Jaki jest wasz stosunek do smart shoppingu? Uważacie że to tylko hasło czy ma to odniesienie do realnego życia? Ja określę się później :) (o smart shoppingu
taka Gaduła ;) Pomogła: 3 razy Dołączyła: 06 Sty 2009 Posty: 187 Skąd: Lublin
Wysłany: 2010-01-26, 15:47
przeczytałam artykuł o smart shoppingu, który podałas i jak dla mnie to naciągane takie..
napisane są tam sprawy dla mnie oczywiste :)
np wiadomo, że jak chcę coś kupić to zawsze popatrzę w internecie na opinie o danym produkcie. logiczne też mi się wydaję, że jak kupuje się 'coś grubszego' to już się nie oszczędza i wybiera jedną z wiodących marek itp itd
więc tak, jak mówiłam - ktoś nadał nazwę trybowi zakupów znajomemu chyba większości z nas, nie będącemu jakąś szczególną filozofią :)
_________________ Metal heart you're not hiding
Metal heart you're not worth a thing
Zgadzam się z Tobą że większość z nas zna te zasady i niektóre stosuje- bo sama zanim kupię jakąś rzecz sprawdzam opinie, robię wywiad środowiskowy i internetowy.
Mimo to zauważ, że większość z nas woli pojechać do galerii handlowej i tam wydać sporą sumkę niż poszukać, sprawdzić, popytać np o outlety z odzieżą markową, która zawsze jest bardzo konkurencyjna cenowo.
Ile razy też spotkałam się z babeczkami które zamiast oddać coś do reklamacji (kiedy mają słuszność) wolą po prostu coś oddać do naprawy za pieniądze, których mogłyby nie wydawać..
Albo najbardziej banalna rzecz: lista zakupów! Jeśli idziesz na zakupy spożywcze bez listy- solidnie przygotowanej giniesz! Zawsze "takie małe fajne coś" trafi do koszyka. Świadomość o smart shoppingu jest ale żeby być sprytnym konsumentem trzeba trochę wysiłku..
maki Początkująca
Wysłany: 2010-06-18, 16:08
Ja staram się stosować do niektórych zasad, bo swego czasu naprawdę wiele pieniędzy mi schodziło na ubrania. Z drugiej strony często też po kilku dniach, gdy przemyślałam zakup i stwierdzałam, że ta rzecz mi jest niepotrzebna, szłam do sklepu i zwracałam zakup, więć może nie jest ze mną aż tak źle
Ja w niego wierze bo dzieki temu kupuje wiele rzeczy - wlacznie z meblami - w niskich cenach a dobrej jakosci. . Dla mnie smart shopping to korzystanie z rabatów i promocji Mam tez sporo kart członkowskich w sklepach, jestem w programie5plus gdzie zbieram punkty, a od pewnego czasu mam karte Payback, na która zbieram punkty w Realu, BP, Aptece1, na allegro etc. Fajna sprawa bo na jedna kartę zbiera sie punkty w wielu miejscach.
Oczywiście mam karte w Sephorze, Orsay, Nine West i Coffeheaven
[ Dodano: 2010-09-19, 17:48 ]
skorzystałyście moze z urodzinowej promocji 5 razy wiecej punktow?
ja baaaaaaaardzo ))
Oj... wbrew pozorom nie każdy człowiek robi mądre zakupy! Bardzo często zdarza się tak, że ludzie kupując telewizor, komputer czy nawet samochod kierują się opinią sprzedawcy - a to juz chyba nie takie smart :)
Ale handlowcy mogą być tylko wdzięczni za taki przejaw braku zdrowego rozsądku - just biznes :)
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 10 Sie 2009 Posty: 2307 Skąd: Lubelszczyzna
Wysłany: 2011-02-05, 14:56
Marta-a napisał/a:
hehe masz racje skorzystanie z porady sprzedwcy zupelnie nie jest smart, albo sie nei znaja wcale albo maja nakaz propowania danej marki
obsulga klienta stoi u nas jeszcze na niskim poziomie niestety
Dokładnie.
Sama byłam świadkiem wielokrotnie, jak komuś coś nie pasowało (chodzi o ubrania) kompletnie, a pani sprzedająca zachwalała, że "Pan/Pani świetnie wygląda".
Jeszcze w sklepach kosmetycznych i drogeriach czasem pomagam, jak jakaś kobieta czegoś szuka, a pani z obsługi wprowadza w błąd umyślnie. Żeby więcej sprzedać.
Dotyczy to niestety wszystkich sklepów... Właściciele sklepów, aptek i sprzedawcy dostają prowizję albo jakieś upominki jeżeli wcisną klientowi określone produkty, ciuchy, kosmetyki itp. obojętnie czy jest to dobre czy nie. Najczęściej są to dosyć drogie rzeczy (bo z czegoś przecież trzeba dać prowizję). Poza tym produkty w sklepie są zawsze ułożone tak żeby klient kupił byle co a drogo... Byłam wiele lat hostessą w różnych sklepach i animatorką...i niestety wiem jak to wszystko działa dlatego wolę kupować na necie, bo wtedy nikt mnie nie naciągnie na niepotrzebne zakupy.
Dokładnie zgadzam się z wami. Teraz tyle jest ofert z ciuszkami, cieżko znaleźć coś atrakcyjnego i za niską cenę....
Ja zawsze sprawdzam co można dostać na necie a potem dopiero lece do sklepu :D
Deja-Art Coś już napisała
Wysłany: 2011-04-25, 19:11
Ja robię tak samo, wbrew pozorom, przez internet znacznie lepiej można obejrzec daną rzecz, bo robimy to na spokojnie, w domowym zaciszu, racjonalnie zastanawiając się czy reszta garderoby będzie pasowac do wybranej rzeczy.
lilka Coś już napisała
Wysłany: 2011-08-09, 10:12
Mądrę zakupy to podstawa dobrze rozdysponowanych pieniędzy na rzeczy, które faktycznie potrzebujemy kupić. W kelpach różne sztuczki są zastosowane, najgroźniejsze są te które działają na nasze zmysły. To jest ustawienie w specjalny sposób towaru, odpowiednio dobrana muzyka no i zapachy. Z tego względu coraz częściej kupuję przez internet. ostatnio znalazłam nawet zakupowy klub Stilago, gdzie robią kilkudniowe wyprzedaże dość znanych marek. I wtedy można np. upolować jeansy Calvina Kleina ok 70% taniej. Za taką cenę już można sobie pozwolić na ubrania tej klasy.
E-lejdis Użytkowniczka
Wysłany: 2011-09-08, 10:47
Zgadzam się,oglądając daną rzecz w sklepie internetowym,zrobimy to o wiele dokładniej niż na żywo,ponieważ nie mamy presji ze strony ekspedientki-a to często się zdarza. Poza tym liczy się także cena,zwracamy uwagę w głównej mierze na to co jest tańsze.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum