widzę, ze coraz więcej nas używa panthenolu na podrażnienia. Swietny sposób poznałam dzieki forum. odkąd zaczęłam stosować na podraznienia pianke moje bolączki sa minimalne ;) bo golić sie trzeba ;)
_________________ "....Z wiatrem będzie mu posyłać pocałunki, wierząc, że wiatr muśnie jego twarz i szepnie mu do ucha, że ona ciągle żyje i czeka..."
Ja też nabawiłam się podrażnienia z wkładek... Nie używałam żadnych specjalnych maści tylko myłam intymne okolice szarym mydłem. Podrażnienia szybko ustąpiły.
Po wkładkach to chyba najlepiej jakimś łagodnym środkiem przemywać, może naparem z rumianku też- zreszta jak Ci szybko przeszło tzn. że to dobra metoda;)
Podrażnienia od perfumowanych wkładek czy barwionych płynów/olejków do kąpieli to norma, trzeba się ich wystrzegać, zwłaszcza w czasie menstruacji, a najlepiej w ogóle :/
Osobiście, tak jak poprzedniczka polecam wywar z rumianku (przemywanie, nasiadówki, okłady) lub rewelacyjną mieszankę ziołową pt. Vagesan. Wiele dziewcząt sięga od razu po medykamenty, a tak naprawdę przy lekkim podrażnieniu (na zewnątrz oczywiście, bo jak sprawa jest poważniejsza, to migiem do gina) nie ma sensu przypuszczać tak zmasowanego ataku, bo można sobie bardziej zaszkodzić, wyjaławiając dodatkowo naturalną florę np. maścią Clotrimazol. Poza tym warto też zainwestować w probiotyki, ja stosuję Lactovaginal i pomaga :) Niektórzy ginekolodzy polecają nawet przemywanie stref intymnych zwykłym kefirem czy jogurtem nat., gdy nie ma możliwości kupienia probiotyku.
_________________ Chociaż raz warto umrzeć z miłości...
Agnieszka Osiecka
Panthenol to można zastosować albo na podrażnienia bikini ale nie na okolice intymne. To dwie różne rzeczy.
We wskazaniach panthenolu jest wyraźnie napisane, że nie wolno stosować na otwarte rady ale wskazane jest leczenie drobnych otarć i podrażnień naskórka. Nie pokusiłabym się na stosowanie go w okolicach intymnych, ew. przy bikini albo przy pachwinach na otarcia od wkładek, podpasek czy bielizny.
Też bym się go nie chwyciła na takie drobniutkie podrażnienia... Jak się nim posmaruję to mam wrażenie, że przez tą tłustą powłokę skóra mi nie oddycha. Zdecydowanie lepiej połozyć coś chłodzącego i lekkiego.
Zgadzam się z Wami dziewczyny,na drobne podrażnienia napewno bym go nie użyła,ponieważ jest zbyt tłusty. Ja mam specjalny krem do okolic miejsc intymnych i póki co sprawdza się bardzo dobrze.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum