Mam bardzo silne krwawienia, jestem blada, osłabiona i nigdy nie mam na nic siły. Szukam dobrego żelaza, czytałam dużo o Chelafer w Necie, ale nie znam nikogo kto je bierze. Może ktoś ma doświadczenia z tym suplementem?
Mam bardzo silne krwawienia, jestem blada, osłabiona i nigdy nie mam na nic siły. Szukam dobrego żelaza, czytałam dużo o Chelafer w Necie, ale nie znam nikogo kto je bierze. Może ktoś ma doświadczenia z tym suplementem?
miałam podobne problemy do Twoich, ale zamiast brać żelazo na własną rękę, radzę Ci idź do lekarza pierwszego kontaktu. Zrobisz morfologię, okaże się czego Ci dokładnie brakuje i on dobierze odpowiedni lek dla Ciebie. Leki z recepty są silniejsze i szybciej działają. Przynajmniej u mnie tak jest.
Ja również miałam bardzo bolesne i obfite miesiączki, z bólu wymiotowałam. Pomogły mi tylko hormony. Skonsultuj się z lekarzem pierwszego kontaktu oraz z ginekologiem, na pewno przepisze Ci jakieś leki :)
- rak endometrium lub błony śluzowej szyjki macicy,
- nieprawidłowości dotyczące powierzchni endometrium np. mięśniaki i polipy endometrialne,
- zakażenia,
- wewnątrzmaciczne wkładki antykoncepcyjne IUD - ich używanie wiąże się z bardziej obfitymi krwawieniami,
- endometrioza,
- zaburzenia składu krwi,
- depresja,
- sterylizacja,
- policystyczne jajniki,
- choroby tarczycy,
- guzy wydzielające estrogeny, głównie guzy jajnika,
- okres klimakterium,
- dojrzewanie.
źródło: kobiece.choroby.biz
Idź jak najszybciej do lekarza. Nie ma co zwlekać. Bardzo możliwe, że masz anemię skoro piszesz, że jesteś osłabiona.
Nie przesadzajmy z tymi chorobami :P Niektóre kobiety po prostu tak mają. Ja swojego czasu miałam bardzo bolesne miesiączki, później jak tylko poczułam lekki ból, wzięłam tabletkę i było w porządku. Teraz robię tak samo i mam już mniejszy problem z tym. Jestem zdrowa jak ryba, nigdy nie chorowałam na żadne choroby kobiecie, które mogłyby powodować bolesne miesiączki. Nie brałam żadnych hormonów. Podejrzewam, że to samo dotyczy obfitych miesiączek - u niektórych kobiet tak po prostu jest i niekoniecznie musi być to spowodowane jakąś chorobą. Różnica polega tylko na profilaktyce - takim kobietom podaje się właśnie hormony.
_________________ Dobry wygląd jest wyrazem szacunku dla innych, a przede wszystkim dla nas samych.
Agusia77 Beauty Forum TEAM www.photoblog.pl/aagusia77
Ja też myślę że nie ma co wymyślać sobie na siłę chorób, jedne kobiety mają większe krwawienia, inne mniejsze, podobno lepiej dla organizmu jeśli krwawienie jest większe, a anemii nie możesz dostać z powodu okresu, bo przecież tej krwi jest tylko parę mililitrów :)
Ja na twoim miejscu zrobiłabym najpierw morfologię, żeby zobaczyć czego Ci brakuje w krwi, a jeśli masz takie bolesne miesiączki to idź do ginekologa, przepisze Ci silniejsze leki przeciwbólowe, hormonów nie bierz jak nie potrzebujesz.
Wysłany: 2011-09-27, 14:30
Od obfitych miesiączek można popaść w anemię
olivusiaa Początkująca
Wysłany: 2011-09-28, 00:55
Ja z kolei nie chcę stosować kuracji hormonalnej.. Czytałam, że własnie żelazo pomaga przy obfitych miesiączkach. Ktoś stosował taką kuracje? Co to za żelazo ten chelaferr? czym się różni od innych suplementów??
to żelazo o którym mówisz biorę bo mam anemię, nie wiem czy będzie dobry przy obfitych miesiączkach, jak chcesz to przeczytam ulotke i dam Ci znać, a tym różni się od innych preparatów, że jest w kompleksie z witaminami
Obfite miesiączki są jedną z częstszych przyczyn anemii, zwłaszcza u młodych kobiet. Przy normalnej miesiączce krwi rzeczywiście jest niewiele, ale przy nazbyt obfitej (czy nawet krwotocznej, bo i takie bywają) strata jest znaczna dla organizmu i trudno ją uzupełnić medykamentami.
Hieno, nie daj sobie wmówić, że taka Twoja natura/uroda, bo regularnie obfite krwawienia zwłaszcza ze szkodą dla całego organizmu (vide: uporczywa anemia) , to nic normalnego ani zdrowego wręcz przeciwnie… Jeśli będzie trzeba przyjmować hormony, to trudno. Moim zdaniem, jeśli czegoś brakuje w organizmie, to trzeba mu tego dostarczyć i tyle. Czasem wystarczy dawka w najlżejszej pigułce antykoncepcyjnej, aby zrównoważyć gospodarkę hormonalną .
Hormony zresztą to nie wszystko, równie dobrze te krwawienia mogą być efektem cysty, mięśniaka czy innej zamiany patologicznej w obrębie miednicy, w szczególności w okolicach ,macicy, szyjki macicy. Broń Boże, nie chcę straszyć, ale nie uważam też, aby można było bagatelizować takie objawy, warto o siebie zadbać i pójść do ginekologa (zleci w pierwszej kolejności badania krwi + USG), wszystko stanie się jasne i na pewno lekarz coś zaradzi na ten problem. Nie ma potrzeby się męczyć, jak nasze prababki czy babki, które „dolegliwości kobiece” wyniszczały. A miesiączki nie są po to, aby „krwawić strumieniem”, do co miesięcznego oczyszczenia się teoretycznie wystarczy bardzo niewiele krwi , natomiast jeśli jest jej bardzo dużo, to nie jest zwykła, ale powikłana z różnych względów miesiączka. Reasumując: do gina marsz! ;)
_________________ Chociaż raz warto umrzeć z miłości...
Agnieszka Osiecka
hieno222 w wątku "Anemia - jak szybko uzupełnić niedobór żelaza?" są opinie tych z nas, które brały chelafer. są też informacje o tym, gdzie szukać źródeł żelaza.
zaś co do aż tak obfitych miesiączek (szkoda, że nie napisałaś, jak często musisz zmieniać tampon lub podpaskę, wtedy miałabym punkt odniesienia), że powodują one nadmierną utratę witamin oraz mikro i makroelementów wraz z krwią to nie ma co czekać na rady od forumowiczów, tylko koniecznie wybrać sie do lekarza. laryngolog przeprowadzi wywiad i w razie konieczności wyśle na badania albo do lekarza specjalisty. warto iść najpierw do laryngologa, bo skieruje Cię na badania krwi i inne, które mogą być potrzebne i od razu wypisze ew. receptę na witaminy o bardziej stężonym działaniu niż te bez recepty. szybciej pomogą, a wcale nie muszą być takie drogie
_________________ kocham Cię i tęsknię - na pewno wiesz, jak bardzo...
przeczytałam ulotkę i wspominaną o osobach które tracą dużo krwi np krwiodawcy i kobiety mającye obfite krwawienia więc spokojnie możesz je łykać, oczywiście móie o chelaferr FORTE
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum