Nie jesteś zalogowana! Zaloguj się by w pełni, bez ograniczeń korzystać z forum. Jeśli nie masz jeszcze konta, kliknij tutaj i przejdź do darmowej rejestracji.
Mapa strony
Strona Główna Forum
 Info   Szukaj    Album   Polecamy   Rejestracja   Profil   Wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: grupa, odchudzanie, wsparcia

Odchudzanie z grupą wsparcia
Autor Wiadomość
klubwellness 
Początkująca

Wysłany: 2010-02-23, 12:20 Odchudzanie z grupą wsparcia

Co sądzicie na temat odchudzania z grupą wsparcia??

Anula 
Beauty Forum TEAM

Pomogła: 11 razy
Wysłany: 2010-02-23, 12:59 

Myślę, że to dobry pomysł i sposób na gubienie kg, ponieważ w grupie raźniej i jeden drugiego motywuje gdy są chwile tzw załamania :)

klubwellness 
Początkująca

Wysłany: 2010-02-23, 13:36 

w styczniu organizowałam pierwszy taki 12 tygodniowy program ruszył 15.02 grupa 11 osobowa i są świetne rezultaty, teraz chcę rozpocząć kolejny jakoś na początku marca

Anula 
Beauty Forum TEAM

Wysłany: 2010-02-23, 13:57 

Fajnie, że coś takiego jest :) a w ogóle dużo chętnych było? i jak przebiegał taki program?

klubwellness 
Początkująca

Wysłany: 2010-02-23, 14:34 

Ja prowadzę grupę 11 osobową, każdy oprócz spotkań grupowych, które odbywają się raz w tygodniu wieczorem ma swojego osobistego trenera, 3 razy w ciągu 12 tyg. programu przeprowadzana jest elektroniczna analiza składu ciała. W grupie jest lepsza motywacja. Na spotkaniach przedstawiane są różne tematy dot. odżywiania np. o białkach, wodzie, układaniu i wybieraniu posiłków, czytanie etykiet, złe i dobre węglowodany itd. Dobre rezultaty i super zabawa a dodatkowo nagrody pieniężne dla najlepszych.

pati 
pati

Pomogła: 23 razy

Wysłany: 2010-02-23, 14:45 

Jeśli ktoś jest odpowiedzialny i dąży do celu, to bez problemu da sobie radę. I jeśli nie "weźmie się" za siebie SAM, to nawet 50 osobowa grupa mu nie pomoże... W dodatku, jak wiemy z psychologii, motywacja ma swoje złe i dobre strony, może działać mobilizująco, ale także może mieć swój negatywny wpływ (np. trzeba pamiętać, że organizm każdej osoby działa inaczej i chęć dorównania komukolwiek i w szybkim czasie, może okazać się złym doradcą). Jestem dość sceptycznie nastawiona do takiej metody, a to dlatego, że uważam, iż wszelkie przedsięwzięcia zależą od nas samych. Co więcej oparcie można znaleźć nie tylko w "obcych" ludziach, ale przede wszystkim w rodzinie.

lady m 
Stała bywalczyni

Wysłany: 2010-02-28, 22:09 

Pati oczywiście masz rację, że trzeba samemu podjąć decyzję o odchudzaniu i samemu wytrwale realizować postawione sobie cele, ale są ludzie, którzy lepiej działają w grupie. Motywacja grupowa w takich przypadkach jest pozytywna, ale uważam, że tą grupą wsparcia powinny być bliskie osoby, najlepiej rodzina (wiadomo, jak ktoś się w domu odchudza to nie wyskakujemy z pomysłem, żeby zamówić dziś na obiad pizzę), albo bliska koleżanka, z którą będziemy wymieniać się doświadczeniami i postępami. Fajnie jest, jak ktoś interesuje się tym jak nam idzie.

Anula 
Beauty Forum TEAM

Wysłany: 2010-03-01, 12:58 

Taa tylko co zrobić jeśli rodzina się nie odchudza, tata zamawia pizze, a babcia mówi, że kawałek ciasta nie zaszkodzi (przykład mojej koleżanki).

ewelynka69 
Beauty Forum TEAM

Pomogła: 6 razy
Wysłany: 2010-03-01, 16:10 

Z kolei moja koleżanka jest wyśmiewana w domu za ćwiczenia, np za kręcenie hula-hop.
Swoja drogą moja mama zawsze na mnie krzyczy, ze sto brzuszków to za dużo i nie powinnam się tak forsować, trochę to demotywuje :-/

VitaLab 
Stała bywalczyni

Wysłany: 2010-03-05, 12:37 

A ja uważam że to bardzo fajny pomysł,zdecydowanie lepiej jest odchudzac się z kilkoma osobami niz samej. Mamy dodatkowe wsparcie.

ewelynka69 
Beauty Forum TEAM

Pomogła: 6 razy
Wysłany: 2010-11-22, 21:21 

VitaLab napisał/a:
A ja uważam że to bardzo fajny pomysł,zdecydowanie lepiej jest odchudzac się z kilkoma osobami niz samej. Mamy dodatkowe wsparcie.

Faktycznie coś w tym jest. Niedaleko mnie jest ośrodek wczasowy dla odchudzających się, kiedy ludzie razem jeżdżą na rowerowe wycieczki, chodzą z kijkami nordic walking czy po prostu spacerują czy biegną truchtem, jakoś nie odczuwa się tego, że to przymusowa część ćwiczeń, tylko mają okazję wtedy poplotkować, poznać się itp. Przy okazji gubia kilogramy i uczą się zdrowszego trybu życia. :-)

Ameba 
Coś już napisała

Wysłany: 2011-01-04, 10:21 

Pewnie, że wsparcie jest najważniejsze! dlatego, najlepiej zapisać się na jakieś ćwiczenia z Przyjaciółką. ja tak zrobiłam i bardzo ten sposób polecam:) bo jak jedna z nas ma gorszy dzień i nie ma ochoty na ćwiczenia to druga motywuje ją do działania.

Anula 
Beauty Forum TEAM

Wysłany: 2011-01-04, 11:18 

Gorzej jak żadnej koleżance się nie chce zapisać :/ znam to z doświadczenia..

Ameba 
Coś już napisała

Wysłany: 2011-01-04, 16:29 

ale próbować warto! na pewno znajdzie się przynajmniej jedna chętna do ćwiczeń:)

Anula 
Beauty Forum TEAM

Wysłany: 2011-01-06, 16:52 

Wiem, że warto, ale teraz zima i nie za bardzo mi się chce, no i kończę zajęcia wieczorami :/ póki co pozostaje mi rower stacjonarny ;)

Odpowiedz do tematu