Nie jesteś zalogowana! Zaloguj się by w pełni, bez ograniczeń korzystać z forum. Jeśli nie masz jeszcze konta, kliknij tutaj i przejdź do darmowej rejestracji.
Mapa strony
Strona Główna Forum
 Info   Szukaj    Album   Polecamy   Rejestracja   Profil   Wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: elektryzowanie, sie, sposoby, wlosow

Sposoby na elektryzowanie się włosów
Autor Wiadomość
nocandygirl 
Powieściopisarka

Pomogła: 5 razy
  Wysłany: 2009-01-24, 12:32 Sposoby na elektryzowanie się włosów

Jak zapewne wiele z nas, podczas zimy mam problem z elektryzowaniem się włosów. Znalazłam jednak fajne porady, mam nadzieję, że komuś jeszcze pomogą ;-) aha, i jeśli znacie też jakieś inne sposoby, to proszę pisać :mrgreen:

Włosy naładowane są dodatnio, podobnie jak cząsteczki włókien tkanin czy drobinki kurzu unoszące się w ciepłym powietrzu w pomieszczeniach. Jeśli włos nie jest idealnie gładki, ładunki wnikają do jego wnętrza a wówczas zaczynają działać prawa fizyki - jony o takim samym ładunku odpychają się a nasze włosy stają dęba.

Zatem im bardziej włosy są suche, czyste i mniej obciążone, tym częściej się elektryzują. Najszybszym sposobem, by je ujarzmić jest wygładzenie ich zimną wodą - wilgoć unieszkodliwia ładunki elektryczne. Taki zabieg jest jednak krótkotrwały, bo już po kilkunastu minutach włosy znów zaczynają "fruwać" wokół głowy.

Co zatem robić, by poradzić sobie z tym problemem?

* susz włosy suszarką z funkcją jonizacji powietrza, chłodnym strumieniem
* stosuj specjalne odżywki i szampony wzbogacone o składnik antystatyczny, np. spray Advance Techniques, Avon
* nie używaj odżywek bez spłukiwania, które obciążają włosy
* stosuj odżywki i szampony wzbogacone o ceramidy, proteiny i aminokwasy
* nawilżaj włosy kosmetykami na bazie jedwabiu (np. Biosilk)
* od czasu do czasu stosuj maseczkę do włosów w kremie
* czesz włosy grzebieniem z naturalnego włosia, metalu lub drewna
* włosy ujarzmią również kosmetyki do stylizacji typu pianka, lakier lub żel, z systemem anti-frizz
* przed użyciem prostownicy stosuj kosmetyki ochronne
* myj włosy dłużej niż zwykle wykonując przy tym masaż skóry głowy, który zwiększy ukrwienie i wzmocni cebulki

Domowy sposób na elektryzujące się włosy:

Zmieszaj żółtko jajka i łyżeczkę oliwy z oliwek. Preparat nałóż na godzinę na umyte i podsuszone włosy. Następnie spłucz wodą zakwaszoną sokiem z cytryny.

Darish:)

Wysłany: 2009-01-24, 14:19 

mozna takze pryskac lotionem i nie kupowac ubran z bardzo sztucznych materialow, te przy sciaganiu lub zakladaniu elektryzuja wlosy.

leelo 
Beauty Forum TEAM
[*][*][*][*]

Wysłany: 2009-01-31, 18:07 

nocandy :arrow: świetny temat, bo włosy mi się elektryzują. ale tego domowego sposobu raczej nie wypróbuję, nie znosze jajek na włosach...

nocandygirl 
Powieściopisarka

Wysłany: 2009-01-31, 21:03 

leelo, ciesze sie że mogłam pomóc :-)

Anelka 
Miłośniczka forum
Anelka

Wysłany: 2009-11-30, 21:26 

Przepraszam kobietki, że odgrzewam taki temat, ale nie chciałam nowego zakładać. Czy któraś z Was może mi powiedzieć, czy te kosmetyki: odżywki i szampony wzbogacone o składnik antystatyczny i pianki, lakiery z systemem anti-frizz nie dadzą efektu tłustych włosów? Mam przetłuszczające się włosy i boję się takiego czegoś, a jednocześnie strasznie mi się elektryzują. :-(

Andzik 
Stała bywalczyni

Wysłany: 2009-12-08, 13:09 

Dobrze sprawdzają się płyny do stylizacji włosów, które przy okazji zapobiegają elektryzowaniu się. Ja używam jedwabiu, rozcieram kilka kropel na dłoni, a potem wcieram we włosy. Pomaga, bo włosy się tak nie puszą.

klaudunia 
Użytkowniczka
Konsultantka AVON

Wysłany: 2009-12-11, 18:27 

Ja kiedyś miałam straszny z tym problem dziś już nie. Szczotkę lub grzebień spryskuje małą ilością lakieru do włosów i przeczesuję je. I po elektryzacji.

Agusia77 
Beauty Forum TEAM
www.photoblog.pl/aagusia77

Pomogła: 7 razy
Wysłany: 2009-12-12, 00:01 

Są szczotki ze specjalnego tworzywa które nie elektryzuje włosów:)
Mi to pomaga, nie elektryzują mi się wcale włosy.

klaudunia 
Użytkowniczka
Konsultantka AVON

Wysłany: 2009-12-13, 13:21 

Mnie niestety bardzo mocno się elektryzowały i te specjalne szczotki za bardzo nie pomagały.

ewelynka69 
Beauty Forum TEAM

Pomogła: 6 razy
Wysłany: 2009-12-13, 17:21 

A mi fryzjerka powiedziała, że jedwab regularnie stosowany zdecydowanie wystarczy na elektryzowanie się włosów ;-)

klaudunia 
Użytkowniczka
Konsultantka AVON

Wysłany: 2009-12-13, 18:48 

ewelynka69 napisał/a:
A mi fryzjerka powiedziała, że jedwab regularnie stosowany zdecydowanie wystarczy na elektryzowanie się włosów ;-)

Czytałam gdzieś o tym.

pati 
pati

Pomogła: 23 razy
Wysłany: 2009-12-13, 21:17 

Tak, ale w przypadku tych bardzo elektryzujących się włosów jedwab się nie sprawdzi. Czytałam sporo artykułów na ten temat. Można ew. mniej lub więcej zapobiec, poprzez stosowanie kosmetyków, ale niektóra URODA WŁOSA jest taka, że niestety nic nie pomoże. Wystarczy jedno muśnięcie grzebieniem, czy dotknięcie materiału kurtki i jest koniec. To na tej samej zasadzie, co rozszerzone pory... Możesz zapobiegać, ale urody cery nigdy się nie zmieni.

missbutterfly 
Stała bywalczyni

Wysłany: 2010-03-10, 17:07 

A odżywki pomagają w tym, żeby się włosy nie elektryzowały, bo ja tak u siebie zauważyłam, że jak nie nałożę odżywki to potem włosy strasznie mi się elektryzują i sterczą;/ No i jeszcze jak jest wilgoć w powietrzu to już w ogóle jest dramat;/ Śmieszne to trochę, że moja fryzura zależy od pogody;)

aga.1985 
Coś już napisała

Wysłany: 2010-05-09, 08:46 

Z tego co wiem to za takie elektryzowanie i puszenie się odpowiedzialny jest szampon. Szampony o konsystencji mleczka sa tak naładowane różnymi rzeczami, że włosy potem stają dęba :D
Mi podobają się zapachy tych niby fajnych szamponów ale używam ziołowych :)

mindy 
Coś już napisała

Wysłany: 2010-05-18, 16:22 

hehe ta, szampony "o smakach gumy do zucia" ;D Ja tez uwazam, ze najlepszy sposob to spryskac lakierem i po klopocie ;)

Odpowiedz do tematu