Nie jesteś zalogowana! Zaloguj się by w pełni, bez ograniczeń korzystać z forum. Jeśli nie masz jeszcze konta, kliknij tutaj i przejdź do darmowej rejestracji.
Mapa strony
Strona Główna Forum
 Info   Szukaj    Album   Polecamy   Rejestracja   Profil   Wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: opalanie

opalanie
Autor Wiadomość
consentudo 
Początkująca

Wysłany: 2010-04-18, 22:06 opalanie

Witam, jestem nowa na forum, więc z góry przepraszam jeśli ten temat już się pojawił, ale nie zdążyłam jeszcze dokładnie przejrzeć forum, a mam pewnie problem. Otóż zawsze gdy się opalam, obojętnie czy na słońcu, czy na solarium ( a tam generalnie chodzę po 5, 6 minut jeden lub dwa razy w tygodniu - w sezonie :p, a następnie stosuje kremy łagodzące podrażnienia po opalaniu) tylko i wyłącznie ręce od ramion po dłonie opalają mi się na czerwowno. Całe ciało mam ładnie brązowe, a ręce są czerwone. Nie wiem, być może coś źle robię, może mam wrażliwszą skórę na rękach, ale nawet miesiąc przed opalaniem zażywam beta- karoten, a efekty takie sobie, jeśli chodzi o ręce. Z czasem ten odcień czerwonego lekko łagodnieje, tym niemniej w stosunku do reszty ciała ciągle widać, że jest to ewidentny odcień czerwieni. Co powinnam zrobić??

pati 
pati

Pomogła: 23 razy

Wysłany: 2010-04-18, 22:10 

A masz podatną skórę na oparzenia? 6 minut w solarium to malutko, nawet nie zdążysz się "oparzyć", więc skoro masz zaczerwienienia, to znaczy, że szybko reagujesz na promienie UV i po prostu niezbyt możesz korzystać z takich usług. Jeśli masz jasną cerę, solarium odpada. Jest to nawet zaznaczone w "regulaminie użytkowania solarium".

ewelynka69 
Beauty Forum TEAM

Pomogła: 6 razy
Wysłany: 2010-04-19, 10:35 

consentudo, może miałaś jakieś oparzenia w dzieciństwie na rękach i stąd teraz te komplikacje przy opalaniu?

consentudo 
Początkująca

Wysłany: 2010-04-19, 19:53 

to znaczy mam dosyć jasną karnację, ale bez przesady ( nie jest to ten typ o rudych włosach, niebieskich oczach i pergaminowej skórze). Właśnie jedyynym problemem są tylko te ręce, bo reszta bardzo ładnie się opala na brąz. może powinnam na początku opalania zakładać jakiś wyższy filtr na ręce tylko, a co do poparzenia to nie miałam nic takiego ( zasięgnełam wiedzy u mamy) - z resztą jak byłam dzieciem to wogóle cała zawsze brązowa latem byłam ( wliczając w to ręce) dopiero mi się to zmieniło w wieku kilkunastu lat, ale nie kojarze, żebym była kiedykolwiek mocno poparzona. Tak sie zastanawiam, czy może po prostu jakiś wyższy filtr uv zasosować właśnie na te ręce, żeby je tak dłużej do słońca przystosowywać

TigerANDBear 
Użytkowniczka

Wysłany: 2010-04-22, 20:58 

Spróbuj kremu z wyższym filtrem,oraz na wszelki wypadek radziłabym się skonsultowac z dermatologiem.

chomik 
Coś już napisała

Wysłany: 2010-04-26, 09:54 

Tak, najlepiej się do dermatologa zgłosić, być może na rękach masz inaczej ukształtowaną skórę, bardziej wrażliwą.
Z wszelkimi problemami skórnymi najlepiej jest pójśc do lekarza. Nawet z taką wydawałoby sie błahą dolegliwością jaką jest opryszczka

ewcio 
Coś już napisała

Wysłany: 2011-10-22, 23:01 

Hej! czy mogłybyście mi poradzić jakiś środek na oparzenia po solarium :/ tak właśnie skończyła się moja pierwsza wizyta. Chciałam przedłużyć letnią opaleniznę a wyszło strasznie i na dodatek piecze...na razie używam zwykłego balsamu ale chciałabym spróbować czegoś innego. Znacie jakieś sposoby, środki? Dzięki za wszelką pomoc!

aagnieszkaa1 
Beauty Forum TEAM

Pomogła: 5 razy
Wysłany: 2011-10-23, 21:23 

Coś z panthenolem... Dobry by był w wersji w sprayu :)

pati 
pati

Wysłany: 2011-10-23, 22:00 

A jak wyglądają te poparzenia? Jakieś "bąble", czy po prostu "spiekłaś" sobie pupę?

KolagenColway 
Stała bywalczyni
www.KolagenColway.com

Wysłany: 2011-10-26, 13:28 

Właśnie,napisz jak wyglądają te poparzenia czy są to bąble? Bo wg mnie ewidentnie przesadziłaś z opalaniem na solarium i musisz być ostrożna,. To może negatywnie odbić się na Twoim zdrowiu.

ewcio 
Coś już napisała

Wysłany: 2011-11-07, 12:49 

fakt, trochę sie zdenerwowałam....na szczeście nie byłam czerwona jak rak, bąbli też nie było, tak jak napisałaś pati spiekłam sobie skóre....kilogramy balsamów poszły w ruch.....i spróbowałam na noc maseczki z panthenolu (faktycznie łatwiej się go używa gdy jest w sprayu). Sama się sobie dziwie, że dopuściłam do takiego stanu. Dziewczyny głowa na karku i rozsądne myślenie...w przypadku każdego opalania!! cos już o tym wiem :)

pati 
pati

Wysłany: 2011-11-07, 18:02 

No to nie masz co się martwić, ja nie raz spiekłam sobie skórę do czerwoności :P I to niekoniecznie na solarium :P.

Mart 
Stała bywalczyni

Wysłany: 2011-11-10, 11:13 

Trzeba uważać a to na jesieni i w zimie śmiesznie czasami wygląda ta przesadzona opalenizna.
Przeglądam forum, ale wpadło mi do głowy pytanie - wczoraj prostownicą poparzyłam sobie czoło, co prawda kreska wielka to nie jest, ale na to też mogłabym Panthenol Spray użyć?

kolaba 
Coś już napisała

Wysłany: 2011-11-10, 13:24 

Na takie punktowe poparzenie może jakiś żelik silikonowy. Tani i dobry jest Dermabliz silikon na blizny i oparzenia do kupienia w aptece.

pati 
pati

Wysłany: 2011-11-10, 15:48 

Tribioticiem sobie posmaruj.

Odpowiedz do tematu