Chcę w końcu jeść zdrowo, oczywiście w ciągu dnia to nie łatwe, bo ciągle sie śpieszę i jem co popadnie gdziekolwiek. Postanowiłam rano przed wyjściem robić sobie sałatki i chciałam was spytać czy macie jakieś dobre przepisy :)
Mile widziane słodkie, słodko-kwaśne i słone pomysły kulinarne.
ja jak juz wybitnie nie mam czasu nic zrobic to kupuje mieszanke roznych rodzajow salat dodaje do tego troche oliwy cytryny jakichs fajnych przypraw ktore mam pod reka i gotowe
_________________ krótko się nie da, długo mi się nie chce :P
Wysłany: 2009-06-23, 10:51
Moja ulubiona :pierś kurczaka, kroisz w średnio cienkie paski, smaże na woku w sosie sojowym, dodaje troszke kukurydzy z puszki, papryki krojonej w paski [czerownej, zielonej]. Po wyciagnięciu z patelni dodajesz świeżą sałąte -można pare rodzajów, plasterki ogórka lub pomidora jak kto woli i jest :D nawet jako mały obiadek może być :D ja kuraka zawsze robie wieczorkiem i rano go tylko zmieszam z resztą swieżych składników,dodam przyprawy i jest super sałatka
Ja uwielbiam z pierożkami tortelini czy jak tam się to pisze... Gotujesz pierożki tak by były lekko twarde (aldente ), w kostkę pokrój surowego ogórka, do tego pomidor i por, potem zalewasz to sosem ziołowo-koperkowym z knora. Pychota, nie mogę się jej najeść. Polecam
_________________ Czasem pakujemy stare rzeczy i chowamy je na strychu, nigdy nie zamierzając ich wyjmować, ale nie potrafimy się ich pozbyć - pewnie tak samo jak marzeń...
ja mam przepis na leczo...tzn. to takie moje zmodyfikowane, ale uwielbiam
wiec :
cukinia na kostke, gotowac az sie rozgotuj, bedzie miekka, papryke w kostke i podsmazyc na patelni, mozna z wedlina albo jakims miesem...pomidory, najlepiej swieze obrac ze skorki i podsmazyc na paptelni zeby sie rozpuscily...do cukini dosypac wszystkie...no prawie, przyprawy, wegete, duz papryki, czili, ziola, pieprz ziolowy, tymianek, wszystko co sie chce ja jescze daje czili w plynie bardzo pikantne...potem dodoac papryke z patelni chwile pogotowac i potem pomidory na koniec i gotowe...
tez moga byc i parowki...w sumie to tam wszystko mozna dodoac...mozna tez z makaronem jesc czy ryzem...ja dzis zrobilam i dodalam jeszcze marchewke ifasolke szparagowa dobre
Pomogła: 11 razy Dołączyła: 04 Maj 2009 Posty: 1882 Skąd: Kraków
Wysłany: 2009-08-10, 19:28
Sałatka grecka
Składniki:
ogórek
2-3 pomidory (można dać kotajlowe, wtedy nie kroimy)
cebula
zielona papryka (można dać też żółtą i czerwoną, żeby było kolorowo)
6 łyżek oliwy
2 łyżki octu winnego
1/2 łyżeczki soli
pieprz
oliwki (ja nie daje, bo nie lubię :P)
ser feta
Ogórek pokroić w kostkę. Umyte, osuszone pomidory pokroić w ósemki. Cebulę obrać, pokroić w krążki. Paprykę oczyścić z pestek, pociąć na paski. Ser pokroić w kostkę. Ocet utrzeć z solą i pieprzem. Dodać oliwę, wymieszać. Warzywa ułożyć w salaterce, posypać oliwkami i serem. Zalać sosem i wymieszać tuż przed podaniem. Grecki owczy ser feta można zastąpić słonym białym twarogiem.
Mięso ugotować, ostudzić, następnie pokroić w kostkę. Ananasa pokroić w drobną kostkę, wymieszać z kurczakiem i odsączoną kukurydzą oraz selerem. Dodać majonez, przyprawić solą i pieprzem do smaku, schłodzić.
Co do lecza w tym sezonie jadłam już z 3 razy. Mama ma chyba jakaś faze na cukinie :D
Wysłany: 2009-08-19, 16:12
Ja sałatek nie lubię! Przynajmniej samych, bo do mięska ok. Jedyną sałatka jaką lubie jest sałatka z tuńczyka, tyle, że na śmietanie i majonezie, więc dietetyczna to ona nie jest. Dieta sałatkowa zdecydowanie nie dla mnie!!
_________________ "Jak do mnie mówisz to milcz!" ;)
daily.26 Coś już napisała beza
Wysłany: 2009-10-07, 12:18
ja znowu uwielbiam tylko pomysły mi sie juz skonczyły moze macie jakies ciekawe oprocz salatek greckich z kurczakami itp.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum