Nie jesteś zalogowana! Zaloguj się by w pełni, bez ograniczeń korzystać z forum. Jeśli nie masz jeszcze konta, kliknij tutaj i przejdź do darmowej rejestracji.
Mapa strony
Strona Główna Forum
 Info   Szukaj    Album   Polecamy   Rejestracja   Profil   Wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: waszym, zdaniem...

Waszym zdaniem...
Autor Wiadomość
miskaa5 
Powieściopisarka
miskaa5

Wysłany: 2010-07-20, 10:57 Waszym zdaniem...

Ja wiem, że nikt za mnie decyzji nie podejmie, zdaję sobie sprawę także z tego, że po pedagogice trudno o pracę i słabe zarobki...mimo to zdecydowałam się ją studiowiać. Mam do Was pytanie: co Wy byście wybrały, co jest Waszym zdaniem bardziej przyszłościowe: doradztwo zawodowe czy pedagogika opiekuńczo-wychowawcza z profilaktyką społeczną? Może jest tu ktoś kto ukończył takie studia lub ma takich znajomych, jeśli tak to co robicie po tych studiach, czy pracujecie w zawodzie?

Joan 
Beauty Forum TEAM

Pomogła: 2 razy
Wysłany: 2010-07-20, 14:58 

Powiem tak, nie ma zawodu w którym zarobi się mniej, więcej czy wcale, bo nie ma zapotrzebowania czy coś w tym stylu. Ważne, że lubisz coś robić.
Pedagogika jest przyszłościowa, bo dzieci zawsze będą :lol:

Przyszłościowa jest tez Kosmetyka, Kosmetologia, Medycyna, Prawo, Marketing... wiele tego jest.

po pedagogice mozesz chyba tez uczyć w jakimś przedszkolu czy czymś. Wszystko co z dzećmi związane.

miskaa5 
Powieściopisarka
miskaa5

Wysłany: 2010-07-20, 15:12 

wiesz...niekoniecznie...w przedszkolu to można po przedszkolnej zależy od specjalności;)

ewelynka69 
Beauty Forum TEAM

Pomogła: 6 razy
Wysłany: 2010-07-20, 19:43 

Doradztwo zawodowe to bardzo ciekawa specjalność :-D
Takich "ludzi" potrzebuje się w gminach, urzędach pracy, poradniach pedagogicznych, w szkołach średnich, o ile oczywiście jest to to, o czym myślę :mrgreen:
Misia, specjalność wybierzesz po pierwszym roku studiów, zobaczysz co Cię będzie bardziej pociągało, masz jeszcze troszkę czasu na to :-D

pati 
pati

Pomogła: 23 razy
Wysłany: 2010-07-20, 20:23 

Raczej to drugie - pedagogika. A czemu? Bo pamiętam z czasów liceum, jak przyszła do nas Pani z doradztwa zawodowego i mówiła nam, do jakiej pracy kto się nadaje i jaka praca ma sens. I co się okazało? Że Pani, która poprzez swój fach mówiła nam, kim mamy zostać, sama tej pracy nie miała i była osobą bezrobotną.

aagnieszkaa1 
Beauty Forum TEAM

Pomogła: 5 razy
Wysłany: 2010-07-20, 20:28 

Ja teraz będę studentką III roku pedagogiki o specjalności: edukacja wczesnoszkolna z wychowaniem przedszkolnym :) Dlaczego wybrałam ten kierunek??? Nie wyobrażam siebie po prostu w innym zawodzie niż nauczyciel. Kocham dzieci i odkąd pamiętam zawsze chciałam być nauczycielką. Maturę zdałam dobrze. Dostałam się wszędzie gdzie składałam papiery m.in na ekonomię czy na europeistykę. Nie mam znajomości w szkołach, przedszkolach. Zdaję sobie sprawę, że mogę mieć trudności ze znalezieniem pracy, ale podążam za moimi marzeniami. Żyję chwilą. Pedagogika to kierunek bardzo przyjemny. Wiem, że mogłam wybrać bardziej przyszłościowy kierunek, ale to było silniejsze ode mnie... i nie żałuję, że podjęłam taką decyzję. We wrześniu będę już mieć praktyki w klasach 1-3 gdzie samodzielnie będę prowadzić lekcje. Dzieci są kochane ;))))

Co do Ciebie miskaa5 to tak: Jeżeli dobrze będziesz się czuła studiując ten kierunek to idź na niego. Teraz to i po "dobrych" studiach ciężko jest z pracą, a ty przynajmniej będziesz studiować coś z zamiłowania :)) Po opiekuńczo-wychowawczej możesz pracować m.in jako pedagog w szkole, w domach dziecka czy domach starców. Co do doradztwa zawodowego to nie orientuję się zbytnio w tej specjalności co dokładnie można po niej robić...
Wniosek jest taki: Jak czujesz, że to to...:) To idź na to :)))

miskaa5 
Powieściopisarka
miskaa5

Wysłany: 2010-07-20, 20:38 

doradztwo to też jest pedagogika...
można właśnie pracować po tym m.in w urzędach pracy... tak jak ewelina pisala wcześniej...
a specjalność wybieram już na I roku przy skladaniu papierów czyli teraz

pati 
pati

Pomogła: 23 razy
Wysłany: 2010-07-20, 20:44 

A ja jako ciut starsza koleżanka powiem Ci tak: studia skończyć trzeba, jak już się je zaczyna i to czasem mało istotne w jakim kierunku, bo na dzień dzisiejszy nie masz żadnej gwarancji, że przyjmą Cię gdziekolwiek po ukończonej specjalności. Chyba, że otworzysz własną działalność i sama sobie będziesz Panią, tylko w tym przypadku nie jest istotne tyle wykształcenie, ile odwaga i umiejętność dążenia do celu.

aagnieszkaa1 
Beauty Forum TEAM

Wysłany: 2010-07-20, 20:54 

A ty miska co być wolała to doradztwo czy opiekuńczo-wychowawczą?

miskaa5 
Powieściopisarka
miskaa5

Wysłany: 2010-07-21, 07:34 

Miotam się pomiędzy tymi 2 ale chyba wolę doradztwo...:P

aagnieszkaa1 
Beauty Forum TEAM

Wysłany: 2010-07-21, 09:43 

To idź na to doradztwo ;)

Joan 
Beauty Forum TEAM

Wysłany: 2010-07-21, 13:26 

Doradzctwo zawodowe Ci się przyda, bo wiele osób nie wie czego chce, przyszlościowy kierunek
Powodzenia :-)

miskaa5 
Powieściopisarka
miskaa5

Wysłany: 2010-07-21, 14:56 

Joan napisał/a:
Doradzctwo zawodowe Ci się przyda, bo wiele osób nie wie czego chce, przyszlościowy kierunek
Powodzenia :-)

dziękuję;) tylko, że właśnie ja też nie wiem czego chce hehe;)
dzisiaj jestem znowu nastawiona na tą opiekuńczą...;/ jutro jade zawieźć dokumenty, dostałam się na to i na to :-D

[ Dodano: 2010-07-21, 18:38 ]
hah;P jednak idę na opiekuńczą mimo tego, że większość osób doradzała mi doradztwo, jednak wydaję mi się, że bardziej będę nadawała się do opiekuńczej;))

zresztą zawsze mogę sobie podyplomówkę zrobić;D

Joan 
Beauty Forum TEAM

Wysłany: 2010-07-22, 07:07 

możesz potem zmienić jak Ci się nie spodoba, chyba będzie taka możliwość?
Bo na pierwszym roku czy semestrze nikt nie wie jaką chce specjalizację.

Ja gdybym w kosmetyce miała wybierać wybralabym paznokcie bo to lubię najbardziej.

Paulinaa 
Powieściopisarka

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 2010-07-22, 07:56 

z ped. opiekunczo wychowawcza mozna laczyc wiele rzeczy ;]
mozna sobie zrobic potem uprawnienia zeby pracowac z dzieciakami w wieku przedszkolnym, mozna pracowac z dziecmi niepelnosprawnymi, mozna tez pracowac z instytucjach resocjalizacyjnych ;] jest takich instytucji od cholery ;]

Odpowiedz do tematu