Nie jesteś zalogowana! Zaloguj się by w pełni, bez ograniczeń korzystać z forum. Jeśli nie masz jeszcze konta, kliknij tutaj i przejdź do darmowej rejestracji.
Mapa strony
Strona Główna Forum
 Info   Szukaj    Album   Polecamy   Rejestracja   Profil   Wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: ciazy, kosmetykow, podczas, uzywanie

Używanie kosmetyków podczas ciąży.
Autor Wiadomość
Amelia83 
Początkująca

Wysłany: 2009-10-09, 01:40 Używanie kosmetyków podczas ciąży.

Wiem, że wielu rzeczy nie mogą zawierac, m. inn. alkoholu. Ale czy popadać w paranoję? Jak się wykluczy wszystko, to niewiele zostaje, a miło by było móc nawilżać ciało, ładnie pachnieć i przy okazji nie szkoszić maleństwu. Ostatnio lekarz powiedział mi, zeby lepiej paznokci nie malowac. Bede miala niedlugo slub i chcialabym uzyc tak ze 3 razy przed balsam do opalania, chociaz podobno tez nie mozna. :/ czy znacie moze jakies bezpieczne szampony koloryzujace do wlosow? Farbowanie jest wykluczone, ale moze jakie naturalne, do uzycia jednorazowego, zmywalne. ehhhh te zakazy. A potem wielkie zakupy i dzwiganie:/ Chyba wyślę jednak kogoś innego na zakupy, np. narzeczonego. Dam mu dokładne wytyczne. Co Wy na to?:)

motylek.2 
Stała bywalczyni

Wysłany: 2009-10-09, 08:28 

zakazów jest wiele ostatnio czytałam ze jak sie farbuje włosy to dziecko moze byc rude znajdz sobie na google jest tego sporo i kazdy radzi inaczej :-(

pati 
pati

Pomogła: 23 razy
Wysłany: 2009-10-09, 09:37 

Eh... Pierwsze słyszę, żeby tyle się zakazywało... Palenie, alkohol - rozumiem, bo to idzie do organizmu matki i dziecka w sporych ilościach, które zatruwają oba organizmy... Ale balsamy do ciała??? Nie wiem co w nich szkodliwego... To co... Pasty do zębów też nie można używać? Wg mnie są to jakieś fanaberie XXIw.... Kiedyś kobiety jadły wszystko, czy zdrowe, czy nie... Żyły w okropnych, ciężkich warunkach, narażone na stres (chociażby II wojna światowa), a mimo to, nasze babcie rodziły się całe i zdrowe... Poza tym nie ma reguły, czasem dzieci matek, które paliły całą ciążę, rodzą się zdrowe... Nie ma reguły... I nie wyobrażam sobie, żeby w czasie ciąży, nie nawilżać skóry, nie stosować żadnych kosmetyków... :/

motylek.2 
Stała bywalczyni

Wysłany: 2009-10-09, 09:57 

małe sprostowanie chodziło mi o alkohol i uzywki z tymi zakazami.

ewelynka69 
Beauty Forum TEAM

Pomogła: 6 razy
Wysłany: 2009-10-09, 10:20 

o tym farbowaniu włosów to słyszałam taki mit, podobny do pieczenia ciasta, że jak kobieta ma miesiączkę to nie wyjdzie jej kolor, czy właśnie ciasto się nie uda :-P ale że kobieta w ciąży... dziwne, a balsamy do ciała można kupić takie "delikatniejsze" :mrgreen:

pati 
pati

Wysłany: 2009-10-09, 10:22 

A moja kuzynka jest fryzjerką i w ciąży włosy farbowała, oczywiście dziecko jest zdrowe...

motylek.2 
Stała bywalczyni

Wysłany: 2009-10-09, 10:26 

zabobony

1. Nie obcina się niemowlakom kołtunów we włosach, bo będą chorować.
2. Nie mówi się do dziecka "aniołku", bo może umrzeć.
3. Jeśli kobieta w ciąży zapatrzy się na Murzyna, to może urodzić czarne dziecko (obecnie mowa o tym w "Złotopolskich", ale słyszałam to już wcześniej).
4. Gdy ciężarna zobaczy mysz i dotknie ręką jakiejś części ciała, to dziecku w tym dotkniętym miejscu wyrośnie "myszka".
5. Nie wolno leżących dzieci przekraczać w pasie, bo nie urosną.

ewelynka69 
Beauty Forum TEAM

Wysłany: 2009-10-09, 10:27 

ale to chyba nie wpływałoby na zdrowie tylko na kolor włosów dzieciaczka ;-)

pati 
pati

Wysłany: 2009-10-09, 10:30 

Hehe, ale co ma kolor farby do koloru włosów dziecka :D? Bo ja nie czaję kompletnie :D

Zmieniłam nazwę tematu, bo "kosmetyki w ciąży" brzmiał trochę groteskowo :P, więc proszę się nie gniewać... :)

Anula 
Beauty Forum TEAM

Pomogła: 11 razy
Wysłany: 2009-10-09, 10:33 

Jeśli masz wątpliwość co do kosmetyków, to idź do sklepu dziecinnego tam są kosmetyki dla kobiet w ciąży :) zresztą czasem w drogeriach też się widzi. A co do farbowania, to chyba bardziej chodzi o to, że możesz się nawdychać tego nie przyjemnego zapachu farby, a teraz są różne nowości np bez amoniaku :) Zresztą dziwne, że nie zapytałaś o to lekarza, jak miałaś wątpliwości.

motylek.2 
Stała bywalczyni

Wysłany: 2009-10-09, 10:35 

http://www.poradnikzdrowi...itow_34889.html

znalazłam mity co wolno a czego nie w ciazy pytanie i odpowiedzi.

[ Dodano: 2009-10-09, 10:37 ]
Jedyne w co wierze z zabobonów to to ze jak nosi sie apaszki zakłada wisiorki ze dziecko obwija sie pępowina.

ewelynka69 
Beauty Forum TEAM

Wysłany: 2009-10-09, 10:47 

z ta farbą to jest to zwykły zabobon i o tym pisałam w moim pierwszym poście w tym temacie...

pati 
pati

Wysłany: 2009-10-09, 10:48 

Hyh... Moja mama nigdy nie nosiła wisiorków, a moja siostra się owinęła i szybko pod nóż :D... Jednak faktycznie zabobony jeszcze funkcjonują :D

aagnieszkaa1 
Beauty Forum TEAM

Pomogła: 5 razy
Wysłany: 2009-10-09, 11:33 

motylek.2 napisał/a:
Gdy ciężarna zobaczy mysz i dotknie ręką jakiejś części ciała, to dziecku w tym dotkniętym miejscu wyrośnie "myszka"

Moją mamę raz przestraszył kolega jak była w ciąży i ona łapła się za łydkę i teraz moja siostra ma w tym miejscu takie małe coś brązowe, ale to nie myszka...

pati 
pati

Wysłany: 2009-10-09, 11:58 

Może po prostu przypadek, a człowiek się doszukuje...

Odpowiedz do tematu