Olej kokosowy to naturalny tłuszcz powstały z miąższu orzecha kokosowego. W temp. do 20st. C olej przybiera postać stałą o kolorze białym, stąd nazywany czasem masłem kokosowym. W ciepłym otoczeniu olej robi się płynny, przeźroczysty lub delikatnie żółty. Ze względu na swoją stałą postać olej nadaje się do smarowania pieczywa, można z powodzeniem zastąpić nim masło w pieczeniu. Idealny do smażenia w wysokich temperaturach, nie pali się, nie jełczeje, a dzięki swoim właściwościom smakowym oraz aromacie, nadaje potrawom orientalny charakter. Praktycznie nie zawiera utleniających się kwasów tłuszczowych, co sprawia że jest bardzo stabilny podczas smażenia w wysokich temperaturach, do tego jest o wiele zdrowszy. Oleje takie jak: sojowy, słonecznikowy lub z orzeszków ziemnych nie powinny być podgrzewane do wysokich temperatur. Olej kokosowy extra virgin nie zawiera tłuszczy trans. Większość olejów zawierających duże ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, tłuszczy trans, oraz te które podlegają rafinacji i chemicznej modyfikacji są po części odpowiedzialne ...
Czy jeżeli kupiłam kosmetyk firmy Adidas i widnieje na nim tylko jedna data a mianowicie jest to oznaczenie EXP 07/06 to jest to data produkcji czy data ważności? Będę bardzo wdzięczna na informacje.
kurde, znacie jakis naprawdę dobry podkład z drobinkami odbiajacymi światło? tak aby rozświetlić i tym samym podkreślić jasną karnację. a może inny sprawdzony w tym celu kosmetyk? ale nie do make-up'u wieczorowego, tylko tak na codzień.. chciałabym uzyskać efekt podobny jak przy codziennym makijażu modelek heh