnie stosowane technologie pozwalają w sposób zdecydowanie bardziej skuteczny korygować powstałe rozstępy oraz blizny , bez względu na ich pochodzenie , a więc blizny: pooparzeniowe,powypadkowe,cięte rozstępy pociążowe oraz wzrostowe. W zależności od jakości powstałej blizny , korekcję u części pacjentów można rozpocząć już po upływie 1 miesiąca od urazu.
Opracowana przez Zespół Laser Studio metoda korekcji blizn i rozstępów łączy zdobytą wiedzę oraz dostępne technologie. W celu korekcji blizn i rozstępów wykorzystujemy światło lasera Nd –Yag,Lasera Diodowego , IPL RF oraz masażu metodą Endermologie.
Stosowanie każdej z metod oddzielnie przynosi zdecydowanie gorsze efekty , niż w terapii skojarzonej. Zabiegi korekcji blizn i rozstępów są ambulatoryjnymi procedurami wykonywanymi przez lekarzy , podczas których nie musimy używać igieł lub chirurgii.
W jaki sposób korygowane są blizny i rozstępy ?
*ENDORMOLOGIA
Masaże metodą endermologie działają zaś wspomagająco w procesie regeneracyjnym.
*ZABIEGI LASEROWE
Dzięki odpowiedniej energii emitowanej przez laser dochodzi do odparowania pewnej grubości korygowanej blizny oraz do takiego jej podgrzania , aby doszło do ponownego jej modelowania. Światło IPL RF wyrównuje kolorystykę korygowanej blizny lub rozstępu.
*Laser ERB-YAG krwawy zabieg z wykorzystaniem lasera .W sposób kontrolowany powoduje ścinanie poszczególnych warstw skóry.
*Laser CO2– w sposób kontrolowany i bezkrwawy powoduje ścinanie skóry
*Laser Nd-Yag 1064 w sposób kontrolowany działa odmładzająco na skórę , koryguje jedynie zaczerwienienie skorygowanych blizn i rozstępów.
Ile zabiegów należy wykonać ?
W celu uzyskania najlepszego efektu kosmetycznego na każdej korygowanej powierzchni może być potrzebnych od 4 do 8 zabiegów wykonywanych w odstępach 6-12 tygodni.
PO ZABIEGU;
Po zabiegu korekcji blizn i rozstępów może pojawić się zaczerwienienie , obrzęk oraz inne niewielkie dolegliwości , które zazwyczaj mijają po 1 –4 godzin po zabiegu. Około 12-24 godzin po zabiegu w miejscu poddanym korekcji pojawiają się strupki, które zwykle utrzymują się przez okres 7-21 dni.
Spodziewane efekty zabiegów
Najbardziej wyraźnym efektem zabiegów jest ujednolicenie kolorystyki- likwidacja zmian naczyniowych , wyrównanie powierzchni blizny, możliwość ponownego opalania się blizn.
Zabiegi alternatywne:
Peeling chemiczny lub mechaniczny- powoduje złuszczanie powierzchownych warstw skóry zwanych stratum lucidum .Zabiegi te mogą nieznacznie spłycić występujące blizny , przy wielokrotnych zabiegach mogą poprawić nieznacznie kolorystykę korygowanej powierzchni.
*Dermabrazja mechaniczna lub chemiczna- pozwala w porównaniu z zabiegami złuszczania usunąć głębsze warstwy skóry
*Przeszczep skóry- w celu wykonania przeszczepu skóry należy pobrać fragment zdrowej skóry z innego miejsca i w warunkach operacyjnych przełożyć na miejsce korygowane
Ryzyko zabiegów korekcji blizn i rozstępów
Wszystkie laserowe zabiegi kosmetyczne związane są z pewnym stopniem ryzyka , aczkolwiek zdarzają się incydencjalnie , ważne jest aby zrozumieli Państwo ryzyko płynące z zabiegów oraz zaakceptowali je. Indywidualnie podjęta decyzja wykonania jakiegokolwiek zabiegu kosmetycznego jest podstawą wyważenia niewielkiego ryzyka z korzyściami płynącymi z zabiegów, zabiegów alternatywnych jak i kosztów zabiegów.
Komplikacje mogące wynikać z zabiegów:
Dyskomfort- zabieg korekcji blizn i rozstępów wykonywany jest w znieczuleniu miejscowym oraz przy użyciu chłodziarki w związku z tym nie stwarza znacznego dyskomfortu podczas zabiegu.
Zmiana kolorytu skóry- zabieg korekcji blizn i rozstępów obarczony jest ryzykiem poniżej 1% wystąpienia czasowej hyperpigmentacji ( zwiększenie nasycenia kolorystycznego plam) lub pojawienie się brązowego zabarwienia. Zazwyczaj powstałe zmiany barwnikowe są czasowe i schodzą w przeciągu kilku tygodni lub miesięcy.
Stała hyperpigmentacja lub hypopigmentacja jest bardzo rzadka i pojawia się nie częściej niż u 0,1% pacjentów. Po zabiegu nie można opalać leczonej powierzchni przez okres 4 tygodni, gdyż może to spowodować zwiększenie ryzyka powstania zmian kolorystycznych skóry.
Zasinienie – niezwykle rzadko może pojawić się siniak po zabiegu. Jeżeli coś takiego wystąpi ustępuje on zazwyczaj w przeciągu 10-14 dni.
Infekcja- aby nie doszło do infekcji skóry po zabiegu korekcji blizn i rozstępów stosowany jest chemioterapeutyk , który należy stosować wg zaleceń lekarza prowadzącego.
czy taki zabieg jest skuteczny? może sie wypowiedzieć ktoś, kto usuwał rozstepy?
Wysłany: 2009-07-16, 13:05
Ja usuwam rozstępy w centrum terapii laserowej na jaracza 75 we wrocławiu i mogę powiedzieć że ta terapia mi pomaga ,maszyna na której pracują to PIXEL -robi w miejscu przyłożenia dużo maleńkich dziureczek dzięki czemu skóra regeneruje się wokół każdej z nich a nie wokół dużego obszaru jakim jest rozstęp-moje przecinają całe piersi także można dziewczyny walczyć i wygrywać!
Korekcję i likwidację blizn można wykonać za pomocą lasera Fraxel. Opis narzędzia ściągnięty ze strony gabinetu dermo-kosmetologicznego:
NA CZYM POLEGA DZIAŁANIE LASERA FRAXEL ?
Podczas trwania zabiegu laser emituje tysiące mikroskopijnych wiązek światła do naszej skóry, tworząc jednocześnie malutkie otworki w kształcie stożka tzw. strefy mikrotermalne. to właśnie przez te stożki emitowane jest światło lasera, które głeboko penetruje komórki tkanki podskórnej i skóry właściwej. Pomimo tak intensywnego działania lasera skóra wokół pozostaje nienaruszona i następuje szybka regeneracja. FRAXEL uszkadza skórę, aby pobudzić jej regenerację, czyli odmładza przez gojenie.
ZASTOSOWANIE LASERA FRAXEL:
- WYGŁADZANIE ZMARSZCZEK
- USUWANIE BLIZN POTRĄDZIKOWYCH
- KOREKCJA BLIZN POOPERACYJNYCH I ROZSTĘPÓW
- USUWANIE PRZEBARWIEŃ
- REGENERACJA SKÓRY TWARZY I CIAŁA
Zabiegi laserem Fraxel stanowią skuteczne rozwiązanie problemów blizn potrądzikowych i pooperacyjnych, zmarszczek płytkich i umiarkowanych, chropowatej skóry, ostudy i plam posłonecznych. Zastosowanie lasera jest bardzo szerokie i wszechstronne i można go dopasować indywidualnie do celowości leczenia.
CENA: indywidualna (trzeba wykonać wpierw wizytę kontrolną - żeby powiedzieli Ci czy aby na pewno wymagane są takie środki do wyeliminowania Twoich blizn)
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 21 Sie 2009 Posty: 668 Skąd: okolice Szczecina
Wysłany: 2009-10-13, 21:45
ja bym powiedziala ze takie zabiegi za pomoca np laseru to juz chyba ostatnia deska ratunku, wtedy kiedy rozstepy/blizny sa juz "zaschniete". te ktore nie sa jeszcze zaczerwienione/rozowe mozna idealnie zatuszowac, no ale zabiegi za pomoca czegokolwiek co jest u kosmetyczek na prad stalo sie ostatnio super-modne :)
Juliatra Początkująca Julia
Wysłany: 2009-10-14, 12:49
Mimo wszystko dobrze wiedziec, ze cos takiego w ogole istnieje i ze metoda ta na mala inawazyjna wyglada. Zastanawiam sie, czy moze w przyszlosci nie zafundowac sobie takiej korekty. Najwazniejsze dla mnie, to zeby nie bylo zadnych komplikacji po zabiegu (ani tym bardziej, zeby sie nie okazalo, ze efekt po, jest efektem gorszym niz przed). No i cena tez wazna. Mysle, ze w miare uplywu lat, ceny takich uslug beda malaly a ich skutecznosc sukcesywnie rosla.
Fajnie by bylo zobaczyc fotki przed zabiegiem i tuz po nim, z tymze wazne zeby to byly osoby "realne" a nie podstawione przez dany gabinet, celem napedzenia nowych klienotw/pacjentow.
Jezeli ktos takowe posiada i nie krepuje go wystawienie ich do publicznej ogladalnosci, to prosze tutaj wrzucic. Moze latwiej bedzie mi wtedy podjac decyzje!
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 21 Sie 2009 Posty: 668 Skąd: okolice Szczecina
Wysłany: 2009-10-19, 14:43
Juliatra napisał/a:
metoda ta na mala inawazyjna wyglada.
Najwazniejsze dla mnie, to zeby nie bylo zadnych komplikacji po zabiegu.
no wlasnie ... na malo inwazyjna WYGLĄDA :) pamietajmy ze zabiegi na naturalnych kosmetykach sa najmniej inwazyjne [najgorsze co moze nas spotkac to uczulenie na morskie skladniki tych kosmetykow czyli np algi, co jednak zdarza sie bardzo rzadko] i po ktorych nie bedzie zadnych komplikacji.
Cytat:
Mysle, ze w miare uplywu lat, ceny takich uslug beda malaly a ich skutecznosc sukcesywnie rosla.
niekoniecznie.
obecnie jest popyt na takie zabiegi i ogolnie jestesmy swiadkami kultu ciala czego efektem jest rozowj technologii zwiazanej z kosmetyka, czyli powstaja coraz to nowsze urzadzenia, ktore wcale nie musza oznaczac, ze zabiegi z nimi zwiazane beda tansze. pamietajmy tez o tym ze taka "maszyna" kosmetyczna to nie wydatek rzedu 500 zl a od kilku do kilkudziesieciu tysiecy i taki wydatek musi sie zwrocic, niestety kosztem klientek.
Myślę że dobrze ew zabieg wykonać w profesjonalnej klinice pod okiem lekarza, lub chociaż po konsultacji, bo rożnie to może w efekcie wyglądać.
Wysłany: 2010-07-21, 13:19
Ja bym się bała iść na taki zabieg, no chyba że to byłaby już ostateczność. Myślę, że wszystko zależy od stadium rozwoju rozstępów, bo głównie o nie mi chodzi. Na początku zaczęłabym stosować jakieś dobre kosmetyki. Znalazłam na aanatural.pl markę Merino - niezła marka, na zachodzie bardzo popularna, mająca całkiem niezłe kosmetyki. Maja tam balsam na rozstępy z kolagenem, aloesem, lanolina i witaminą E - skład niezły, więc mógłby pomóc.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum