Nie jesteś zalogowana! Zaloguj się by w pełni, bez ograniczeń korzystać z forum. Jeśli nie masz jeszcze konta, kliknij tutaj i przejdź do darmowej rejestracji.
Mapa strony
Strona Główna Forum
 Info   Szukaj    Album   Polecamy   Rejestracja   Profil   Wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: cera, kurzem, polaczeniu, problem

Problem z cerą w połaczeniu z kurzem
Autor Wiadomość
marcin10_19 
Początkująca

Wysłany: 2009-07-15, 05:32 Problem z cerą w połaczeniu z kurzem

Witam Panie
Chciał bym się Was doradzić o pielęgnacje mojej cery, gdyż jest wrażliwa na kurz i pot. Zaznaczę że nie mam trądziku gdy np chodze do szkoły itp. czasem jakas tam chrostka ale żadko, a gdy chodzę sezonowo do pracy poce sie niesamowicie i wiadomo kurz siada na twarzy, noi od tego mam ogromną wysypkę na twarzy, pojawiają mi sie syfki jeśli to tak mozna nazwac, pod spodem nie ma jak to zwykle bywa białej ropy lecz jest woda :( a gdy przestaje pracowac wystarczy tydzień i skóra wraca do nnormy i jest ładna. Dlatego nie wiem jak pielegnować moją cere, jakies kremy to chyba odpadają bo jeszcze wiecej tego siadzie na skórze :( dlatego chcial bym sie Was drogie Panie doradzić poniewaz na pewno jestescie bardziej obyte w tych sprawach.
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi
Pozdrawiam
Marcin :)

Blk 
Miłośniczka forum

Wysłany: 2009-07-15, 10:33 

Myślę, że trzeba zacząć od podstaw... jakiego typu to praca? jeżeli np. na słońcu to prawdopodobnie Twoja cera jest po prostu nadwrażliwa na promieniowanie, którego powinieneś unikać. Moim zdaniem powinieneś zacząć stosować jakieś toniki do codziennej pielęgnacji twarzy i żele do mycia. Możesz też zajrzeć tutaj i trochę poszukać. A jak nie pomogą, to chyba najlepszym rozwiązaniem będzie wizyta u dermatologa... Tam na pewno znajdziesz pomoc.

pati 
pati

Pomogła: 23 razy
Wysłany: 2009-07-15, 20:58 

Powiem tak najpierw zalecam wizytę u alergologa, ponieważ nie wiemy, czy problem z cerą to "zasługa" kurzu, czy potu. Bardziej przekonana jestem jednak co do drugiej opcji, ponieważ znam osobę, która podczas wysiłku fizycznego, miała ten sam problem. Na plecach pojawiały się swego rodzaju "wypryski", po kilku dniach, po odpoczynku, wszystko zniknęło. Mówię, nie wiem, czy to kurz, czy pot. Musisz sam się "poobserwować", potem skonsultować się z lekarzem, w przypadku kurzu - alergolog, potliwości - dermatolog (bo to może zapoczątkowywać powstawianie trądziku, to może być sygnał, że coś w organizmie nie do końca sprawnie działa). Zalecam jedynie picie dużej ilości woooooody :) Zwłaszcza w upały. Jeśli chodzi z kolei o pielęgnację, pod żadnym pozorem nie używaj kosmetyków z alkoholem (wysuszają skórę), mogą być to łagodne toniki, ja np. polecam tonik aloesowy z Ziaji, przemywaj nim twarz 3x dziennie. To jeśli chodzi o zewnętrzną pielęgnację.

Odpowiedz do tematu