Nie jesteś zalogowana! Zaloguj się by w pełni, bez ograniczeń korzystać z forum. Jeśli nie masz jeszcze konta, kliknij tutaj i przejdź do darmowej rejestracji.
Mapa strony
Strona Główna Forum
 Info   Szukaj    Album   Polecamy   Rejestracja   Profil   Wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: poczatek

Początek...
Autor Wiadomość
cherry 
Początkująca

Wysłany: 2009-03-15, 20:44 Początek...

Od jakiegoś czasu zastanawiam nad otworzeniem salonu kosmetycznego. No i decyzja zapadła :-)
I tu chciałabym prosić o kilka rad.

Chciałabym zacząć od szkoły w tym kierunku.
Znalazłam na śląsku dwie szkoły (o jednej z nich pisałyście :-) )

- PRENIER
- PROFESJA

Bądźcie tak uprzejme i zerknijcie, którą z nich wybrać?
Czy któraś z Was uczęszczała do tych szkół?
Proszę o pomoc w wyborze.
Chyba, że macie jakieś inne propozycje na śląsku?

Zależy mi aby to była szkoła prestiżowa, aby papier z tej szkoły liczył się na rynku.

Drugi problem to czy wybrać studium dwuletnie czy edukację roczną?
Czym one się różnią?

Nie ukrywam, że zależy mi na czasie i wolałabym roczną, ale jeżeli trzeba...

W trakcie nauki chciałabym robić kurs stylizacji paznokci i może jeszcze coś...

Trochę się rozpisałam, ale bardzo mocno liczę na Waszą pomoc. Z góry dziękuję.

Joan 
Beauty Forum TEAM

Pomogła: 2 razy
Wysłany: 2009-03-16, 17:59 

tylko nie Profesja. w Krakowie to jest porażka, teoria ok, ale z pracownią gorzej.
chodziłam tam to wiem. Lepiej wybrać szkołe która ksoztuje nawet 300- 400 zł z nie taki badziew

kngz 
Gaduła ;)

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 2009-03-16, 22:05 

Też słyszałam negatywy o Profesji, sama nawet się interesowałam tą szkołą ale w Poznaniu. Bardziej można potraktować tą szkołę jak kurs a nie jak przygotowanie do pracy w zawodzie.

cherry 
Początkująca

Wysłany: 2009-03-17, 01:25 

Bardzo dziękuję za podpowiedz.

Dzwoniłam do tej drugiej szkoły i dowiedziałam się, że najwcześniej mogę naukę rozpocząć we wrześniu. Chciała bym w między czasie zrobić jakieś kursy. (manikiurzystki, pedikiurzystki i może jeszcze jakiś)

W tej szkole Pani poleciła mi Salon Metamorfoza w Katowicach, tam ponoć mogę zrobić jakieś profesjonalne kursy. Trwają 7 dni i kosztują 1250zł.

Czy coś o tym salonie słyszałyście?
Czy to trochę nie za wysoka kwota?
Ale jeśli trzeba...
Ponoć mam dostać dyplom (druk ECAL), ale co to znaczy to jeszcze nie wiem :).

kngz 
Gaduła ;)

Wysłany: 2009-03-17, 22:03 

Wybacz za szczerość ale jeśli chcesz pracować w zawodzie tylko po kursie, bez żadnego doświadczenia to odradzam. To nie jest łatwy zawód jak większości ludziom się wydaje, bierzesz odpowiedzialność za to co robisz drugiej osobie. Więc jeśli mogę Ci doradzić to idź do szkoły kosmetycznej. Na praktykach nabierzesz troszkę wprawy a na zajęciach nauczysz się wykonywać wszystko profesjonalnie. Potem otworzysz sobie swój gabinet i będziesz go rozwijać. Ja pracuję w zawodzie 5 lat i dopiero teraz mogę powiedzieć, że jestem gotowa na swój gabinecik :-) , po tym jak rozkręciłam dwa gabinety swoim pracodawcom. Oczywiście wybór należy do Ciebie.

greeneyes8 
Miłośniczka forum
greeneyes8

Wysłany: 2009-03-17, 22:50 

kngz, zgadzam się z Tobą. Ja może i mam dopiero 17 lat i chodzę do szkoły która z kosmetyką nie ma nic wspólnego ale już nie raz zdarzyło mi się salon kosmetyczny odwiedzić. To rzeczywiście odpowiedzialna praca i trzeba sporo wiedzieć i potrafić. Moim zdaniem dobra szkoła była by dla Ciebie najlepsza cherry,

Darish:)

Wysłany: 2009-03-18, 01:13 

kursy sa bez sensu.. czesto nic nie ucza a kase sciagaja.. robia grupy po 50os i wychodzi na to ze kazdy wychodzi z tym z czym przyszedl.. wykladowca nie zdazy kazdemu z osobna pokazac wszystkiego dokladnie.. a kursy w malych grupach sa jeszcze drozsze.

Ja teraz jestem w szkole kosmetycznej i to wcale nie jest proste jakby moglo sie wydawac..
jakbym miala wybierac miedzy kursami a szkola to w 100% wole szkole:)
naucza pod kazdym katem i indywidualnie moga pocwiczyc, jest roznorodnosc przedmiotow ktore zawsze sie przydaja jak i zajecia praktyczne ktore baaardzo pomagaja i sa konieczne:)

kosmetyczki po kursach maja mala wiedze i z pewnoscia maja mniejsza sile przebicia.. kilka razy mi sie zdazylo ze kolezanki wypytywaly sie o recenzje jakiegos salonu wlasnie podkreslajac zeby kosmetyczka byla po szkole a nie po kursach.

cherry 
Początkująca

Wysłany: 2009-03-19, 01:23 

kngz napisał/a:
Wybacz za szczerość ale jeśli chcesz pracować w zawodzie tylko po kursie, bez żadnego doświadczenia to odradzam. To nie jest łatwy zawód jak większości ludziom się wydaje, bierzesz odpowiedzialność za to co robisz drugiej osobie. Więc jeśli mogę Ci doradzić to idź do szkoły kosmetycznej. Na praktykach nabierzesz troszkę wprawy a na zajęciach nauczysz się wykonywać wszystko profesjonalnie. Potem otworzysz sobie swój gabinet i będziesz go rozwijać. Ja pracuję w zawodzie 5 lat i dopiero teraz mogę powiedzieć, że jestem gotowa na swój gabinecik :-) , po tym jak rozkręciłam dwa gabinety swoim pracodawcom. Oczywiście wybór należy do Ciebie.

Źle mnie zrozumiałaś :) Nie mam zamiaru po kursie pracować w zawodzie kosmetyczki. Po prostu muszę zaczekać do września, bo wtedy zacznę szkołę, a w między czasie chciałabym zrobić jakieś kursy (jako dodatek). Miałam zacząć od marca szkołę, ale było za mało chętnych i czekają do września. Do tego czasu mam zamiar coś w tym kierunku robić...

Darish, pisałam w poprzednim poście o kursie. Ten kurs jest prowadzony tylko dla mnie. :) Nie jest to jakiś kurs dla 50 osób. Kurs trwa 7 dni. I z tego co się dowiedziałam to jest załatwiane indywidualnie. Salon który ten kurs prowadzi dostosowuje się do mnie. Ponoć to ja wybieram termin i godziny w jakich che go zrobić. Tyle się dowiedziałam.

Powyżej pytałam o dobre szkoły kosmetyczne na śląsku, czy coś możecie w tym temacie dodać?

kngz 
Gaduła ;)

Wysłany: 2009-03-20, 22:26 

Napisałaś, że zastanawiasz się nad otworzeniem gabinetu
Cytat:
Od jakiegoś czasu zastanawiam nad otworzeniem salonu kosmetycznego. No i decyzja zapadła :-)

i chcesz zacząć od zrobienia specjalizacji w tym zawodzie
Cytat:
Chciałabym zacząć od szkoły w tym kierunku

więc odpisałam na to, co napisałaś tak jak to odebrałam czytając twój post, jeśli źle zrozumiałam to sorki :-)
Jedna rada z mojego doświadczenia : też w między czasie chciałam coś robić w tym kierunku zanim zaczęłam studia ale doszłam do wniosku, że wolę poczekać, bo takie kursy o których piszesz, czy takie szkoły jak Profesja to wyrzucanie pieniędzy jeśli dalej chcesz się potem kształcić w tym kierunku. Jeśli myślisz przyszłościowo o tym zawodzie to lepiej jest zrobić jedną szkołę a porządnie, po szkole zawsze się dokształcasz, bo co chwilę wchodzą na rynek nowe zabiegi, firmy kosmetyczne, sprzęt itp...
Wybór oczywiście należy do Ciebie :-D Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu