Postanowiłam założyć ten temat.
Mianowice mój 'problem' polega na tym, ze mam pierwsze oznaki cellulitu i rozstępów. Słyszałam, że w okresie dojrzewania na takie rzeczy jestem bardziej narażona.
Nie jestem gruba- mam wręcz niedowagę. Co prawda jestem bardzo niska jak na swój 16-letni wiek- mam 155 cm i ważę 38kg (te granice).
Nie piję coli, niekiedy zjem coś z fast food'a jednak utrzymuję bardzo normę. Moim jedynym uzależnieniem jest czekolada. Codziennie piję wodę, ponieważ nie przepadam za słodkimi napojami gazowanymi. O skórę dbam (robię peelingi, nawilżam).
Pomimo tego ostatnio zauważyłam, że jak mocno ścisnę skórę na udach (przejadę bardzo dłońmi po udach w stronę kolan) , pojawiają się nie równości- cellulit. Co prawda nie jest to jak na razie widocznie, jednak jestem zdania, że lepiej zapobiegać niz leczyć.
Ponadto po prawej stronie uda zaraz na biodrze zauważyłam, że kiedy się wygnę ( tzn. przechylę ciało na lewo- przepraszam, ale nie potrafię tego wytłumaczyć) pojawiają mi się w tym miejscu pod skórą takie falowane linie długości około 3 cm. Nie są jak na razie zbytnio widoczne.
Wiem, wiem, jak na razie może dramatyzuję, jednak wolę się dowiedzieć od osób, które zapewne znają się na rzeczy. Może polecicie mi jakieś preparaty przeciw tym objawom. Najlepiej aby były za przystępną cenę (ostatnio koleżanka poleciła mi jakiś zel za 50 zł o.O). I oczywiście z góry dziękuję za pomoc.
Też mam coś takiego :P Nie wiem czy czasem każdy tego nie ma (w sensie lekki cellulit na udach)... To samo mam delikatnie na pośladkach, ale uważam, że to jest nieuniknione... Czy zapobiegać? Nie wiem, jeszcze się nad tym nie zastanawiałam... Ale nie chcę też za wszelką cenę wynajdywać sobie problemów wokół siebie, więc odkładam to w zapomnienie ;)
_________________ Dobry wygląd jest wyrazem szacunku dla innych, a przede wszystkim dla nas samych.
W sumie ja mam to samo, a jestem bardzo szczupłą osobą, więc też mi się wydaje, że tego nie unikniemy (co do cellulitu) zwłaszcza jeśli np. nasze matki też tak mają. Z resztą jak zauważyłam sporo dziewczyn ma tak na udach z tyłu. Ale też nie przykuwam do tego specjalnie uwagi.. :)
a co z rozstępami? Dziś podczas prysznicu bardziej przyjrzałam się skórze w okolicach pupy i ud i zauważyłam powstające rozstępy. Jak zapobiec dalszemu procesowi ich powstawania?
Pomogła: 5 razy Dołączyła: 28 Sie 2008 Posty: 759 Skąd: racek ^^
Wysłany: 2009-08-05, 11:46
ja nie mam rozstępów, ale moja przyjaciółka owszem, i twierdzi że to bardzo dobry sposób:
spotkała się z nim na jednym forum, na które obie wchodzimy i powiem wam że dużo pozytywnych opinii:
Cytat:
Niby mówi się, że z rozstępami trudno się walczy.
Ale ja znalazłam na nie prosty i TANI {!} sposób.
Wystarczy drobnoziarnisty pumeks i żel peelingujący.
Po ciąży zostało mimnóstwo rozstępów na brzuchu ale zaczęłam stosować taką metodę. Na pumeks wystarczy nalać trochę żelu i masować skórę z rozstępami przy każdej kąpieli ok 10 min.
Nie jest może to przyjemny zabieg acz nie bolesny.
Po kilku sesjach moje okropne rozstępy zostały zredukowane do minimum a skóra bardziej jędrna.
Myślę,że przy takim mocnym naruszeniu naskórka skóra jest zmuszona do szybszej regeneracji i stąd efekty :)
Jak się nie boicie to polecam :)
PhytoniaBellCli Użytkowniczka
Wysłany: 2009-09-09, 13:20
Zabieg rzeczywiscie bolesny,aczkolwiek mozliwe ze skuteczny. A skóre msz wrazliwa czy normalna??
Cellulit - to złożony problem i walka z nim jesli już się pojawił nie będzie łatwa ani krótka. Trzeba mieć świadomość, że mamy skłonność do przerostu tkanki tłuszczowej oraz do zastoju wody w organizmie - taka fizjologia kobieca. Z cellulitem walczy się przede wszystkim przez drenaż limfatyczny -szczególnie polecam zabiegi w gabinecie kosmetycznym polegające na ręcznym drenażu oraz zabiegi aparatem (kombinezon pneumatyczny z funkcją sauny na podczerwień). Wszelkie masaże , maski na ciało, peelingi to wszystko daje dobre efekty - kosztuje niestety trochę. Z nowości polecam radiofrekwencję czyli zabiegi falami radiowymi. W domu można stosować masaz kremem wyszczuplającym Norel lub żel Retinol contra cellulite tej firmy. Polecam także peelingujące żele pod prysznic (np. żel myjący Norel , albo przepięknie pachnąca Naturia Joanna)
_________________ Wszystkie Szczecinianki zapraszam do Studia Urody. Konsultacje kosmetyczne i fryzjerskie są bezpłatne. www.ocean-urody.pl
PiekneCialo Początkująca
Wysłany: 2009-09-22, 12:38
W walce z cellulitem pomaga codzienny naprzemienny ciepły i chłodny prysznic. Na początku nie jest to przyjemne, ale można się przyzwyczaić.
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 21 Sie 2009 Posty: 668 Skąd: okolice Szczecina
Wysłany: 2009-09-22, 12:52
1. naprzemienny prysznic o ktorym wspomniala kolezanka na gorze
2. peelingi [zwlaszcza te ktore mozemy wykonac same w domu, czyli np peeling kawowy]
3. drenaz limfatyczny (tkw. masaz zimny)
4. dieta [przede wszystkim cytrusy i produkty w ktorych wystepuje blonnik. zero fast-foodow. z potraf bogatych tluszcz lepiej przerzucic sie na potrawy gotowane]
5. ruch [najlepiej wszelka aktywnosc w wodzie - aquaaerobic czy zwykle plywanie. doskonale sprawdza sie tez nordic walking, czyli spacer z kijkami i zwykla jazda na rolkach],
Cellulit wcale nie jest następstwem wieku czy otyłości. Też mam znajome, które są wręcz niebywale szczupłe a narzekają na skórkę pomarańczową i faktycznie radzą sobie z tym problemem peelingami domowej roboty. Tanio i skutecznie, a skoro działa to po co przepłacać ;)
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 21 Sie 2009 Posty: 668 Skąd: okolice Szczecina
Wysłany: 2009-09-30, 13:11
ja jestem szczupla przez cale zycie. jestem w 7 miesiacu ciazy, i okazuje sie ze nadal nie wazne tyle ile powinna wazyc osoba mojego wzrostu. nawet teraz mam niedowage. jednak i mnie dopadl maly cellulit, ale to spowodowane jest ciaza, a dokladnie to brakiem ruchu i nieodpowiednia dieta.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum