Nie jesteś zalogowana! Zaloguj się by w pełni, bez ograniczeń korzystać z forum. Jeśli nie masz jeszcze konta, kliknij tutaj i przejdź do darmowej rejestracji.
Mapa strony
Strona Główna Forum
 Info   Szukaj    Album   Polecamy   Rejestracja   Profil   Wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: cisnienie, niskie, sol

Sól a niskie ciśnienie...
Autor Wiadomość
magduska 
Coś już napisała
sercem zobaczysz wszystko!!

Wysłany: 2009-07-29, 17:38 Sól a niskie ciśnienie...

Ostatnio postanowiłam wreszcie wziąć się za siebie, bo non stop jakoś kiepsko się czułam. Nie miałam pojęcia skąd te moje zawroty głowy, migreny i ospałość. Zrobiłam sobie morfologię, EKG i coś tam jeszcze i wyszło mi, że prawdopodobnie mam niskie ciśnienie. Lekarz wypisał mi receptę na Gutron ale moja ciotka powiedziała, że na razie mam nie kombinować z lekami, bo jestem za młoda i wg mniej powinnam używać dużo soli i zacząć pić kawę (której nie znoszę), bo to mi podniesie ciśnienie. Z drugiej strony wszędzie słyszy się, że sól kuchenna jest taka szkodliwa itd... Czy myślicie, że w moim przypadku to będzie rzeczywiście dobre rozwiązanie, żeby podnieść sobie ciśnienie?

pati 
pati

Pomogła: 23 razy

Wysłany: 2009-07-29, 20:56 

Co do soli - nie orientuję się, w każdym razie kawa to zły pomysł, też mam niskie ciśnienie i piję kawę tylko dlatego, że lubię. Niestety kawa ma w sobie takie składniki, że pijąc ją, pobudza i dodaje energii, po wypiciu jej, wcale nie jesteśmy "mocniejsi", tylko jeszcze bardziej słabsi i znużeni, a to za sprawą kofeiny. Niestety myślenie ludzi na temat kawy, jest błędne.

Wieśka 
Użytkowniczka

Wysłany: 2009-07-30, 10:16 

Sól kuchenna jest rzeczywiście substancją, która w organizmie człowieka podnosi ciśnienie tętnicze. Ale to "biała śmieć". Nadużywanie soli spowoduje, że będziesz miała większe pragnienie. Zaczniesz pić więcej płynów, które sól zatrzyma w organizmie. Tyle, że to spowoduje: zatrzymanie toksyn, (które organizm naturalnie wygala przez pocenie się i mocz), powiększenie (uszkodzenie) nerek (płyny dłużej zostaną w nich zatrzymane), co w rezultacie doprowadzi do kamicy nerkowej. Ogólnie organizm zostanie "zakwaszony". Możesz doprowadzić do utraty przytomności, w "najlepszym" przypadku. Unikaj soli jak ognia. Kawę oczywiście polecam, ale też bez przesady.
Zwróćcie uwagę, że narody z południa Europy (Włosi, Grecy, Bułgarzy, Turcy) piją bardzo dużo mocnej kawy. Przy wysokich temperaturach ciśnienie tętnicze spada. Organizm nie potrzebuje tyle ciepła, zatem krew krąży "wolniej". Przyspieszyć krążenie można wysiłkiem fizycznym. Jeżeli masz ciśnieniomierz, który pokazuje puls, spróbuj ćwiczeń gimnastycznych. Należy doprowadzić tętno do wartości 130, 3 razy w tygodniu, ćwicząc 30 minut. Wzór 3 razy 30 razy 130. :-D

Woanilla 
Coś już napisała

Wysłany: 2009-07-30, 11:28 

no ok, sol moze i bedzie ci podnosila cisnienie, ale to nie zmienia faktu, ze i tak jest szkodliwa. tak samo zreszta jak kawa i papierosy...

born_in_japan 
Coś już napisała

Wysłany: 2009-07-31, 14:19 

Podejrzewam, ze lekarz nie wypisal tej recepty ot tak sobie i dobrze wiedział co robi. Moim zdaniem powinnaś zignorować rady ciotki i wziąć sobie do serca wszystkie rady lekarza.

Anula 
Beauty Forum TEAM

Pomogła: 11 razy
Wysłany: 2009-07-31, 14:28 

Sól zatrzymuje wodę w organizmie, więc ja bym ją ograniczyła. A jakie masz ciśnienie?

palmma 
Coś już napisała

Wysłany: 2009-08-03, 15:01 

no i bardzo dobrze!!! skoro lekarz ci przepisał, to znaczy, że ten lek jest dla ciebie niezbędny. powiedz tej „mądrej” cioci, że kawa i papierosy podnoszą ciśnienie na chwilę. z kolei jak będziesz brała leki na niedociśnienie to codziennie będziesz miała pewność, że „coś” czuwa nad twoim odpowiednim ciśnieniem.

call_me_sun 
Coś już napisała

Wysłany: 2009-08-04, 11:13 

Absolutnie nie zaczynaj pić kawy!!! Jest przecież tyle badań, które pokazują, że kawa szkodzi m.in. na żołądek. Z tą solą to też nie mądre, więc lepiej nie korzystaj już z rad swojej cioci. Poczytaj trochę o tym niedociśnieniu i koniecznie zacznij ten lek. Nie znam się za bardzo, ale jeśli chodzi o uprawianie sportu to myślę, że na pewno ci nie zaszkodzi :)

Odpowiedz do tematu