Nie jesteś zalogowana! Zaloguj się by w pełni, bez ograniczeń korzystać z forum. Jeśli nie masz jeszcze konta, kliknij tutaj i przejdź do darmowej rejestracji.
Mapa strony
Strona Główna Forum
 Info   Szukaj    Album   Polecamy   Rejestracja   Profil   Wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: forum, funkcjonalnosci, nowe

Nowe funkcjonalności na forum
Autor Wiadomość
forumadmin 

Zaproszone osoby: 1
  Wysłany: 2009-10-09, 16:13 Nowe funkcjonalności na forum

Witam
Jak pewnie zauważyliście na forum nastąpiło kilka zmian. Większość tych zmian jest niewidoczna gdyż ich zadaniem jest lepsze zabezpieczenie przed spamerami i robotami oraz poprawienie struktury linków aby forum było lepiej wyszukiwane w google.

Z dodatków widocznych mamy takie nowości jak:
tagi forum + chmura tagów - są to nic innego jak słowa kluczowe charakteryzujące temat. Przy tworzeniu tematu jest na to osobne pole i prosiłbym o ewentualne zwrócenie uwagi na te tagi gdyż są one automatycznie tworzone z tematu. Oczywiście idealnie byłoby gdyby twórca tematu dodał tam słowa kluczowe i usunął zbędne i o to prosimy. Wiemy jednak że nie każdemu będzie się chciało toteż w chmurze tagów na stronie głównej przetrwają te najczęściej występujące.

Reklamy google wyświetlane po pierwszym poście tylko dla niezalogowanych. Myślę, że wam użytkowniczkom nie będą przeszkadzać gdyż ich po prostu nie zobaczycie a my zarobimy co nieco na obsługę forum na niezarejestrowanych gościach tylko odwiedzających forum. Być może będzie to dodatkowy wabik dla niektórych by się zarejestrować. Myślę ze to dobra alternatywa dla wszystkich - mając na uwadze "aferę" z małym bannerkiem szafy.pl ;)

Pasek "zaloguj się". Dodatkowa zachęta dla niezalogowanych w postaci paska "zaloguj się aby w pełni korzystać z forum" którego wy zarejestrowane też nie ujrzycie a ma on na celu mobilizowanie aby ludzie chętniej sie rejestrowali i mamy nadzieję aktywniej udzielali.

Statystyki google analytics. Wreszcie będziemy dokładniej wiedzieć ile was tu przyłazi :-D Wcześniej mieliśmy takie mniej profesjonalne stąd postanowiliśmy i w tej kwestii się rozwinąć.

Profil użytkownika. Po kliknięciu u góry w profil lub avatar przy postach przeniesione zostaniecie do swojego profilu z wszystkimi informacjami, a nie do edycji profilu jak to było wcześniej. Profil edytować można dopiero z tego panelu. Myślę że to dużo wygodniejsze.

Album. Opcja była już wcześniej na forum jednak była ona ukryta i przez to niewykorzystywana. Myślę, że z czasem pojawi się tam fajna geleryjka zdjęć.

Szybkie wyszukiwanie. Wyszukiwanie na forach jest dość męczące gdyż jest na nich z reguły zaawansowana wyszukiwarka. U nas też tak było a teraz jednym kliknięciem otwieramy szybkie wyszukiwanie bez zbędnych opcji.

Dział polecamy. Który służyć ma do dodatkowej promocji zarówno forum u partnerów jak i partnerów na naszym forum poprzez wymianę linków lub bannerków.

Filmiki z YouTube. Przy tworzeniu posta pojawił się dodatkowy przycisk umożliwiający dodawanie filmików z YouTube. Zasada jest prosta. Jeśli znalazłaś jakiś ciekawy filmik na YouTube wystarczy skopiować jego adres, który jest zawsze wyświetlany z prawej strony filmiku na YouTube w polu URL i wklejenie tego adresu URL pomiędzy znaczniki [youtube] [/youtube] w Twoim poście. Przykład tutaj kliknij

Z tych większych dodatków to tyle.

:?: PROPOZYCJE

W związku z tym, że chcemy aby forum się dalej prężnie rozwijało i chcemy wam "zrobić trochę dobrze" :lol: postanowiliśmy, że dla zabawy dodamy kilka gadżetów do naszego forum. Chcielibyśmy jednak poznać Wasze zdanie. Co wg Was będzie najfajniejszym dodatkiem, z którego będziecie korzystać. Instalacja takich dodatków jest dość czasochłonna i kosztowna więc to co chcieliśmy zrobić aby zabezpieczyć lepiej forum to zrobiliśmy reszta chciałbym aby była podyktowana rzeczywistymi potrzebami użytkowników, czyli Was.

I tak cóż mamy za opcje:

1. Rate Users: Dodaje możliwość oceniania użytkowników przez innych użytkowników.

2. Cash Mod: Dzięki tej modyfikacji użytkownik za pisanie tematów/postów dostaje wirtualne pieniądze. Myślimy aby w niedalekiej przyszłości zorganizować mini sklepik forumowy, gdzie będzie można takie wirtualne pieniążki wymieniać na kosmetyki, zabiegi lub reklamę na forum (dla firm)

3. BloGGer: Jest to dodatek, który umożliwi użytkownikom na tworzenie własnych, prostych blogów. Co oferuje dodatek:
- Każdy użytkownik może założyć własnego bloga (i usunąć go)
- Użytkownicy w bardzo prosty sposób mogą zarządzać napisanymi przez siebie artykułami (dodawać/edytować/usuwać)
- Każdy użytkownik ma w swoim profilu i/lub pod awatarem link do Swojego bloga
- Goście mogą przeglądać, ale nie mogą zakładać swoich blogów

4. Medal System: Dodatek pozwalający na przyznawanie medali (w postaci obrazkow) uzytkownikom. Medale wyswietlaja sie w proflach użytkownikow. Istnieje mozliwosc nagradzania medalami uzytkownikow przez specjalnych moderatorow (kazdy medal ma swoich moderatorow).

5. Bramka SMS: Jak sama nazwa wskazuje jest to bezpłatna bramka SMS do wszystkich sieci GSM.

6. Extended Similar topics - podobne tematy: Wyswietla podobne tematy w tabeli pod aktualnie ogladanym tematem. Dodatkowo wyswietla ostatni post jak i autora tematu i ostatniego postu.

7. Users Reputations System: Dodaje na forum zaawansowany system reputacji forumowej, na start użytkownicy dostają 50 punktów które mogą przyznawać wszystkim (np. za pomoc, za przydatny temat itp.).

Jak coś fajnego mi jeszcze wpadnie w oko to dopisze, tymczasem czekam na wasze opinie.
pozdrawiam

pati 
pati

Wysłany: 2009-10-09, 17:39 

Hmm... Ja wybrałabym 5 - 6... Hmm mam konkretnie na myśli bardziej pożyteczne i bardziej przydatne opcje dla funkcjonowania forum. Opcja 7 jest podobna do "POMÓGŁ", która wyświetla się pod avatarem... A mam wrażenie, że pozostałe opcje mogłyby wśród użytkowniczek wywołać niezdrowe rywalizacje :) i zaczęłoby się spamowanieeeee.... (konkretnie opcja 2 - nagroda za posty)... A jedynka - hmm chyba żadna z nas do końca się tu nie zna, a ja np. nie chciałabym urazić kogoś moją oceną :) Oj... Ale się rozpisałam :P

Anula 
Beauty Forum TEAM

Wysłany: 2009-10-09, 19:00 

Opcja nr 1 - może i fajna opcja, tylko po co mamy siebie nawzajem oceniać :) znamy się tylko przez forum. Zależy jakby to dokładnie miało wyglądać...

Opcja nr 2 - jak już Pati wspomniała, może wywołać niepotrzebny spam, posty piszemy dlatego, że chcemy pomóc innym, podzielić się swoimi informacjami/doświadczeniami, a nie po to, aby dostawać nagrody ;D

Opcja nr 3 - osobiście bym nie założyła takiego bloga, ale inne dziewczyny może tak :)

Opcja nr 4 -za co te medale byłyby przyznawane?

Opcja nr 5 - dość przydatna opcja, często korzystam z bramki przez gg, tylko niestety tam jest do Orange. Jestem za :)

Opcja nr 6 - to by mogło usprawnić forum.

Opcja nr 7 - skoro mowa o pomocy to jest już podobna funkcja.

pati 
pati

Wysłany: 2009-10-09, 21:12 

Ja również jestem za 5 lub 6... A stanowisko Admina? Może też się wypowiesz hm?

Anula 
Beauty Forum TEAM

Wysłany: 2009-10-09, 21:17 

forumadmin napisał/a:
aby forum było lepiej wyszukiwane w google.

Teraz wpisując w google forum kosmetyczne, beauty forum wyskakuje jako pierwsze ;D

forumadmin 

Wysłany: 2009-10-09, 21:26 

Rzeczywiscie mamy system przyznawania punktow za "pomogl" wiec reputacje i medale mozna odpuscic. Byc moze gdyby bylo to forum bardziej specjalistyczne gdzie za rozwiazywanie jakis problemow na przyklad programistycznych na niektorych forach moderatorzy przyznaja takie niby odznaczenia zasluzonym.

5 - wiadomo bez komentarza, SMSy za freeko
6 - to fajny dodatek na pewno odciazajacy moderatora bo ktos zamiast pisac podobne tematy bedzie mial je podane w "podobnych". Wiadomo ze to nie rozwiaze problemu powtarzajacych sie tematow ale zawsze usprawni buszowanie, zwlaszcza jak forum sie rozwinie a z miesiaca na miesiac postow i uzytkownikow przybywa.

Ja zdecydowanie bylbym tez za 2. Te kosmetyki to byl taki pierwszy pomysl ktory mi przyszedl do glowy. Rownie dobrze moglby to byc gadzet typu kubek Beauty Forum. Z drugiej strony dla malych firm moglaby to byc fajna alternetywa na zdobycie reklamy a dla czytelniczek dodatkowa korzysc bo specjalistki zachecone nagroda darmowej reklamy na forum, czy w Beauty Magazine opisywaly by zabiegi, moze czesciej udzielaly sie na forum. Trzebaby do tego stworzyc zasady. Oczywiscie spamu nie unikniemy nigdy ale to mozna by uwarunkowac w regulaminie, ze za spam traci sie te punkty. Mysle, ze mogloby byc ciekawie. Ja na to patrze z bardziej rozwojowej optymistycznej strony niz ze komus chcemy dac zarobic, zwlaszcza, ze mozna by to polaczyc z zaproszeniami na forum i zrobic fajny program lojalnosciowy. Poza tym Fajnie byloby otrzymac jakis ladny kubeczek z serwisu na ktorym sie codziennie przebywa. Tak mi sie wydaje. Zwlaszcza jak pisze Anula wy piszecie bo lubicie a takie punkciki lojalnosciowe (ala zbieranie punktow na stacji beznynowej) chyba nikomu nie bedzie przeszkadzac.

Wiec ja osobiscie jestem za 2, 5, 6

Anula 
Beauty Forum TEAM

Wysłany: 2009-10-09, 21:34 

Co do opcji nr 2 - jeśli byłyby określone zasady to co innego i taka opcja mogłaby być całkiem fajna :)

pati 
pati

Wysłany: 2009-10-09, 21:35 

No mogłaby... Zależy jakie będą zasady... Ja jednak boję się tego prześcigania i spamowania... Chociaż kto wie... Może akurat... Ja tam służę pomocą.

Anula 
Beauty Forum TEAM

Wysłany: 2009-10-09, 21:38 

Dlatego poczekajmy na te zasady, nie zakładajmy nic z góry, chociaż pierwsza rzecz jaka przyszła mi na myśl to niestety SPAM.

ewelynka69 
Beauty Forum TEAM

Wysłany: 2009-10-09, 21:43 

ja też myślę, że 5 i 6 byłaby z tych wszystkich punkcików najlepsza, bo sama często wyszukuję tematów, które mnie interesują , a że mój Net czasem chodzi NAPRAWDĘ powoli to te linki pod postem na pewno by się przydały, no i oczywiście te smsy, z których na pewno większość będzie korzystać :-D
Natomiast ten pierwszy punkcik jakoś mi się brzydko skojarzył (mam nadzieję, że nikogo nie urażę swoim zdaniem) z tym, co się dzieje na portalach typu nk czy fotka, dlatego ja nie podpisuję się pod nim..

forumadmin 

Wysłany: 2009-10-09, 21:48 

OK czyli zadnego oceniania i zadnych medali nie bedzie. Mamy "Pomogła" i na tym koniec.

Joan 
Beauty Forum TEAM

Wysłany: 2009-10-09, 22:26 

co do innych punktów zgadzam się z dziewczynami.
Blog to mi raczej drugi nie potrzebny :-)
sms super.

[ Dodano: 2009-10-09, 20:28 ]
wyszukiwarka jest fajna na taki mjednym forum ze słowa kluczowe podkreślane są na żółto. ale tamto forum nie jest w php tylko w czyms innym napisane, nie znam się na tym.

[ Dodano: 2009-10-09, 20:30 ]
i może takie jakieś działy typu nasze przemyślenia mogłyby być niedostępne dla nie zalogowanych. tylko o kosmetykach, zabiegach dla osób nie zarejestrowanych

[ Dodano: 2009-10-09, 20:34 ]
reklama dla stałych użytkowników min 200 postów.
dostęp do zdjęć też min postów albo np ileś miesięcy aktywności

[ Dodano: 2009-10-09, 20:36 ]
to chyba wszystko

aagnieszkaa1 
Beauty Forum TEAM

Wysłany: 2009-10-10, 10:47 

Jestem za
2
5
6
;)))

Odpowiedz do tematu