Nie jesteś zalogowana! Zaloguj się by w pełni, bez ograniczeń korzystać z forum. Jeśli nie masz jeszcze konta, kliknij tutaj i przejdź do darmowej rejestracji.
Mapa strony
Strona Główna Forum
 Info   Szukaj    Album   Polecamy   Rejestracja   Profil   Wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: lista zakupow, oszczedzanie, shopping, smart, smart shopping, zakupy

smart shopping :)
Autor Wiadomość
tikitaki 
Początkująca

Wysłany: 2010-01-25, 15:21 smart shopping :)

Jaki jest wasz stosunek do smart shoppingu? Uważacie że to tylko hasło czy ma to odniesienie do realnego życia? Ja określę się później :) (o smart shoppingu

taka 
Gaduła ;)

Pomogła: 3 razy
Wysłany: 2010-01-26, 15:47 

przeczytałam artykuł o smart shoppingu, który podałas i jak dla mnie to naciągane takie..
napisane są tam sprawy dla mnie oczywiste :)
np wiadomo, że jak chcę coś kupić to zawsze popatrzę w internecie na opinie o danym produkcie. logiczne też mi się wydaję, że jak kupuje się 'coś grubszego' to już się nie oszczędza i wybiera jedną z wiodących marek itp itd

więc tak, jak mówiłam - ktoś nadał nazwę trybowi zakupów znajomemu chyba większości z nas, nie będącemu jakąś szczególną filozofią :)

tikitaki 
Początkująca

Wysłany: 2010-01-27, 13:41 

Zgadzam się z Tobą że większość z nas zna te zasady i niektóre stosuje- bo sama zanim kupię jakąś rzecz sprawdzam opinie, robię wywiad środowiskowy i internetowy.
Mimo to zauważ, że większość z nas woli pojechać do galerii handlowej i tam wydać sporą sumkę niż poszukać, sprawdzić, popytać np o outlety z odzieżą markową, która zawsze jest bardzo konkurencyjna cenowo.

Ile razy też spotkałam się z babeczkami które zamiast oddać coś do reklamacji (kiedy mają słuszność) wolą po prostu coś oddać do naprawy za pieniądze, których mogłyby nie wydawać..

Albo najbardziej banalna rzecz: lista zakupów! Jeśli idziesz na zakupy spożywcze bez listy- solidnie przygotowanej giniesz! Zawsze "takie małe fajne coś" trafi do koszyka. Świadomość o smart shoppingu jest ale żeby być sprytnym konsumentem trzeba trochę wysiłku..

maki 
Początkująca

Wysłany: 2010-06-18, 16:08 

Ja staram się stosować do niektórych zasad, bo swego czasu naprawdę wiele pieniędzy mi schodziło na ubrania. Z drugiej strony często też po kilku dniach, gdy przemyślałam zakup i stwierdzałam, że ta rzecz mi jest niepotrzebna, szłam do sklepu i zwracałam zakup, więć może nie jest ze mną aż tak źle ;-)

Marta-a 
Stała bywalczyni

Wysłany: 2010-08-16, 00:27 

Ja w niego wierze bo dzieki temu kupuje wiele rzeczy - wlacznie z meblami - w niskich cenach a dobrej jakosci. . Dla mnie smart shopping to korzystanie z rabatów i promocji Mam tez sporo kart członkowskich w sklepach, jestem w programie5plus gdzie zbieram punkty, a od pewnego czasu mam karte Payback, na która zbieram punkty w Realu, BP, Aptece1, na allegro etc. Fajna sprawa bo na jedna kartę zbiera sie punkty w wielu miejscach.

Oczywiście mam karte w Sephorze, Orsay, Nine West i Coffeheaven :-)

[ Dodano: 2010-09-19, 17:48 ]
skorzystałyście moze z urodzinowej promocji 5 razy wiecej punktow?
ja baaaaaaaardzo :-) ))

miskamisia_86 
Użytkowniczka
miskamisia_86

Wysłany: 2010-12-15, 11:54 

Oj... wbrew pozorom nie każdy człowiek robi mądre zakupy! Bardzo często zdarza się tak, że ludzie kupując telewizor, komputer czy nawet samochod kierują się opinią sprzedawcy - a to juz chyba nie takie smart :)
Ale handlowcy mogą być tylko wdzięczni za taki przejaw braku zdrowego rozsądku - just biznes :)

Marta-a 
Stała bywalczyni

Wysłany: 2011-01-28, 23:32 

hehe masz racje skorzystanie z porady sprzedwcy zupelnie nie jest smart, albo sie nei znaja wcale albo maja nakaz propowania danej marki

obsulga klienta stoi u nas jeszcze na niskim poziomie niestety

ewelynka69 
Beauty Forum TEAM

Pomogła: 6 razy
Wysłany: 2011-02-05, 14:56 

Marta-a napisał/a:
hehe masz racje skorzystanie z porady sprzedwcy zupelnie nie jest smart, albo sie nei znaja wcale albo maja nakaz propowania danej marki

obsulga klienta stoi u nas jeszcze na niskim poziomie niestety

Dokładnie.
Sama byłam świadkiem wielokrotnie, jak komuś coś nie pasowało (chodzi o ubrania) kompletnie, a pani sprzedająca zachwalała, że "Pan/Pani świetnie wygląda".
Jeszcze w sklepach kosmetycznych i drogeriach czasem pomagam, jak jakaś kobieta czegoś szuka, a pani z obsługi wprowadza w błąd umyślnie. Żeby więcej sprzedać.

gg83 
Miłośniczka forum
gg83

Wysłany: 2011-03-21, 22:57 

Taaa, bo od każdego produktu czasem ekspedientki mają prowizję... i przez to się zdarza że wciskają nam badziew...

Marta-a 
Stała bywalczyni

Wysłany: 2011-04-09, 14:25 

gg83 no co Ty?? ale to chyba dotyczy kosmetycznych sklepow albo aptek bo chyba nie w takich z ciuchami ;)

gg83 
Miłośniczka forum
gg83

Wysłany: 2011-04-09, 19:10 

Dotyczy to niestety wszystkich sklepów... Właściciele sklepów, aptek i sprzedawcy dostają prowizję albo jakieś upominki jeżeli wcisną klientowi określone produkty, ciuchy, kosmetyki itp. obojętnie czy jest to dobre czy nie. Najczęściej są to dosyć drogie rzeczy (bo z czegoś przecież trzeba dać prowizję). Poza tym produkty w sklepie są zawsze ułożone tak żeby klient kupił byle co a drogo... Byłam wiele lat hostessą w różnych sklepach i animatorką...i niestety wiem jak to wszystko działa dlatego wolę kupować na necie, bo wtedy nikt mnie nie naciągnie na niepotrzebne zakupy.

Annis23 
Początkująca

Wysłany: 2011-04-22, 19:02 

Dokładnie zgadzam się z wami. Teraz tyle jest ofert z ciuszkami, cieżko znaleźć coś atrakcyjnego i za niską cenę....

Ja zawsze sprawdzam co można dostać na necie a potem dopiero lece do sklepu :D

Deja-Art 
Coś już napisała

Wysłany: 2011-04-25, 19:11 

Ja robię tak samo, wbrew pozorom, przez internet znacznie lepiej można obejrzec daną rzecz, bo robimy to na spokojnie, w domowym zaciszu, racjonalnie zastanawiając się czy reszta garderoby będzie pasowac do wybranej rzeczy.

lilka 
Coś już napisała

Wysłany: 2011-08-09, 10:12 

Mądrę zakupy to podstawa dobrze rozdysponowanych pieniędzy na rzeczy, które faktycznie potrzebujemy kupić. W kelpach różne sztuczki są zastosowane, najgroźniejsze są te które działają na nasze zmysły. To jest ustawienie w specjalny sposób towaru, odpowiednio dobrana muzyka no i zapachy. Z tego względu coraz częściej kupuję przez internet. ostatnio znalazłam nawet zakupowy klub Stilago, gdzie robią kilkudniowe wyprzedaże dość znanych marek. I wtedy można np. upolować jeansy Calvina Kleina ok 70% taniej. Za taką cenę już można sobie pozwolić na ubrania tej klasy.

E-lejdis 
Użytkowniczka

Wysłany: 2011-09-08, 10:47 

Zgadzam się,oglądając daną rzecz w sklepie internetowym,zrobimy to o wiele dokładniej niż na żywo,ponieważ nie mamy presji ze strony ekspedientki-a to często się zdarza. Poza tym liczy się także cena,zwracamy uwagę w głównej mierze na to co jest tańsze.

Odpowiedz do tematu