bratek to za mały pikuś jak dla mnie - już próbowałam. chyba się w końcu wybiorę do dermatologa - już się nawet zapisałam i muszę się odważyć. poza tym wyczytałam w necie o lekach na trądzik z Isotretinoinum i o retinoidach - podobno skuteczne, ale trzeba regularnie brać. ktoś z was stosował może takie leki?
nie wiem, czy o taki lek ci chodzi, ale ja biorę teraz aknenormin, on też ma w składzie izotretynoinę. żeby dostać od lekarza lek z izotretynoiną, musisz naprawdę trochę się "namęczyć". tzn. u mnie było wskazanie, żebym to brała, bo już nic innego na mnie nie działało. przed przepisaniem leku musiałam zrobić 2 testy ciążowe, poza tym co miesiąc, jak chce dostać nową receptę, muszę powtarzać test ciążowy, bo ten lek może wywołać wady u płodu. ale poza tym pomaga - już mi się sporo zmniejszyły krosty, skóra tak się nie przetłuszcza, a stosuję te kapsułki dopiero 2 miesiące (przede mną jeszcze 4 miesiące terapii).jak masz prawdziwy problem z trądzikiem, to zapytaj lekarza o taki lek - może też ci go przepisze, skoro nic innego na ciebie nie działa.
retinoidy doustne, takie jak właśnie aknenormin są teraz coraz bardziej popularne, więc pewnie nie będzie wielkich problemów z otrzymaniem recepty na taki lek (szczególnie, że antybiotyki mimo iż bardziej obciążające, są dość popularne). Akne jest akurat tani jak na tę grupę leków, więc warto o tym pamiętać. Poza ciążą trzeba jeszcze pamiętać o kilku rzeczach, m.in. nie wolno brać witaminy A, a także nie można się opalać. No i na wszelki wypadek można brać jakiś hepatil, żeby wątroba nie była zbyt mocno obciążona.
ja uzywalam wielu produktow zeli, itp i w koncu trafilam na mydlo siarkowe firmy barwa .... i musze przyznac ze mi pomoglo ...
mimo ze wysusza ... trzeba stosowac jakis lekki krem , ja sie tradziku pozbylam w ten spoosob teraz wyskakuja mi syfki ale to czasami przed okresem ... jestem zadowolona aktualnie walcze z przebarwieniami ;p
pozdrawiam
stokrotka19 Coś już napisała
Wysłany: 2011-02-12, 18:11
Szare mydło czasem bywa niezastąpione. Polecam Jelenia:)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum