Nie jesteś zalogowana! Zaloguj się by w pełni, bez ograniczeń korzystać z forum. Jeśli nie masz jeszcze konta, kliknij tutaj i przejdź do darmowej rejestracji.
Mapa strony
Strona Główna Forum
 Info   Szukaj    Album   Polecamy   Rejestracja   Profil   Wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: wybielanie, zebow

WYBIELANIE ZĘBÓW
Autor Wiadomość
aagnieszkaa1 
Beauty Forum TEAM

Pomogła: 5 razy
  Wysłany: 2007-02-16, 13:38 WYBIELANIE ZĘBÓW

Najskuteczniej wybieli zęby dentysta. Najlepsze efekty będzie widać na zębach żółtych. Najlepiej na wybielanie zębów zarezerwować sporą gotówkę

Wybielanie zębów u dentysty jest skuteczne i bezpieczne. Nie narusza struktury i nie zmienia składu chemicznego zębów, nie uszkadza szkliwa, bo środek wybielający wnika w głąb zęba i rozkłada tylko jego barwniki. Najpierw jednak dentysta będzie musiał usunąć osad i kamień z zębów oraz je wyleczyć (lub chociaż zaleczyć stany zapalne).

Przez kilka dni po zabiegu zęby będą wrażliwe na zmiany temperatury i kwaśne pokarmy. Dolegliwości te ustępują po kilkunastu godzinach. Przez kilka dni po zabiegu obowiązują tzw. białe dni - można jeść i pić wyłącznie białe produkty, no i najlepiej nie palić papierosów.

Wybielić zęby u dentysty mogą wyłącznie dorośli, u których zakończony został proces rozwoju kości. Efekty wybielania utrzymują się dwa-trzy lata. Potem można wybielanie powtórzyć. Do wyboru masz kilka metod.

Jazda na szynach

Lekarz wykonuje wycisk, na podstawie którego formuje się sylikonowe szyny idealnie dopasowane do kształtu zębów. Codziennie pacjent wyciska w szyny żel rozjaśniający z 10-20-proc. nadtlenkiem wodoru, nadtlenkiem karbamidu lub nadtlenkiem mocznika i nakłada na co najmniej cztery godziny albo najlepiej na noc. Efekty widać czasem już po pierwszym dniu, ale cała kuracja trwa 7-14 dni. Jej długość zależy od rodzaju przebarwień i od tego, jak zęby zareagują na środek wybielający. Przebieg wybielania powinien kontrolować lekarz - zbyt długie noszenie nakładek może spowodować trudne do usunięcia jasne odbarwienia.

Metoda pozwala na precyzyjne kontrolowanie kolorytu zębów, ale jest mało komfortowa i długotrwała. Nie wybieli zębów martwych ani przebarwionych antybiotykami - tetracyklinami. Cena ok. 900 zł za wybielenie obu łuków zębowych.

Ekspres po biel

W tej metodzie stosuje się substancje rozjaśniające o znacznie wyższym stężeniu (od 30 do 50 proc.). Najpierw lekarz zabezpiecza dziąsła preparatem ochronnym, a potem nakłada na zęby żel wybielający. Następnie naświetla je lampą przyspieszającą działanie żelu. Zabieg składa się z trzech 10-15-minutowych sesji, trwa 60-90 minut. Efekt jest natychmiastowy. Za pomocą tej metody można najpierw precyzyjnie wyrównać koloryt poszczególnych zębów, a potem całkowicie je wybielić, także te martwe.

Żel wspomagany zimnym światłem lampy to megaszybki sposób na uzyskanie spektakularnego efektu śnieżnobiałych zębów. Substancje wybielające są mocno stężone. Cena dość wysoka - od 1 do 2 tys. zł.

Darish:)

Wysłany: 2007-02-16, 16:06 

Ja ostatnio pytalam sie o wybielanie zebow to dentysta powiedzial, ze to mi szkliwo zniszczy, lepiej jakbym paste specjalna do zebow kupila i mi to powinno wystarczyc :-)

makczar 
Miłośniczka forum

Wysłany: 2007-02-18, 23:34 

Ja używałam plastrów efekt był super lśniące bielutkie zęby ale nie można ich za często stosować bo niszczą szkliwo zębów

Wysłany: 2007-02-19, 16:34 

makczar, a jakiej firmy i jaka cena ?? :-D

makczar 
Miłośniczka forum

Wysłany: 2007-02-20, 21:38 

W tej chwili nie pamiętam firmy ale zostały mi jeszcze dwa wieć jutro ci napiszę bo w tej chwili nie chce grzebać ponieważ śpi moja dzidzia.

Wysłany: 2007-02-21, 16:34 

OK :-) ja kiedys mialam paste ktora miala wybielac zeby, bodajze Sensodyne ale cos za wiele nie podzialala ;-)

http://www.raan.istore.pl...2038,33938.html

tutaj jest szeroki wybor środkow wybielajacych, czasami tylko cena troche wyzsza niz za zwykla paste ale czego sie nie robi dla ladnych zabkow :-D

Kiara

Wysłany: 2007-02-21, 16:37 

HIHI ja kiedys chcac miec bielsze zabki mylam je przez jakis czas po 5 razy dziennie zwykla pasta, ale czy byly efekty to nie pamietam bo to bylo daaawno temu i krotko trwalo :-> :->

makczar 
Miłośniczka forum

Wysłany: 2007-02-21, 21:14 

Motylku ja miałam plasty firmy blend a med i płaciłam za nie ponad 100 zł bo kuracja była na 14 dni. Cena jest wygórowana ale produkt godny polecenia -przynajmniej ja go zachwalam bo mi pomógł. Jest tylko jedna wada tych plastów że aby ich stosować trzeba mieć zdrowe wszyskie zęby.

Wysłany: 2007-02-21, 22:06 

no to sie chyba nadaje ;-) jak bylam u dentysty kilka dni temu to powiedzial "dzis na tej pani nie zarobimy" hehe czyli zdrowe poki co wszystkie kiełki :-D

makczar 
Miłośniczka forum

Wysłany: 2007-02-22, 21:17 

To ci dobrze bo ja w następnym tygodniu idę na kanałowe

Wysłany: 2007-02-23, 07:38 

ooo jacie :-| straszne :-/ ja tam z byle malutka dziurka juz umieram na fotelu... nawet jak mi tam powietrzem czysci hehe..

aagnieszkaa1 
Beauty Forum TEAM

Wysłany: 2007-02-23, 15:59 

jednym z sposobów domowych na wybielanie zębów jest soda oczyszczona,cytryna, sól takze ale niszczy szkliwo ;-) ;-)

makczar 
Miłośniczka forum

Wysłany: 2007-02-24, 22:02 

Wszystkie wybielaczę w pewnym stopniu niszczą szkliwo zęba. :cry:

aagnieszkaa1 
Beauty Forum TEAM

Wysłany: 2007-02-27, 18:49 

najlepiej to od dziecinstwa dbac o zęby i pić mleko... :-)

makczar 
Miłośniczka forum

Wysłany: 2007-02-27, 19:34 

masz rację tylko wdaje mi się czy tak czy tak to musimy odwiedzać stomatologa :mrgreen:

Odpowiedz do tematu