Nie jesteś zalogowana! Zaloguj się by w pełni, bez ograniczeń korzystać z forum. Jeśli nie masz jeszcze konta, kliknij tutaj i przejdź do darmowej rejestracji.
Mapa strony
Strona Główna Forum
 Info   Szukaj    Album   Polecamy   Rejestracja   Profil   Wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: komsetologia, studia

Studiowanie kosmetologii - warto czy nie?
Autor Wiadomość
WSZKiPZ 
Coś już napisała

Wysłany: 2011-08-03, 23:37 

Stąd też zapewne różnice w jakości kształcenia między szkołami policealnymi a dużymi uczelniami. Nie chcemy generalizować, ale te pierwsze nie zapewnią raczej tak dobrego startu do wykonywania zawodu, choćby przez ograniczone fundusze czy niższy poziom wymagań "kreowany" przez samych uczących się tam.

Anula 
Beauty Forum TEAM

Pomogła: 11 razy
Wysłany: 2011-08-04, 11:54 

Kilka razy spotkałam się z opiniami, że dziewczyny po studium potrafią więcej niż te po licencjacie.

victoriav755 
Początkująca
victoriav755

Wysłany: 2011-08-06, 20:13 

hmmm wcale mnie to forum nie zaskoczyło. Jak większość osób uważacie, że kosmetolog maluje paznokcie, nie potrzebuje matury, nie ma praktyki w ręku i o zgrozo dziwicie się co do wymagań wyników z matury!
Jestem studentką II roku Kosmetologii na specjalizacji Odnowa Biologiczna. Kiedyś komentarz co do mojego kierunku brzmiał tak "a fajnie was tam uczą o tych planetach?" do dziś obiecuje sobie, że ten cytat zostanie użyty w mojej pracy.

Najlepiej jeśli kosmetologie rozpocznie się po zdawanych przedmiotach na maturze takich jak: rozszerzona chemia, biologia i fizyka wtedy można być pewnym, że przetrwamy takie historie jak Biochemia, Biofizyka, Chemia surowców kosmetycznych, chemia organiczna, chemia ogólna.

Jeśli ktoś nadal jest zdziwiony, że potrzebna jest matura to dodam, że nie powinna ona wynosic 75%, ponieważ próg zaczął stawiać wymóg na 85 do 90% przy konieczności zdawania wszystkich trzech przedmiotów na poziomie rozszerzonym!

Hasło malowanie paznokci : na 320 godzin praktycznych wykonywałam paznokcie na jednych zajęciach przez 2 godziny lekcyjne! Jeśli ktoś uważa, że Kosmetolog maluje paznokcie świadczy to już o jego braku wiedzy.
Mamy potrafić wszystkie umiejętności kosmetyczki, a przy tym mamy do przyswojenia takie materiały jak Anatomia oraz Anatomia topograficzna,-ćwiczenia, Dermatologia teoria oraz ćwiczenia, Immunologia, Estetyka, Farmakologia, Sensoryka, Ziołolecznictwo i wiele, wiele innych.
Poza tym mamy 40 godzin Wizażu i charakteryzacji, zapoznanie z Podologią oraz dietą w kosmetologii.

Czasem to ja się zastanawiam ile trzeba byłoby tu napisać, żeby ludzie zrozumieli, że Kosmetologia jest odłamkiem Medycyny, a nasza wiedza jest typowo lekarska!

Jednak, żeby ludzie zrozumieli, że kosmetyczka to nie jest to samo co kosmetolog musi jeszcze wiele czasu upłynąć. Stwarza to konieczność walki o tą różnicę i docenienie ze strony pracodawców.

WSZKiPZ 
Coś już napisała

Wysłany: 2011-08-08, 10:52 

Joan napisał/a:
Może takie jest przez to, że np do szkoły policealnej nie trzeba było mieć matury (teraz nie wiem czy trzeba) i dlatego każdy myśli, że takie osoby sa po zawodówce albo nawet gorzej - po podstawówce.

Na kosmetologię trzeba mieć maturę, (liczą się wyniki? wie ktoś?) więc w tym przypadku jest lepiej.

Joan oczywiście, że trzeba mieć maturę. Wyższa Szkoła Zawodowa Kosmetyki i Pielęgnacji Zdrowia nie stawia wymagań, co do przedmiotów zdawanych na maturze, nie ma również ustalonych limitów punktowych, które warunkują przyjęcie na studia do uczelni. Podstawowym warunkiem rozpoczęcia studiów jest: zdana matura oraz złożenie wymaganych dokumentów. O przyjęciu na studia decyduje kolejność zgłoszeń a liczba miejsc jest ograniczona.

victoriav755 
Początkująca
victoriav755

Wysłany: 2011-08-08, 17:57 

w Wyższych Szkołach gdzie ktoś wybiera się po przedmiotach humanistycznych na kosmetologie, bo uczelnia stawiają bardzo proste warunki przyjęcia nie dziwie się potem, że włosy stają im na głowie jeśli studentka nie jest wstanie przebrnąć przez pierwszy etap chemi na pierwszym semestrze.
Ludzie idą czasem na ten kierunkek jak z motyka na słońce dlatego, że uważają, iż mieszać maseczkę każdy potrafi. Błąd duży błąd.

Joan 
Beauty Forum TEAM

Pomogła: 2 razy
Wysłany: 2011-08-08, 18:11 

WSZKiPZ napisał/a:
Joan napisał/a:
Może takie jest przez to, że np do szkoły policealnej nie trzeba było mieć matury (teraz nie wiem czy trzeba) i dlatego każdy myśli, że takie osoby sa po zawodówce albo nawet gorzej - po podstawówce.

Na kosmetologię trzeba mieć maturę, (liczą się wyniki? wie ktoś?) więc w tym przypadku jest lepiej.

Joan oczywiście, że trzeba mieć maturę. Wyższa Szkoła Zawodowa Kosmetyki i Pielęgnacji Zdrowia nie stawia wymagań, co do przedmiotów zdawanych na maturze, nie ma również ustalonych limitów punktowych, które warunkują przyjęcie na studia do uczelni. Podstawowym warunkiem rozpoczęcia studiów jest: zdana matura oraz złożenie wymaganych dokumentów. O przyjęciu na studia decyduje kolejność zgłoszeń a liczba miejsc jest ograniczona.

Dziękuję za odpowiedź

WSZKiPZ 
Coś już napisała

Wysłany: 2011-08-17, 11:51 

Bardzo proszę, jesteśmy do usług, jeśli masz jeszcze jakieś pytania :)

apc-Cosmetics 
Użytkowniczka

Wysłany: 2012-01-25, 16:43 

ja popieram, studia kosmetologiczne to swietny kierunek dla zainteresowanej tematem zadbanej kobietki.

Odpowiedz do tematu