Nie jesteś zalogowana! Zaloguj się by w pełni, bez ograniczeń korzystać z forum. Jeśli nie masz jeszcze konta, kliknij tutaj i przejdź do darmowej rejestracji.
Mapa strony
Strona Główna Forum
 Info   Szukaj    Album   Polecamy   Rejestracja   Profil   Wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: koszmarny, oplatek, ten, wigilijny

Ten koszmarny Wigilijny Opłatek
Autor Wiadomość
atex85 
Początkująca

Wysłany: 2010-12-16, 10:44 Ten koszmarny Wigilijny Opłatek

Naprawdę lubicie się nim dzielić...? Czy tylko udajecie jak wszyscy(no prawie wszyscy)

Mi został chyba jakiś uraz z dzieciństwa,kiedy to trzeba było dzielić się i całować ze wszystkimi ciotkami i diabli wie z kim jeszcze...

Teraz jestem osobą dorosłą(mam już własną rodzinę) i skończyłem z tą tradycją w moim domu. Nie dzielę się z nikim,ale też nie neguję innych za to,że oni to jeszcze robią.

Czy wiecie,że ten zwyczaj jest tylko w Polsce ? Czy wiecie,że nawet w Watykanie tego nie robią ?

A czy nie uważacie,że opłatek to raczej na Wielkanoc powinien być,gdyż Jezus dzielił się chlebem na ostatniej wieczerzy ?

Co o tym myślicie ?

A dla tych,którzy tak bardzo lubią się dzielić przesyłam opłatek wirtualny:

http://bamber.pl/prezenty/809/

Pozdrawiam

Atex85

Paulinaa 
Powieściopisarka

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 2010-12-16, 12:08 

hmm
do samego oplatka nic nie mam :)
nie bardzo za to lubie ogolnie skladac komus zyczenia.
zwykle nie wiem co w sumie powiedziec, a juz w Wigilie to poprostu potrafie sie tak wzruszyc ze placze najczesciej.

Agusia77 
Beauty Forum TEAM
www.photoblog.pl/aagusia77

Pomogła: 7 razy
Wysłany: 2010-12-16, 12:12 

Dzielić się nie lubię ani składać życzeń, wolę już dawać prezenty:D
Ale sam opłatek jest bardzo smaczny :D

jarecki102 
Coś już napisała

Wysłany: 2010-12-16, 15:12 

zgadzam sie, opłatek jest bardzo smaczny. a życzeń nie lubię składac, gdy sa falszywe gdy za kims ewidentnie nie przepadam on za mna ale musimy sie usmiechac do siebie, bo tak wymaga zwyczaj.

aagnieszkaa1 
Beauty Forum TEAM

Pomogła: 5 razy
Wysłany: 2010-12-17, 18:44 

Jaki koszmarny opłatek?

Opłatek wigilijny jest symbolem pojednania i przebaczenia, znakiem przyjaźni i miłości.

Tylko w Polsce? Czy na pewno?

Nie jest to zwyczaj wyłącznie polski, spotykany też na Litwie, Ukrainie, w Czechach i we Włoszech

Dla mnie święta bez dzielenia się opłatkiem to nie święta. Jeżeli dzielicie się z kimś bo wypada to wcale się nie dzielcie. Po co ten fałsz w same święta...

ewelynka69 
Beauty Forum TEAM

Pomogła: 6 razy
Wysłany: 2010-12-17, 19:39 

Jeśli ktoś nie lubi składania życzeń to może tylko przełamać się opłatkiem. Znam rodziny, gdzie gospodarz/gospodyni domu podaje każdemu opłatek i nie ma składania życzeń.

leelo 
Beauty Forum TEAM
[*][*][*][*]

Pomogła: 5 razy
Wysłany: 2010-12-17, 21:12 

nie składam nieszczerych życzeń, czy to świątecznych czy urodzinowych, czy jakichkolwiek. poza tym nie mam czegoś takiego, że za kimś nie przepadam - albo lubię daną osobę i wtedy nawet jak czasem mam z nią na pieńku (bo się zdarza) to zapominam o tym w Boże Narodzenie i cieszę się, że z nią jestem i mogę podzielić się z nią opłatkiem i radością. a jeśli nie lubię danej osoby, to kompletnie się z nią nie spotykam i z pewnością nie przełamuję opłatkiem. poza tym Boże Narodzenie i Wigilia to czas, który powinno się spędzać z najbliższymi, których przecież się kocha :->

od razu dodam że TAK, NAWET MOJEJ BEZPOŚREDNIEJ SZEFOWEJ NA WIGILIJNYM SPOTKANIU PRACOWYM TAKŻE SKŁADAM SZCZERZE ŻYCZENIA :lol:

milenka 
Gaduła ;)

Wysłany: 2010-12-20, 10:47 

A ja bedę się musiała podzielić z teściową. Mam trochę wyrzuty sumienia, że będą to chyba nieszczere życzenia. Ale jak mają być szczere. Skoro ona mnie nie lubi, poniża mnie to ja mam jej z całego serca zyczyć wszystkiego najlepszego? Znając ją to nawet do zyczeń składanych dla mnie jakąś "szpileczkę' wsadzi. Nawet w święta nie umie się powstrzymać.

ewelynka69 
Beauty Forum TEAM

Pomogła: 6 razy
Wysłany: 2010-12-20, 13:29 

milenka, to przełam się z nią tylko opłatkiem...
I nie daj się sprowokować, bo Wigilia to czas oczekiwania na narodziny Chrystusa, wspaniały czas.

lidia1111 
Użytkowniczka

Wysłany: 2011-01-07, 14:36 

Nie lubię składać życzeń, bo połowa z nich są nieszczere i z przymusu;] Ale w taki dzień trzeba zapomnieć o sforach, bo to nie ludzie są ważni tylko Chrystus przecież;)

Odpowiedz do tematu