Przesuszone a jednocześnie przetłuszczające się włosy
Nie znalazłam (choć może niedokładnie szukałam :P) żadnych postów związanych z moim problem (z góry przepraszam, jeśli coś przeoczyłam) Mój problem z włosami polega na tym, że są cienkie, przyklepane i matowe. Kiedyś miałam lekko falujące, dość gęste i ładne włosy, ale długoletnie farbowanie i (jak powiedział mi endokrynolog) problemy z hormonami sprawiły, że niemal wyłysiałam. Brałam mnóstwo suplementów diety i istotnie poskutkowały one w znacznej mierze. Włosy nie wypadają tak bardzo, są troszkę gęstrze, ale pojawił się nowy problem: paradoksalnie pomimo, że są przesuszone i łamliwe przetłuszczają się w zastraszającym tempie. Używam odżywki i szamponu Dermedic Capilarte do włosów suchych, łamliwych i zniszczonych. Jak nie użyję po myciu odżywki to z przetłuszczaniem pół biedy, ale wtedy włosy wyglądają jak stóg siana, elektryzują się i nie dają się w żaden sposób ułożyć. Pianka zwiększająca objętość czy spray typu Nivea Volume usztywniają włosy i po dwóch godzinach bez czesania wyglądają jak strąki, natomiast żel je obciąża i szybciej sie przetłuszczają. Na ironię szampony do włosów przetłuszczających się jeszcze wzmagają efekt przetłuszczania. Nie wiem już co robić. Może któraś z was ma jakiś dobry sposób na tego typu włosy.
_________________ "Kobieta, która nie umie nadawać swym błędom uroku staje się tylko samicą" O.W.
Dziękuję, ale i tak w tych tematach nie ma najistotniejszej dla mnie kwestii, jakich używać preparatów, by włosy się ładnie układały a jednocześnie nie były przeciążone i nie przetłuszczały się. Ja na przykład używam co dwa tygodnie maski do włosów kerastese gdyż daje dobre rezultaty w kwestii łamliwości i cienkości włosów. Jako że rano nie mam czasu pomykać 20 min z maską to nakładam ją wieczorem a potem myję włosy, rano muszę myć ponownie gdyż są już przetłuszczone, dopiero po drugim myciu są naprawdę ładne. Ja naprawde nie ogarniam tego problemu
_________________ "Kobieta, która nie umie nadawać swym błędom uroku staje się tylko samicą" O.W.
Jeśli nakładasz maskę wieczorem to pochodź z nią chociaż pól godzinki, wysusz włosy, ale nie od razu, bo to nie służy włosom, trzymaj je pod ręcznikiem kilkanaście minut. Spróbuj ograniczyć bardzo częste mycie, myj włosy chociaż co dwa dni...
_________________ Dobry wygląd jest wyrazem szacunku dla innych, a przede wszystkim dla nas samych.
Z maskami robię jak należy, minimalny czas to 20 min, ja czasami noszę ją i godzinkę. Nakładam od połowy włosów, zawijam w foliowy czepek i na to ręcznik, albo wełnianą czapeczkę, jak do waxa. A co dwa dni mycie nie wchodzi w grę, z pracy by mnie wywalili jakbym poszła z takimi nieświeżymi włosami. :(
Tylko Ty wiesz, że są .... dwudniowe :) a dwudniowe, nie znaczy od razu nieświeże... W jeden dzień możesz nosić rozpuszczone, a na drugi - po prostu zwiąż je i nie będzie w ogóle widać :). A zobaczysz, że kondycja włosa się poprawi...
_________________ Dobry wygląd jest wyrazem szacunku dla innych, a przede wszystkim dla nas samych.
Nie chcę tu się bawić w podchody, ale mam wrażenie, że właśnie w tym tkwi problem. Mianowicie, masz wrażenie, że Twoje włosy ciągle są tłuste, a co za tym idzie? Myjesz je dzień w dzień, nie mając czasu na dokładne odżywianie włosów :) Najpierw musisz pozbyć się problemu przetłuszczania... Bo częste mycie i nieodżywanie włosa, powoduje, że staje się on "niestabilny". Włosy są matowe, pozbawione blasku, kruszą się, rozdwajają, itp. I pamiętaj, że odżywki i maski wcale nie przetłuszczają włosów, to są jakieś mity... :/ Trzeba je nakładać koniecznie! Kondycja włosa poprawia się i wtedy ładnie rosną. Polecam Ci także H-pantoten (już pisałam o nim w innym temacie). I przede wszystkim nie przejmuj się, że Twoje włosy na drugi dzień nie wyglądają najbardziej świeżo... I zacznij używać kosmetyków najpierw przeciw przetłuszczaniu, a później zadbaj o regenerację :)...
W tych tematach znajdziesz o przetłuszczaniu włosów, polecam...
Pomogła: 11 razy Dołączyła: 04 Maj 2009 Posty: 1882 Skąd: Kraków
Wysłany: 2009-10-01, 23:14
Jeśli chcesz odświeżyć włosy bez ich mycia, to zastosuj suchy szampon, który nie wymaga moczenia włosów. Kilka chwil i Twoje włosy staną się czyściutkie. Suche szampony czyli w sprayu, wchłaniają sebum, a z tego co widzę masz z nim problem.
Sposób użycia:
Stosuj na rozczesane włosy, po paru minutach usuń resztki szamponu, ładnie wyszczotkuj iii włoski są świeże, bez mycia :D
Dzięki... Z wymienionych produktów używałam Nivea Refresh i bezpośrednio po użyciu włosy były ładne, ale pod wieczór (pracuje naprawdę do późna :() włosy wyglądały koszmarnie. Włosy mam odżywione. Odkąd dałam za wygraną (wczesniej zgodnie z rada fryzjerki starałam się myć włosy co drugi dzień) i po uwagach mojej szefowej, że jestem nieestetyczna (chodzi oczywiście o nieumyte włosy) codziennie na wieczór stosuje odżywkę Pantene Pro-V Restoratives Night. Ponadto raz na dwa tyg pod folię nakładam maskę. Włosy mi sie nie rozdwajają i nie łamią, sa jedynie suche, elektryzują się, a pod wieczór przy skórze są tłuste, ciężkie i robią się strąki.
lula8885 Coś już napisała
Wysłany: 2009-11-15, 17:33
Chciałabym się dowiedzieć trochę więcej o 2 szamponie "Officinalis". Czy jest dobry??? Gdzie można go kupić???
oriente1 Użytkowniczka
Wysłany: 2010-04-01, 21:00
mam nadzieję,że już znalazłaś sposób na swoje włosy.
Moja mama,, ma "ten sam problem.U nasady głowy się przetłuszczają na na końcach są suche.,,Ma", bo cały czas walczy z nimi.Wychodzi jej to raz lepiej a raz gorzej.Codziennie rano przed pójściem do pracy myje głowę,a wieczorem ma już nieświeże.
Teraz ostatnio myje szamponem dove i używa tej samej firmy odżywki.
Co jakiś czas łyka jakiś suplement na przetłuszczanie włosów.
Duże znaczenie ma też w jakiej temperaturze myje się głowę.Najlepiej jak głowę myje się w letniej wodzie.Nie powoduje to nadmiernego łojotoku.
Ja bym jeszcze wspomniała o Subrinie Recept-szampon i lotion oparte są na wyciągu z pomarańczy więc odświeżają a nie wysuszają. Po umyciu szamponem rozprowadza się na skórze głowy ten lotion, nie spłukuje i tak on działa bezpośrednio, zasusza sebum ale tylko na skórze a całe włosy nie są obciążane i przesuszane. Ja bardzo sobie tą serie chwale.
Re: Przesuszone a jednocześnie przetłuszczające się włosy
PikPok napisał/a:
Nie znalazłam (choć może niedokładnie szukałam :P) żadnych postów związanych z moim problem (z góry przepraszam, jeśli coś przeoczyłam) Mój problem z włosami polega na tym, że są cienkie, przyklepane i matowe. Kiedyś miałam lekko falujące, dość gęste i ładne włosy, ale długoletnie farbowanie i (jak powiedział mi endokrynolog) problemy z hormonami sprawiły, że niemal wyłysiałam. Brałam mnóstwo suplementów diety i istotnie poskutkowały one w znacznej mierze. Włosy nie wypadają tak bardzo, są troszkę gęstrze, ale pojawił się nowy problem: paradoksalnie pomimo, że są przesuszone i łamliwe przetłuszczają się w zastraszającym tempie. Używam odżywki i szamponu Dermedic Capilarte do włosów suchych, łamliwych i zniszczonych. Jak nie użyję po myciu odżywki to z przetłuszczaniem pół biedy, ale wtedy włosy wyglądają jak stóg siana, elektryzują się i nie dają się w żaden sposób ułożyć. Pianka zwiększająca objętość czy spray typu Nivea Volume usztywniają włosy i po dwóch godzinach bez czesania wyglądają jak strąki, natomiast żel je obciąża i szybciej sie przetłuszczają. Na ironię szampony do włosów przetłuszczających się jeszcze wzmagają efekt przetłuszczania. Nie wiem już co robić. Może któraś z was ma jakiś dobry sposób na tego typu włosy.
A stosowałaś naturalne kosmetyki? Może efekt przetłuszczających włosów spowodowany jest tym, że obciążyłaś je silikonem, który jest składnikiem każdego drogeryjnego szamponu. Ja polecam Ci szampon AnneMarie Borlind do włosów przetłuszczajacych się.
Jestem pewna, że różnicę zauważysz już po pierwszym użyciu.
Kupisz go w sklepie Kosmetyki Natury
a tutaj link ze zjęciem
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum