Nie jesteś zalogowana! Zaloguj się by w pełni, bez ograniczeń korzystać z forum. Jeśli nie masz jeszcze konta, kliknij tutaj i przejdź do darmowej rejestracji.
Mapa strony
Strona Główna Forum
 Info   Szukaj    Album   Polecamy   Rejestracja   Profil   Wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: sebostatyczna, skora

Skóra sebostatyczna
Autor Wiadomość
Sorvina 
Początkująca

Wysłany: 2010-04-19, 19:06 Skóra sebostatyczna

Witam. Z racji tego, że męczę się z moją nietypową cerą, postanowiłam dowiedzieć się czegoś z internetu. Byłam swego czasu u kosmetyczki i ta powiedziała mi, że moja cera jest tłusta, ale pozornie sucha, czyli nie mogę jej ani natłuszczać, ani traktować kosmetykami z alkoholem. Poleciła mi kosmetyk z firmy La Roche-Posay, używałam tego kremu wraz z żelem, który mi dołączyli, ale momentami miałam wrażenie, że jest coraz gorzej. W okolicach brwi oraz w obrębie nosa mam taką czerwoną skórę, jakby non stop podrażnioną. I właśnie w tych okolicach skóra jest złuszczona i strasznie szorstka od martwego naskórka. Też skóra ma skłonności do tworzenia ropnych krostek (takich charakterystycznych białych). Wykukałam, że to jest właśnie cera sebostatyczna, ale co do jej pielęgnacji konkretnych wskazówek nie znalazłam. Dlatego piszę tutaj, aby ktoś mi doradził, jak doprowadzić cerę do równowagi oraz jak zlikwidować te czerwone przebarwienia oraz czego unikać.

TigerANDBear 
Użytkowniczka

Wysłany: 2010-04-22, 21:00 

No przede wszystkim kremów do cery tłustej-jak radziła kosmetyczka,zastanawiam się czy czerwone wypryski nie sa objawem uczulenia na jakis składnik. Byłaś u dermatologa?

Sorvina 
Początkująca

Wysłany: 2010-04-23, 01:16 

Kosmetyczka mi nie radziła używać kremów do cery tłustej, tylko właśnie unikać natłuszczania, bo jest tendencja do robienia się ropnych krostek oraz unikać preparatów z alkoholem, aby jeszcze bardziej cery nie wysuszyć. Więc jak znaleźć kompromis pomiędzy tymi dwoma rodzajami? A, i to nie są czerwone wypryski, tylko czerwone obszary skóry, jakby non stop podrażnione.
Byłam swego czasu u dermatologa, skończyło się na maści cynkowej.

kasiamgj 
Gaduła ;)

Wysłany: 2010-04-23, 12:01 

kurcze, tez od kilku dni mam takie dziwne zmiany na twarzy. ale zero wypryskow, tylko czerwone plamy jakby rumien czy cos. wyrazniejsze, po wyjsciu z wanny, tzn. po zetknieciu z woda. i te miejsca sa suche.

mammamia 
Coś już napisała

Wysłany: 2010-07-27, 15:28 

Hmmm no to może byłaś u jakiejś niekompetentnej kosmetyczki, i trzeba by przejść się gdzie indziej? Jest cała masa różnego rodzaju zabiegów, i na pewno jakiś pomógłby na Twoje problemy...nie wiem gdzie mieszkasz wiec Ci nic konkretnego nie doradzę. sama nie wiem, musisz się rozejrzeć, a jak Ci nadal kosmetyczki nie pomogą to może do dermatologa??

Odpowiedz do tematu