Odmienia się. W języku polskim istnieje odmiana, więc odmieniamy nazwiska. Trzeba to tylko robić umiejętnie. Chociaż istnieją takie nazwiska i osoby, które nie życzą sobie odmiany. Np. Nowak, Nowakowie... Może być E.P. Nowak/Nowakowie.
_________________ Dobry wygląd jest wyrazem szacunku dla innych, a przede wszystkim dla nas samych.
nazwisko Cieślak czy Nowak bym odmieniła, ale Ziętek i Pieniążek już nie. tak samo nie odmieniłaby nazwiska Świder na Świdrów czy Sęk na Sęków. trzeba to robić umiejętnie i tyle. jeśli nie będziesz mogła poradzić sobie z jakimś nazwiskiem - to podaj je tu, a spróbujemy pomóc
_________________ kocham Cię i tęsknię - na pewno wiesz, jak bardzo...
Bo to Twoja rodzina zadecydowała, że się nie odmienia. Pisałam o tym wcześniej. Ale każde nazwisko powinno się odmieniać w j. polskim. Po to mamy odmianę przez przypadki.
_________________ Dobry wygląd jest wyrazem szacunku dla innych, a przede wszystkim dla nas samych.
Agusia77 Beauty Forum TEAM www.photoblog.pl/aagusia77
Mojego też się nie odmienia, ale ludzie wiedzą lepiej, tworząc jakieś mutanciki, więc wiem jak to jest i łączę się w bólu :P
Poza tym, z tego co wiem, dopuszczalne jest nieodmienianie nazwisk na zaproszeniach np., a na pewno lepiej zapisać w mianowniku niż na siłę kombinować. Nikt raczej nie obrazi się na nieodmienione nazwisko, a odmienione dziwacznie, nie po polsku to już inna sprawa ;)
_________________ Chociaż raz warto umrzeć z miłości...
Agnieszka Osiecka
Ale to też zależy, bo Kowalska, Kowalski, Kowalskich, niektóre po prostu trzeba odmienić.
Nazwisk "nie polskich" się raczej nie odmienia... Mojego się nie da i już:)
Czasem nam się wydaję, że nie da się odmienić... A jak komuś pasuje, to już każdego indywidualna kwestia. W języku polskim nazwiska odmieniamy, tak nas na filologii uczą.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum