moja mama powiedziała mi kiedyś, że nie powinno się zmieniać pościeli w piątek, ale nie umiała mi wyjaśnić, czemu nie powinno się tego robić. któraś z Was wie
i czy znacie i wierzycie w jakieś jeszcze inne przesądy
_________________ kocham Cię i tęsknię - na pewno wiesz, jak bardzo...
magic.only Początkująca
Wysłany: 2011-04-30, 00:57
O tym przesądzie nigdy nie słyszałam! Nie mam pojęcia jaki jest jego sens :) Znam dużo różnych przesądów, ale moim zdaniem prawdziwą moc stwórczą możemy im nadać my sami! Jeżeli się zafiksujemy, że określone sytuacje.zachowania niosą za sobą konkretne skutki, to sami je sprowokujemy. To działa na zasadzie samospełniającej się przepowiedni.
Przesądów jest duuuużo, ale należy je traktować z przymrużeniem oka :) Ja znam kilka:
- słoniki powinny być skierowane trąbami do okna
- przy drzwiach wejściowych powinna znajdować się żaba/jakiś motyw z żabką i to sprawia, że będą pieniążki
- kaktusy w domu= kłótnia
- nie powinno się zostawiać otwartego klozetu, ponieważ sprzyja to wypływaniu gotówki z rodzinnego budżetu
- nie wolno komuś mieszać herbaty/ kawy itp. bo miesza mu się w życiu
- nie wolno siedzieć na rogu stolika, gdyż zostanie się kawalerem/ starą panną
itp........................
a ile jest przesądów ślubnych i dla kobiet w ciąży.... ohohoho
Czy w nie wierzyć czy też nie? - wszystko zależy od nas:)
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 10 Sie 2009 Posty: 2307 Skąd: Lubelszczyzna
Wysłany: 2011-05-02, 13:26
Przesądy wzięły się stąd, że w życiu ludzi działo się wiele różnych rzeczy, ludzie nie mieli na nie wytłumaczenia więc wymyślali absurdalne sytuacje, o których my teraz mówimy.
Ja też znam wieeele przesądów, począwszy od czarnego kota, który rzekomo przynosi pecha, kończąc na zawieraniu ślubu w miesiącu, który zawiera "r" w nazwie. U mnie w rodzinie często mówi się, że jakiś przesąd jest, ale się w nie nie wierzy. Ja lubię się pośmiać z tego, bo czasem ludzie potrafią podporządkować swoje życie przesądom, horoskopom itp :)
HEJKA .MI MOJA MAMA MOWILA ZE NIE MOZNA CHODZIĆ I WIESZAC PRANIA W MOMENCIE GDY KOBIETA JESTW CIAZY.NIE WIEM CZY TO PRAWDA CZY TAK JEST FAKTYCZNIE ALE O POSCIELI I PIATKU PIERWSZE SŁYSZE..
[ Dodano: 2011-06-27, 14:24 ]
CO DO CZARNEGO KOTA TO NIE RAZ PRZELECIAŁ MI PRZED MASKA SAMOCHODU .TO CO WTEDY ROBIC ZATRZYMAC SIE I COFAC SIE??:)
He he ja słyszałem, że jak przechodzi się nad dzieckiem to nie urośnie, że torebka nie może leżeć na podłodze bo wylatują z niej pieniądze, oczywiście przejście pod drabiną, czarny kot, piątek 13, rozbite lustra, źle zapiety guzik i masa innych pierdół, ja wierzę tylko w te które mi przynoszą szczęście :D
Apropos nie dajmy się zwariowac, szczególnie płacąc za takie rzeczy :)
Ja się zawsze bałam jak byłam mała, że jak ktoś mnie "przekroczył" czyli przeszedł nade mną to że nie urosnę hehe, a o torebce to usłyszałam pierwszy raz na studiach: "Nie kładź torebki na ziemię, bo pieniądze uciekają!", może i jest w tym coś prawdy, bo uciekały migiem.
Są zawistni ludzie owszem... I mogą źle życzyć, ale w "ciotowanie" nie wierzę, zamiast zakładać czerwone bransoletki, lepiej se "zdrowaśkę" odmówić. Ja jestem wierząca i w takie pierdoły nie wierzę.
_________________ Dobry wygląd jest wyrazem szacunku dla innych, a przede wszystkim dla nas samych.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum