Illa Początkująca
Wysłany: 2010-05-29, 11:03
skóra wrażliwa i naczynka - sposób i jak często depilować?
Witam!
Mam pytanie, może ktoś się wypowie fachowo czy na bazie własnego doświadczenia:
jaki sposób depilacji będzie najlepszy dla skóry wrażliwej i naczynkowej:
1. skóry ciala,
2. skóry twarzy (pojedyncze włosy są często ciemne, grube, jest ich trochę i szybko odrastają)
Z podziałem na 2 grupy, czyli
1.depilację tańszymi sposobami, czyli kremy, woski rozjaśniacze
oraz
2.droższą, np. elektroliza itp. ( o depilacji laserem słyszałam, ze jest rakotwórczy, więc wolę unikać).
Napiszcie jeśli macie doświadczenie z konkretnymi preparatami i sposobami do używania samodzielnie w domu i oraz w gabinetach.
Miałam kiedyś zabiegi elektrolizy ale były dla mnie bolesne więc dałam sobie spokój z nimi; mam dość dużą wrażliwość skóry na bodźce.
Również jak często przy takiej skórze wrażliwej i naczynkowej można stosować depilację woskiem.
Mam wrażenie (i to chyba jest reguła u wszystkich), że depilacja u mnie woskiem - stosuję obecnie wosk w plastrach - sprzyja powstawaniu naczynek;(.
Pomogła: 11 razy Dołączyła: 04 Maj 2009 Posty: 1882 Skąd: Kraków
Wysłany: 2010-05-29, 11:39
Depilacje pastą cukrową możesz stosować do skóry naczynkowej.
Illa napisał/a:
Również jak często przy takiej skórze wrażliwej i naczynkowej można stosować depilację woskiem.
Mam wrażenie (i to chyba jest reguła u wszystkich), że depilacja u mnie woskiem - stosuję obecnie wosk w plastrach - sprzyja powstawaniu naczynek;(.
Przeciwwskazaniem do używania wosku są właśnie naczynka.
Illa Początkująca
Wysłany: 2010-05-29, 12:01
plastry cukrowe? ciepła czy zimna pasta cukrowa?
Dziękuję:)))
Super:)))
A czy plastry z woskiem cukrowym dostępne w sklepach są alternatywą czy musi to być konkretnie pasta cukrowa?
Są takie pasty cukrowe do używania na ciepło po podgrzaniu; czy może to być ciepła pasta czy tez w przypadku naczynek powinna być zimna?
Pomogła: 11 razy Dołączyła: 04 Maj 2009 Posty: 1882 Skąd: Kraków
Wysłany: 2010-05-29, 15:28
Plastrów z woskiem cukrowym nie znam, ale ogólnie nie jestem za tymi plastrami ze sklepowej półki.
Z tego co się orientuje można ciepła pastą, ponieważ ma temp ciała i w przeciwieństwie do wosku nie oparzymy się ;)
Hm jak często, jeśli zrobisz taką depilację to masz spokój na co najmniej 2-3 tygodnie. Z tej metody mogą bez obaw i skutków ubocznych korzystać osoby mające rozszerzone naczynia krwionośne.
I jest mniej bolesna od tradycyjnych wosków ;D
TigerANDBear Użytkowniczka Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Kwi 2010 Posty: 30 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-06-08, 17:19
Zgadzam się,taka depilacja ciepłą pastą jest mniej bolesna ale z doświadczenia mogę powiedzieć,że pasków z półek sklepowych takze nie należy się obawiać. do cery naczynkowej pozostań jednak przy pascie.
maladamulka Użytkowniczka
Wysłany: 2010-08-21, 14:58
Jak masz skłonność do pekających naczynek to nie powinnas ani stosować depilatora, ani metody depilacji na ciepło, bo tylko podrażnisz skórę i jeszcze bardziej będą Ci pękać naczynka. Może to zabrzmi głupio ale najlepiej być uzywała kremu do depilacji.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum