offelia Coś już napisała
Wysłany: 2010-12-29, 09:51
Wydaje mi się, że poprzez odpowiednią dietę można zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Oczywiście tak jak napisałyście dużo zależy od uwarunkowań genetycznych ( jeśli w rodzinie ktoś chorował już na nowotwór to automatycznie jesteśmy bardziej zagrożeni ). W kwestii diety to spotkałam się z takim poglądem, że wszelkie potrawy smażone na starym oleju zawierają rakotwórcze estry, które mogą wpłynąć na rozwijanie się komórek rakowych w organizmie. Na nasze szczęście powstaje coraz więcej leków nowej generacji których skuteczność jest coraz wyższa ( np. lek avastin, stosowany właśnie w terapii leczenia nowotworów ). Jednak w dalszym ciągu ich ceny są wysokie, np. wspomniany avastin nie kosztuje nigdzie mniej niż 1,5 tys zł ( najtaniej mają go w aptekach juventy ).
Dieta, to najczęściej zalecana profilaktyka, no ale można też korzystać z zabiegów typu hydrokolonoterapia - myślę, ze taki zabieg przeprowadzany regularnie w połączeniu z dietą na pewno przyniesie dobre rezultaty - na 100% będziemy czuć się lepiej.
Moim zdaniem hydrokolonoterapia to nienajlepszy pomysł. taki zabieg przeprowadzony nieudolnie może spowodować więcej szkody niż pożytku. z tego co wiem, nie ma medycznego uzasadnienia profilaktycznego przeprowadzania takiego zabiegu.
Lepiej jeść dużo warzyw, owoców i produktów bogatych w błonnik.
ktoś tu mówił o asamaxie. To dobry lek chemoprewencyjny. Jeżeli są problemy z jelitami to biorąc asamax można stosunkowo łatwo uniknąć nowotworu. Wiem, że dozgonne branie leku może być przykre, ale co zrobić, kiedy to jedyne wyjście na uratowanie życia?
Zgadzam się z opiniami, że profilaktyka jest najważniejsza i w sumarycznym rachunku najtańsza, ale nie wszyscy o tym pamiętają. Większość woli wierzyć w cudowne specyfiki, jednocześnie zapominając, że nie tylko apteka ma korzyść w sprzedawaniu leków.
nie są nawet dobrze znany przyczyny raka jelita grubego, jak więc mozna przewidzieć, że się zachoruje? Zabiegi takie są zbędne, to wyrzucanie pieniędzy w błoto. Należy obserwować swój organizm, a przede wszystkim sprawdzić, czy jesteśmy w grupie ryzyka! Można mu oczywiście niejako zapobiec poprzez odpowiednia dietę i dbanie o siebie oraz nielekceważenie objawów. Nic poza tym!!!!
to tak do końca nie jest-ponieważ najbardziej narażone są osoby które mają CU i WZJG i jeśLi one nie biorą asamaxu to jest o 80% zwiększone ryzyko że zachorują na raka, a te choroby mają swoje nie przyjemne objawy
[ Dodano: 2011-10-24, 08:01 ]
zgadzam się z tym podwyższonym ryzykiem-dlatego chemoprewencja jest ważna u osób już chorych
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum