zielona.oliwka Coś już napisała
Wysłany: 2011-08-02, 15:57
Tabletki antykoncepcyjne a wypadanie włosów
Witajcie dziewczyny,
czy któraś z was spotkała się z podobną reakcją na tabletki hormonalne, co i ja, a mianowicie z nadmiernym wypadaniem włosów? Stosowałam przez kilka miesięcy Yasmine, a w kolejnym okresie czasu Yaz i w obu przypadkach byłam załamana dramatycznie pogorszoną kondycją włosów, które leciały garściami (a muszę dodać, że na co dzień nie mam żadnych problemów z włosami, wręcz przeciwnie). Teraz znów zdecydowałam się na tabletki, od trzech miesięcy stosuję Atywię, póki co - odpukać - włosy mają się dobrze. Moja ginekolog sama się dziwiła, gdyż jak twierdzi, estrogeny zawarte w tabletkach powinny wzmacniać włosy, takie jest ich działanie. Ciekawi mnie, czy macie na to jakieś inne wytłumaczenie, może same tego doświadczyłyście?
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 10 Sie 2009 Posty: 2307 Skąd: Lubelszczyzna
Wysłany: 2011-08-08, 18:53
Ja się z tym nie spotkałam, a tabletki biorę już kilka lat. Włosy mi wypadały tylko gdy miałam anemię. I nigdy nie słyszałam, żeby komuś wypadały. Ale bardzo możliwe, że stres, osłabienie organizmu i burza hormonów się skumulowały i włosy zaczęły wypadać :(
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum