Pomogła: 6 razy Dołączyła: 10 Sie 2009 Posty: 2307 Skąd: Lubelszczyzna
Wysłany: 2011-05-23, 10:06
Re: Sen i uroda
ruszka napisał/a:
Jaka jest minimalna ilość snu potrzebna do pełnej regeneracji organizmu?
To wszystko zależy od tego, czy pracujesz fizycznie czy umysłowo, jak spędzasz wolny czas, aktywnie czy raczej biernie.
W Wieku od 18-24 lat powinno się wypoczywać w trakcie snu około 6 godzin i to powinno wystarczyć.
Nie ma utartej reguły, ale wg mnie (i moich własnych doświadczeń) 6 godzin to jest takie absolutne minimum w przypadku osób pracujących. Natomiast jeśli mamy możliwość odespać na drugi dzień to i jedna czy dwie nocki nieprzespane nie zaszkodzą :D ale dla zdrowia i urody lepiej nie zarywać nocy i chodzić spać regularnie bo brak snu wyniszcza na dłuższą metę co w przypadku kobiet jest szczególnie widoczne ;/
ewelinaori Coś już napisała
Wysłany: 2011-05-28, 20:16
orvelka napisał/a:
Nie ma utartej reguły, ale wg mnie (i moich własnych doświadczeń) 6 godzin to jest takie absolutne minimum w przypadku osób pracujących. Natomiast jeśli mamy możliwość odespać na drugi dzień to i jedna czy dwie nocki nieprzespane nie zaszkodzą :D ale dla zdrowia i urody lepiej nie zarywać nocy i chodzić spać regularnie bo brak snu wyniszcza na dłuższą metę co w przypadku kobiet jest szczególnie widoczne ;/
jestem podobnego zdania. Długość spania to kwestia indywidualna. :)
8 godzin to optymalna długość potrzebna do regeneracji. ale popatrzcie tylko: 8 godzin na sen, drugie 8 spędzone w pracy i zostaje tylko 8 godzin dla nas, gdzie dojazdy trwają swoje, zwykle jakaś dodatkowa nauka, trochę zabiegów upiększających czy sprzątania i okazuje się, że doba jest zwyczajnie za krótka. oczywiście u mnie cierpi na tym czas "na sen"
i uważam, że to niesprawiedliwe, że jedni mogą spać tylko 5-6 godzin i są wyspani, a innym nawet 8 godzin to czasem za mało (tak jak mnie, szczególnie ze często te 8 godzin snu się po prostu nie zdarza). a do tego nie mogę jeszcze pić kawy na pusty żółądek, a moja mama pije taką kawę od lat i nic jej nie jest. to niesprawiedliwe
_________________ kocham Cię i tęsknię - na pewno wiesz, jak bardzo...
Bo może takie masz geny, jak masz niskich rodziców to jesteś niska. Ja mam 152 a też długo śpię:)
To prawda że podczas snu się rośnie, ale dotyczy to chyba dzieci...
To, że się szybciej rośnie dotyczy głównie niemowląt i młodszych dzieci również, ale już w mniejszym stopniu. Prowadzono badania naukowe i faktycznie te niemowlęta, które spały więcej szybciej rosły. Ważna była tutaj także ilość drzemek- im ich więcej tym dzieci szybciej się rozwijały. Czy tylko rosną??? Nie :) Sen wpływa też na wagę... Dzieci dużo śpiące przybierają szybciej na wadze :)
Co do urody to sen na pewno na nią wpływa. Skóra wtedy intensywnie się regeneruje. Wszystkie procesy zachodzą szybciej...
Ile snu? 8 godzin i jest dobrze.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum