Jeżeli ktoś ma obywatelstwo polskie, to dlaczego nie? Przykład? A. Schwarzenegger, rodzina Schwarzeneggerów. Brzmi logicznie, więc w czym problem, żeby odmienić zagraniczne nazwisko... Nie wiem jak się nazywasz, ale po prostu reguła jest taka, że nazwiska się odmienia na terenie naszego kraju. Podejrzewam, że są wyjątki, ale rzadko kiedy się spotyka.
_________________ Dobry wygląd jest wyrazem szacunku dla innych, a przede wszystkim dla nas samych.
ja mam (jeszcze ) nazwisko, które się kończy na -a więc moje się odmienia. ale wiem, że nie każdy sobie życzy, żeby odmienić jego nazwisko, zakończone na spółgłoskę. któraś z dziewczyn już to napisała wcześniej i ja się z tym zgadzam, że lepiej jest nie urazić gości a pozwolić panu Miodkowi przeklinać nasz naród za niestosowanie odmian w języku ojczystym. zresztą spodziewam się, że zaproszenia już rozesłane
_________________ kocham Cię i tęsknię - na pewno wiesz, jak bardzo...
Czyli oficjalnie spór o odmianę nazwisk nie został jeszcze rozstrzygnięty, a Ty, agnieszkaa1, już wzięłaś ślub?! ;) Mogłaś poczekać...;) A serio, to gratulacje :).
Mojego też się nie odmienia, ale ludzie wiedzą lepiej, tworząc jakieś mutanciki, więc wiem jak to jest i łączę się w bólu :P
Poza tym, z tego co wiem, dopuszczalne jest nieodmienianie nazwisk na zaproszeniach np., a na pewno lepiej zapisać w mianowniku niż na siłę kombinować. Nikt raczej nie obrazi się na nieodmienione nazwisko, a odmienione dziwacznie, nie po polsku to już inna sprawa ;)
Ja bym się obraziła za nieodmienienie nazwiska :P ale j jestem polonistką, mam inne podejście trochę. w jezyku polskim odminia się zdecydowaną większość nazwisk, wyjątków jest niewiele. i odmienia się także nazwiska zakończone na -o, takie jak Lato czy Kościuszko. nieodmienne pozostają jedynie nazwiska zakończone na akcentowane -o, pochodzące np. z jezyka francuskiego.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum