Trądzik młodzieńczy ale już nie u takiej młodej osóbki
Nie jestem już nastolatką ale w to lato dostałam znów jakiegoś trądziku. Na początku tylko na czole a potem na całej twarzy i dekolcie. No wygląda jak trądzik młodzieńczy, ale moje sposoby z młodości nie pomagają, wręcz mi sie wydaje, że jeszcze większy mam ten trądzik. Nie wiem czy iść z tym do kosmetyczki, czy do dermatologa. Czy któraś z was miała podobnie? Jak leczyć taki trądzik nie u nastolatków?
_________________ krótko się nie da, długo mi się nie chce :P
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 10 Sie 2009 Posty: 2307 Skąd: Lubelszczyzna
Wysłany: 2010-08-23, 11:43
Picie bratka na pewno pomoże, może dermokosmetyki Vichy, można tez Ziai z serii Nuno albo TinTin wypróbować, są tańsze, więc nie będzie szkoda pieniędzy.
Chociaż najbardziej użyteczna będzie porada dobrego dermatologa
Eh myślałam przez chwile że te krosty to od potu mi wyskakują ale że już od tygodnia zimno i nadal są to chyba moja teoria upada. No właśnie toniki średnio mi pomagają. Czy myślicie że pomógłby jakiś zabieg typu mikrodermabrazja, kuzyn z okropnym trądzikiem chodził na coś takiego. To można bez konsultacji z lekarzem?
_________________ krótko się nie da, długo mi się nie chce :P
Możliwe że to odpowiedź Twojej skóry na intensywne opalanie, reakcja na wysuszenie. Z tego co wiem to jednym z powodów powstawania pryszczy są zatkane pory, więc postaraj się intensywniej wycierać skórę po umyciu, by zetrzeć złuszczony naskórek, tylko bez przesady. Występowanie pryszczy zależne jest również od diety, upewnij się że nie ma w niej zbyt dużo tłuszczów. Ostatecznie możesz się udać do dermatologa być może będzie w stanie pomóc.
Teraz pogoda się popsuła, wczęsniej było słonecznie, może przez to wyskoczyły pryszcze. Mi zawsze coś zaczyna wyskakiwać na jesień, ale po 2-3 tygodniach mija. Zamiast intensywniejszego wycierania twarzy polecam częste peelingi, bo mocno trąc ręcznikiem możesz podrażnić skórę.
a ja polecam wizytę u dermatologa. widziałam, jakie problemy miała moja siostra z trądzikiem i jak odwlekała wizytę u lekarza, a skończyło się na tym, że w końcu dostała lek z izotretynoiną - aknenormin, który brała około pół roku. pomógł na szczęście, ale trochę to trwało. także idź do dermatologa, zanim wydasz całą kasę na kosmetyki i inne sposoby walki z trądzikiem, które tak naprawdę odkładają ten problem na później i tylko go maskują, zamiast wyleczyć przyczynę.
magduska Coś już napisała sercem zobaczysz wszystko!!
Wysłany: 2010-09-13, 14:40
dokładnie dermatolog albo kosmetyczka. jak nie mikrodermabrazja to może peeling lekarski bo są bardzo dobre na trądzik tylko że no na tekie zabiegi to koniecznie musisz iść do kosmetyczki, żeby dobrała Ci odpowiednie, bo peelingi lekarskie maja różną moc, że tak powiem :) ja jak miałam delikatny trądzik to właśnie peeling z kwasu w spa ce-ce raz dwa to załatwił. jeżeli do tej pory zwykłe kosemtyki Ci nie pomogły to już pewnie nie pomogą i nie ma co na nie wydawać fortuny
_________________ najpiękniejsze rzeczy na świecie można zobaczyć tylko sercem!!!
lilka Coś już napisała
Wysłany: 2010-09-15, 10:06
walka z trądzikiem jest długa i żmudna . Nie obędzie bez wizyty o dermatologa, który zaleci odpowiednie leki i kosmetyki do pielęgnacji. przeważnie inne są na dzień inne na noc. Ważne jest porządne i dokładne mycie twarzy przynajmniej dwa razy dziennie. Poza tym codziennie warto zażywać cynk na noc. Powodzenia :)
Eh myślałam przez chwile że te krosty to od potu mi wyskakują ale że już od tygodnia zimno i nadal są to chyba moja teoria upada. No właśnie toniki średnio mi pomagają. Czy myślicie że pomógłby jakiś zabieg typu mikrodermabrazja, kuzyn z okropnym trądzikiem chodził na coś takiego. To można bez konsultacji z lekarzem?
Najlepiej zasięgnąć rady lekarza dermatologa, bo może być to efekt uczulenia na słońce.
Co do mikrodermabrazji to nie powinno wykonywać się jej u osób z ropnymi wypryskami na twarzy, gdyż łatwo przenieść je na inne miejsca na twarzy nie dotknięte zmianami. W takim przypadku lepiej wykonać kwas owocowy albo peeling lekarski. O najlepszym leczeniu zadecyduje dermatolog.
Z domowych sposobów warto spróbować glinkę zieloną, błękitną glinkę krymską, specjalne preparaty do cery trądzikowej - tutaj polecam naturalne kosmetyki, które są łagodne dla skóry.
Firma Alissa Beauty w swojej ofercie posiada Synergię do cery trądzikowej - jest to profesjonalny preparat do leczenia trądziku.
Powodzenia!
_________________ Kosmetyki Natury - najlepszy sklep z kosmetykami naturalnymi
www.kosmetyki-natury.eu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum