Nie jesteś zalogowana! Zaloguj się by w pełni, bez ograniczeń korzystać z forum. Jeśli nie masz jeszcze konta, kliknij tutaj i przejdź do darmowej rejestracji.
Mapa strony
Strona Główna Forum
 Info   Szukaj    Album   Polecamy   Rejestracja   Profil   Wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: owady, pajaki, skorki

owadzi świat
Autor Wiadomość
leelo 
Beauty Forum TEAM
[*][*][*][*]

Pomogła: 5 razy
Wysłany: 2010-07-23, 20:53 owadzi świat

czy to lato jest jakies inne, czy tylko mi się wydaje, że skorków nie ma albo jest ich jak na lekarstwo :?: jestem przewrażliwiona i boję się, jak zostawię okno otwarte, że wlezą mi do mieszkania. czy poza siatką, której obecnie nie mam jak zamocowac znacie jakieś inne sposoby zabezpieczania się przed owadami :?: jakieś rośliny, zioła albo spryskiwacze, które można uwiesić u okna albo nasmarować, żeby robale uciekały gdzie pieprz rośnie :?:

taka 
Gaduła ;)

Pomogła: 3 razy
Wysłany: 2010-07-23, 21:27 

też boje się robali ;/
wiesz są takie preparaty - kiedyś miałam taki proszek, który rozsypywało się w miejscu, gdzie mogłyby znaleźć się owady i faktycznie je odstraszał/zabijał. Zdawało mi się, że w lamusie była jego resztka, ale nie moge znaleźć więc niestety nie podam Ci nazwy...
Ale są rożne takie spraye, proszki - pamiętam, bo miałam kiedyś małą inwazję pająków i też się bardzo żywo interesowałam pozbyciem ich.

Agusia77 
Beauty Forum TEAM
www.photoblog.pl/aagusia77

Pomogła: 7 razy
Wysłany: 2010-07-23, 21:38 

Jest proszek Rajd, miesza się go z wodą i maluje się nim futryny okien :->

aagnieszkaa1 
Beauty Forum TEAM

Wysłany: 2010-07-24, 09:14 

Ja słyszałam, że posmarowanie się olejkiem waniliowym odstrasza komary. Ogólnie nie lubią one zapachu wanilii...
W tym roku to jakaś plaga jest... komary, pająki... Wieczorem to strach się bać!

pati 
pati

Pomogła: 23 razy
Wysłany: 2010-07-24, 13:34 

Ja też się bardzo boję :/ Ćmy, pająki, końskie muchy :|, świerszcze, gąsienice... Bleeeeeeeeeeeeeeeeeehhhhhhh...

Agusia77 
Beauty Forum TEAM
www.photoblog.pl/aagusia77

Pomogła: 7 razy
Wysłany: 2010-07-24, 13:56 

Ja się tylko ciem boję, a pozostałe robactwo mnie brzydzi......

Dzida** 
Stała bywalczyni

Wysłany: 2010-07-24, 19:13 

Dokładnie, zgadzam się z Agnieszką1. Olejek waniliowy(nawet ten co ciasta w małej fiolce) posmarowany na ciało odstraszy komary. Przynajmniej wg. mnie lepszy zapach wanilii niż OFF'a.

ewelynka69 
Beauty Forum TEAM

Pomogła: 6 razy
Wysłany: 2010-07-26, 17:46 

Jest też seria Brosa, która ma w swojej ofercie zawiesinę do smarowania futryn, kratkę/płytkę na owady, oczywiście najskuteczniejsza jest moskitiera, aby do pokoju nie wchodziły te wszystkie ohydztwa.

leelo 
Beauty Forum TEAM
[*][*][*][*]

Wysłany: 2010-08-21, 15:07 

Dzida** napisał/a:
Olejek waniliowy (...) odstraszy komary

problem w tym, że odstraszy i mnie. nie lubię zapachu wanilii mniej więcej tak jak komary. ale w tym roku jakoś na nie nie narzekam szczerze mówiąc. nie kleją się do mnie tak jak w innych latach :-)

a skorki (tfu, tfu i odpukać w niemalowane) chyba omijają moje tereny, bo cisza jest, a chorowałam przez cały ostatni tydzień i okno miałam otwarte praktycznie 24/7. mam nadzieję, że tak będzie ciągle, a jak nie, to skorzystam z szerokiej oferty Raida i innych owadobójców. nie dam się sterroryzować we własnym mieszkaniu, ot co :!:

i jeszcze tylko: nie dotknęłabym pająka i w ogóle, ale one same, nawet jeśli znajdą się u mnie w mieszkaniu (a mam ze dwa takie udomowione, niewielkie egzemplarze) kompletnie mi nie przeszkadzają. siedzą sobie, nie łażą mi po domu, tylko plotą w jednym miejscu tę swoją delikatną sieć... po co mam je wypraszać, skoro najwyraźniej lubią sobie u mnie mieszkać :?: :roll:

[ Dodano: 2010-08-31, 12:29 ]
słuchajcie, zauważyłam u siebie takie małe (chyba latające :!: ) mrówki - zauważyłam je na cukiernicy, jak przelałam do niej miód (którego używam do slodzenia). co to mogą być za stworzonka :?: są malutkie (1 mm) i nie całkiem czarne, bardziej jakby brązowe. i zwykle widzę je przy cukiernicy, chociaż właśnie odkryłam jednego na ścianie w łazience :!:

Odpowiedz do tematu