Nie jesteś zalogowana! Zaloguj się by w pełni, bez ograniczeń korzystać z forum. Jeśli nie masz jeszcze konta, kliknij tutaj i przejdź do darmowej rejestracji.
Mapa strony
Strona Główna Forum
 Info   Szukaj    Album   Polecamy   Rejestracja   Profil   Wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: nazwisk-, odmiana, zaproszenia

Odmiana nazwisk- zaproszenia
Autor Wiadomość
pati 
pati

Pomogła: 23 razy

Wysłany: 2011-06-01, 09:07 

Jeżeli ktoś ma obywatelstwo polskie, to dlaczego nie? Przykład? A. Schwarzenegger, rodzina Schwarzeneggerów. Brzmi logicznie, więc w czym problem, żeby odmienić zagraniczne nazwisko... Nie wiem jak się nazywasz, ale po prostu reguła jest taka, że nazwiska się odmienia na terenie naszego kraju. Podejrzewam, że są wyjątki, ale rzadko kiedy się spotyka.

aagnieszkaa1 
Beauty Forum TEAM

Pomogła: 5 razy
Wysłany: 2011-06-01, 12:42 

Wszystkie polskie nazwiska się odmienia oprócz tych zakończonych na "O"- tak mówi profesor Jan Miodek :)

kalina 
Gaduła ;)

Wysłany: 2011-08-09, 11:52 

To zależy - znam sporo tak samo brzmiącą nazwisk, i niektóre rodziny je odmieniają, inne nie, np. państwo Wiśniak/Wiśniakowie...

leelo 
Beauty Forum TEAM
[*][*][*][*]

Wysłany: 2011-08-17, 22:23 

ja mam (jeszcze ;-) ) nazwisko, które się kończy na -a więc moje się odmienia. ale wiem, że nie każdy sobie życzy, żeby odmienić jego nazwisko, zakończone na spółgłoskę. któraś z dziewczyn już to napisała wcześniej i ja się z tym zgadzam, że lepiej jest nie urazić gości a pozwolić panu Miodkowi przeklinać nasz naród za niestosowanie odmian w języku ojczystym. zresztą spodziewam się, że zaproszenia już rozesłane :-P

aagnieszkaa1 
Beauty Forum TEAM

Wysłany: 2011-08-17, 23:01 

Zaproszenia dawno rozdane :) Już po weselisku ;p

leelo 
Beauty Forum TEAM
[*][*][*][*]

Wysłany: 2011-08-17, 23:11 

aagnieszkaa1 napisał/a:
Zaproszenia dawno rozdane :) Już po weselisku ;p

łoj, to już :?: kiedy miało miejsce to wiekopomne wydarzenie :?: aguś, no to wszystkiego najlepszego na nowej drodze życia :!: :!: :!: :mrgreen:

a żeby nie było offtopu to napiszę, że... polskie nazwiska kończące się na -a odmienia się wszystkie :-P :-P :-P

aagnieszkaa1 
Beauty Forum TEAM

Wysłany: 2011-08-18, 11:49 

6 sierpnia powiedziałam TAK :)

Odmieniałam prawie wszystkie nazwiska oprócz tych które śmiesznie brzmiały po odmianie...

kalina 
Gaduła ;)

Wysłany: 2011-08-22, 09:29 

Czyli oficjalnie spór o odmianę nazwisk nie został jeszcze rozstrzygnięty, a Ty, agnieszkaa1, już wzięłaś ślub?! ;) Mogłaś poczekać...;) A serio, to gratulacje :).

AmandaFernanda 
Użytkowniczka

Wysłany: 2012-03-25, 14:01 

Amaranta napisał/a:
Mojego też się nie odmienia, ale ludzie wiedzą lepiej, tworząc jakieś mutanciki, więc wiem jak to jest i łączę się w bólu :P

Poza tym, z tego co wiem, dopuszczalne jest nieodmienianie nazwisk na zaproszeniach np., a na pewno lepiej zapisać w mianowniku niż na siłę kombinować. Nikt raczej nie obrazi się na nieodmienione nazwisko, a odmienione dziwacznie, nie po polsku to już inna sprawa ;)

Ja bym się obraziła za nieodmienienie nazwiska :P ale j jestem polonistką, mam inne podejście trochę. w jezyku polskim odminia się zdecydowaną większość nazwisk, wyjątków jest niewiele. i odmienia się także nazwiska zakończone na -o, takie jak Lato czy Kościuszko. nieodmienne pozostają jedynie nazwiska zakończone na akcentowane -o, pochodzące np. z jezyka francuskiego.

Odpowiedz do tematu