ahmed Początkująca
Wysłany: 2010-07-15, 12:20
Porady dla laika :)
Witam,
zacznę od tego, że mam 16 lat. Nigdy nie stosowałem jakoś kosmetyków, poza oczywiście żelem pod prysznic i antyperspirantem. Teraz jednak zauważyłem, że moja skóra na całym ciele jest szorstka i nieprzyjemna w dotyku. Jedyne co zacząłem stosować to krem do dłoni i już widzę trochę poprawy. Twarz natomiast mi się świeci, nos i czoło często mi się jakby przetłuszcza. Dodatkowo moja twarz wygląda na strasznie zmęczoną.
Co z tym robić? Jakie kosmetyki używać do ciała (pytam o dosłownie wszystko, od kremów, przez żel pod prysznic, który może by nawilżał skórę i wszystkiego co może pomóc)? A jakich do twarzy, aby poprawić jej kondycję i wygląd?
Dodam tylko, że dodatkowo walczę z trądzikiem (bardziej na plecach, jednak na twarzy w okolicach ust również występuje), więc przyjmuję antybiotyk Tetralisal i na noc na plecy oraz twarzy maść Akneroxid. Proszę więc o takie rzeczy, aby nie kolidowały one z maścią, gdyż wątpię, żeby można było aplikować na twarz jakiś krem, a zaraz po tym maść na trądzik. Chociaż się nie znam :)
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 10 Sie 2009 Posty: 2307 Skąd: Lubelszczyzna
Wysłany: 2010-07-15, 21:53
Do ciała polecam Ci balsamy nawilżające Dove i Nivea, na pewno ukoją trochę wysuszona skórę, pij dużo wody, ona zapewni odpowiedni poziom nawilżenia w głębi skóry.
Do świecącej się twarzy polecam piankę matującą do mycia twarzy, na przykład z Avonu czy Lirene, krem matujący Mincer ma bardzo fajne i dosyć tanie
Idź do dobrego dermatologa. Brałam ten sam antybiotyk przez 1.5 roku. Wszystko było ok, póki go brałam, a potem jak zrobiłam badania, to miałam tak wyniszczony organizm, że brak słów.
_________________ Dobry wygląd jest wyrazem szacunku dla innych, a przede wszystkim dla nas samych.
baby Coś już napisała
Wysłany: 2010-07-19, 14:34
W wieku dojrzewania takie objawy są naturalne. Faktycznie powinieneś iść do dermatologa, ale nie koniecznie od razu zażywać antybiotyk. Mało kto wie, że antybiotyk powinno zażywać się w ostateczności, zazwyczaj kiedy mamy do czynienia z trądzikiem różowatym. Najczęściej dermatolog przepisuje coś zewnętrznego i poleca jakieś konkretne kosmetyki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum