Olej kokosowy to naturalny tłuszcz powstały z miąższu orzecha kokosowego. W temp. do 20st. C olej przybiera postać stałą o kolorze białym, stąd nazywany czasem masłem kokosowym. W ciepłym otoczeniu olej robi się płynny, przeźroczysty lub delikatnie żółty.
Ze względu na swoją stałą postać olej nadaje się do smarowania pieczywa, można z powodzeniem zastąpić nim masło w pieczeniu. Idealny do smażenia w wysokich temperaturach, nie pali się, nie jełczeje, a dzięki swoim właściwościom smakowym oraz aromacie, nadaje potrawom orientalny charakter.
Praktycznie nie zawiera utleniających się kwasów tłuszczowych, co sprawia że jest bardzo stabilny podczas smażenia w wysokich temperaturach, do tego jest o wiele zdrowszy. Oleje takie jak: sojowy, słonecznikowy lub z orzeszków ziemnych nie powinny być podgrzewane do wysokich temperatur. Olej kokosowy extra virgin nie zawiera tłuszczy trans. Większość olejów zawierających duże ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, tłuszczy trans, oraz te które podlegają rafinacji i chemicznej modyfikacji są po części odpowiedzialne za powstawanie chorób sercowo-naczyniowych, nowotworów i cukrzycy. Olej kokosowy przeciwdziała powstawaniu tych chorób. Olej ten ma wiele zastosowań również w kosmetyce, jako krem, olejek do masażu, czy nawilażająca maseczka do włosów.
Olej kokosowy zawiera jedynie 2% kwasów tłuszczowych wielonienasyconych!
Podczas gotowania nie należy podgrzewać oleju do temperatury większej niż 170 do 180 °C.
Olej kokosowy sprzyja utrzymaniu ładnej sylwetki, a także poprawia znacząco stan zdrowia:
-Zwiększa odporność organizmu na infekcje spowodowane przez bakterie, wirusy i grzyby,
-powstrzymuje procesy starzenia,
-poprawia wchłanianie wapnia i magnezu,
-szybko uzupełnia energię,
-łagodzi stany zapalne przewodu pokarmowego,
-chroni wątrobę i trzustkę,
-wzmacnia serce,
-poprawia trawienie i wchłanianie pokarmu,
-reguluje przemianę materii, stabilizuje poziom cukru we krwi.
Nie ma żadnych przeciwskazań do spożywania tego produktu, najlepszy z olejów do przygotowywania potraw w wysokiej temperaturze, gdyż jego budowa molekularna nie pozwala na utlenianie.
Nieocenione są też wartości oleju kokosowego w kosmetyce, olej posiada właściwości nawilżające, może być stosowany na skórę całego ciała a także jako maseczka lub serum na włosy. Wspomaga gojenie się ran, hamuje pojawianie się plam na skórze, działa łagodząco przy chorobach skóry (egzemy), spowalnia starzenie i opóźnia powstawanie zmarszczek, nawilża i wygładza skórę. Jako jedyny olej chroni włosy przed utratą protein, dzięki swej specyficznej budowie olej kokosowy jest w stanie wniknąć w strukturę włosa i dokładnie go nawilżyć, dzięki czemu włosy stają się miękkie, lśniące i mocne. Stosowanie na skórę głowy wzmacnia cebulki, zapobiegając wypadaniu włosów. Zwiększa ukrwienie skóry i pomaga w walce z łupieżem. Można stosować jako maseczkę na całą długość włosów (a także skórę) przed myciem, lub nałożyć na same końcówki, aby zapobiec ich rozdwajaniu.
_________________ Kosmetyki Natury - najlepszy sklep z kosmetykami naturalnymi
www.kosmetyki-natury.eu
Olej kokosowy jest faktycznie rewelacyjny, przekonałam się o jego skuteczności jako balsam do ciała oraz jako maska do włosów.
Zapach przecudowny aż chciałby się zjeść.
Wiem, że jest tez opcja spożywcza ale nie stosowałam. Musi być bardzo smaczny :)
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 10 Sie 2009 Posty: 2306 Skąd: Lubelszczyzna
Wysłany: 2010-09-20, 09:12
Ja kupiłam w profesjonalnym sklepie fryzjerskim taka małą fiolkę około 5 ml, a może mniej, brało się jej tyle co jedwabiu, czyli kroplę i nacierało włosy. To był jakiś włoski kosmetyk, tyle na pewno pamiętam, bo w tym naszym sklepie przeważają włoskie firmy.
Też jestem fanką oleju kokosowego!!! Koleżanka dała mi go kiedyś bo miałam odmrożone i wysuszone ręce - niesamowita ulga i efekt. Przy okazji dowiedziałam się i przekonałam co jeszcze może zdziałać.... tak jak pisałyście jest super na włosy, używam go do masażu i smaruje już zawsze na noc ręce. Uwielbiam zapach - mmmmm....przecudny. ja używam tego - studiozdrowia.pl/zdrowe-produkty/oleje/olej-kokosowy
Zimą jak go trzymam z kosmetykami w pokoju ma konsystencje twardą, latem się jednak upłynnia, trzeba uważać żeby to cudo nie wypłynęło z pojemniczka :)Używam go też w kuchni bo nie przyczynia sie do budowy tkanki tłuszczowej :P super do sałatek!
Molik2008 Coś już napisała
Dołączyła: 28 Cze 2011 Posty: 29 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-06-28, 13:05
A mi ten zapach bardzo przypadł do gustu,myślę ze jest jak najbardziej godny uwagi i ślicznie pachnie. Można go kupić np w sklepach z akcesoriami fryzjerskimi.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum