Nie jesteś zalogowana! Zaloguj się by w pełni, bez ograniczeń korzystać z forum. Jeśli nie masz jeszcze konta, kliknij tutaj i przejdź do darmowej rejestracji.
Mapa strony
Strona Główna Forum
 Info   Szukaj    Album   Polecamy   Rejestracja   Profil   Wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: menopauzy, okres

Przesunięty przez: forumadmin
2009-11-12, 13:15
Okres menopauzy
Autor Wiadomość
xuxus 
Stała bywalczyni

Wysłany: 2009-12-21, 05:30 

hmmmm/// :))) ja nie mogę tego powiedzieć i się męczę ;)

[ Dodano: 2009-12-28, 03:03 ]
a w ogóle kto stwierdził że to my mamy tak cierpieć -nie uważacie że to niesprawiedliwe?

[ Dodano: 2010-01-04, 07:40 ]
ja nie wiem czy cokolwiek rekompensuje nam to co kobiety przezywają i unosza każdego dnia?!

[ Dodano: 2010-01-11, 07:38 ]
a czym siebie nagradzacie na co dzień-pójściem do kina? pysznym deserem?

malinkowy 
Początkująca

Wysłany: 2010-02-15, 21:23 cżeste krwawienie przed menopauzą?

Moja mam a myśli, że zaczyna przechodzić menopauze, ma 50 lat. Jeszcze ma okres, ale pojawia się on coraz częściej. Czy to jest początek objawów?

xuxus 
Stała bywalczyni

Wysłany: 2010-02-18, 00:12 

mogą to być juz objawy choroby

pati 
pati

Pomogła: 23 razy
Wysłany: 2010-02-18, 08:40 

Yyyyyy menopauza to choroba?

oriente1 
Użytkowniczka

Wysłany: 2010-03-08, 21:59 

Ja się nie tylko zastanawiałam,ale zaczęłam działać w tym kierunku.
Od jakiegoś czasu systematycznie łykam Vita Femin.
Mi poprawia bardzo samopoczucie i dodaje sil.
:-D

lin-ka 
Użytkowniczka

Wysłany: 2010-03-10, 19:49 

Wątek bardzo interesujący, choć mamy w większości jeszcze trochę czasu do menopauzy. Temat spotykamy na co dzień u sąsiadki, mamy, koleżanki z pracy. Bardzo fajny i optymistyczny jest post ewelynka69 . Zgadzam się z tym, że mamy tyle lat na ile się czujemy - nie zależnie od metryki!!! Warto wiedzieć co na nas czeka i spokojnie się z tym zmierzyć, ze zrozumieniem dla siebie i naszego organizmu.

ewelynka69 
Beauty Forum TEAM

Pomogła: 6 razy
Wysłany: 2010-03-10, 20:37 

lin-ka, dziękuję Ci bardzo :-)
A ja mam nadzieję, ze każda z nas przeżyje czas menopauzy tak, jak każdy inny okres w życiu. Z godnością i uśmiechem na twarzy mimo wszystko :-D

oriente1 
Użytkowniczka

Wysłany: 2010-03-10, 21:54 

Każda z nas pewnie zacznie o innej porze.
Wiek nie odgrywa roli.
Byleby przyjąć zmiany z uśmiechem i dystansem.
I jak jest tego potrzeb :-) a to sobie pomóc by byc zadowolonym i szczęśliwym. :-)

margareta61 
Coś już napisała
margareta61

Wysłany: 2010-03-31, 15:26 

Mając 30-40 lat też tak do tego podchodziłam. I to normalne. Potem zaczęłam szukać informacji, ale znalazłam tylko takie ogólne. Lekarz stwierdził że tyle teraz się o tym pisze że nie ma co wyjaśniać tylko poczytać. Ale nigdzie nie pisze że w tym czasie może wystąpić uporczywy świąd sromu. Niby nic ale jeżeli musisz się podrapać bo inaczej zwariujesz , a jesteś między ludzmi to nie jest to takie fajne. Pomogła mi maść L3 Prurigo ,którą reklamowali w kolorowej prasie. Kupiłam i na ulotce przeczytałam że w okresie menopałzy występuje świąd sromu . Jest wiele tak nic nie znaczących zmian, ale razem jak występują to tylko wsparcie bliskich może pomóc.
Budzisz się rano , piękne słońce powinno się chcieć wstać , działać, a ja płaczę bez powodu i nie mogę się zwlec z łóżka i iść do pracy. Wtedy tylko ktoś bliski może ci pomóc nie SPA i tabletki z soi.
Biorę hormony i dlatego łagodnie to przechodzę.
Ale są przyjemne strony tego wieku: dzieci założyły własne rodziny i nie muszę ciągle czuwać nad nimi jak kiedyś, mogę robić to co lubię , czytać książki , jeździć na rowerze
poznawać komputer, fotografować itd. a kiedyś na to nie miałam czasu.
Wiem że nie mogę pozwolić sobie na ,,skapcanienie" bo mam maleńką wnuczkę i muszę jej wiele rzeczy pokazać i opowiedzieć.

lin-ka 
Użytkowniczka

Wysłany: 2010-04-06, 21:01 

Margareta61 super podejście i dzięki za szczerość :) Raczej zazwyczaj się spotyka opinie: "nie jest tak źle", "nie ma o czym gadać" itp. Myślę, że po przeczytaniu twojego wpisu łatwiej będzie mi zrozumieć zachowanie mojej mamy i postarać się jej pomóc. Moja mama nie chce brać hormonów, więc ciężko to przechodzi. Wspomagasz się może dodatkowo jakimiś suplementami czy środkami ziołowymi?

[ Dodano: 2010-04-07, 22:27 ]
Dzięki Margareta :) Oj chyba będę musiała bardziej popracować nad moją mamcią i namówić ją na kurację hormonami, bo okropnie się męczy kobitka. Ogólnie i tak musi zrobić kompleksowe badania, więc dobrze się złoży ;-)

[ Dodano: 2010-04-07, 22:29 ]
Dzięki Margareta :) Oj chyba będę musiała bardziej popracować nad moją mamcią i namówić ją na kurację hormonami, bo okropnie się męczy kobitka. Ogólnie i tak musi zrobić kompleksowe badania, więc dobrze się złoży ;-)

[ Dodano: 2010-04-07, 22:31 ]
oj coś narozrabiałam :-P

margareta61 
Coś już napisała
margareta61

Wysłany: 2010-04-07, 16:40 

Dzięki . Jeżeli tylko mogłam pomóc to się cieszę. Nie biorę nic innego. Zanim zaczęłam brać hormony brałam preparaty typu sojfem , ale nic lepiej się po nich nie czułam. Córka mówiła: matka idz po te hormony bo siebie i nas wykończysz. Pracowałam razem z córką w salonie kosmetycznym i byłam antyreklamą dla salonu( zapłakana, z czerwonymi oczami, zapuchnięą twarzą), albo jędza warcząca na wszystkich.

swarovscy 
Początkująca

Wysłany: 2010-04-20, 12:40 

Na szczęście jeszcze o tym nawet nie myślę! :)

leelo 
Beauty Forum TEAM
[*][*][*][*]

Pomogła: 5 razy
Wysłany: 2010-04-23, 19:24 

a moja ciocia jest bardzo zadowolona z menopauzy :!: :lol: zawsze miała bolesne miesiączki, które dopadały ją zwykle na początku tygodnia, czyli nie, jak siedziała w domu w weekend, tylko jak musiała całymi dniami biegać po mieście. a teraz już ich nie ma, mówi, że wszeszcie odetchnęła ;-)

jedynym dla niej minusem, jaki na chwile obecną u siebie obserwuje są wahania nastrojów. ale mówi, że jest tak zabiegana, że nie ma czasu o tym myślec, ale czasem widzi, że niepotrzebnie się na kogoś wkurza, albo czymś tak przejmuje, czego kiedyś nie miała :-?

Odpowiedz do tematu