Hej,
poradzcie co można używać na suchą skórę - chodzi zarówno o twarz, jak i resztę ciała. Na twarzy to mam tak suchą cerę że czuję jakyby zaraz miała pęknąć, niezależnie ile razy dziennie się kremuję - ten sam efekt. A reszta ciała to czasami jest aż się łuszczy.
Stosowałam już różne kosmetyki ale nic nie pomaga. Podzielcie się - może komuś udało się zwalczyć taki stan?
Przeczytałam gdzieś na innym forum dobre opinie o emulsji nawilżającej Cetaphil - czy ktoś z was stosował? Wiecie może jak dostać próbkę? Wolałabym spóbowac przed zakupem - wydałam już fortunę na kremy do twarzy którymi później lądują na innych częściach ciałą
Pomogła: 11 razy Dołączyła: 04 Maj 2009 Posty: 1882 Skąd: Kraków
Wysłany: 2011-05-19, 21:41
Może napisz jakie miałaś kremy. Jeśli myjesz twarz żelem to z niego zrezygnuj. Z balsamów polecam emolium, przeznaczony do skóry suchej i bardzo suchej.
Pola13 Użytkowniczka
Wysłany: 2011-05-22, 18:26
Ja Ci polecam masło do ciała Flosleku, ma właściwości nawilżające i odżywcze, więc myślę, że Twoja skóra po nim odżyje i będzie w lepszej kondycji. Ja sama go używam, kończę już drugi słoik i jestem bardzo zadowolona!
Podobno oliwki nie nadają się na wysuszoną skórę. Balsamy zaś są mało odżywcze jak na mój dotyk więcej w nich wody. Chyba najlepszym rozwiązaniem jest masło do ciała, ze wskazaniem na masło Shea.
A więc tak:
- stosuj odpowiednie balsamy nawilżające,
- unikaj solarium,
- witaminki A i E mile widziane,
- pij dużo wody ( ok. 2 litry dziennie )
- do mycia twarzy zamiast wody z kranu używaj niegazowanej wody mineralnej,
- możesz stosować np. Bellise Hydro
- masło do ciała, oliwka- jak najbardziej jestem na tak
- podczas kąpieli unikaj "surfakantów"- np. środki pieniące
Ja w zwiazku z tym, że żadne drogeryjne 'nawilzacze' mi nie pomagały, sięgnęłam po wyzszopółkowe emolienty, a dokładniej po zachwalaną w wielu miejscach A-derme. Fakt, troche się wykosztowałam, ale zdecydowanie nie były to wyrzucone pieniądze. Zaczęłam od kremu (który stosowałam do wszystkiego), kiedy zobaczyłam jakie przynosi efekty zainwestowałam też w olejek do kąpieli i natenczas nic więcej do walki z suchą skórą mi nie potrzeba :) polecam
Dobrze nawilża twarz krem cetaphil, także mogę ci polecić do regularnego stosowania.
BioverdeNatural Coś już napisała www.bioverde-natural.com
Wysłany: 2011-11-10, 17:04
A próbowałaś smarować się balsamem lub masłem do ciała? Ono też bardzo skutecznie nawilża skórę,więc polecam. Nie jest to drogi interes,kupisz niemal w każdym sklepie z kosmetykami.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum