Pomogła: 1 raz Dołączyła: 21 Sie 2009 Posty: 668 Skąd: okolice Szczecina
Wysłany: 2009-10-29, 12:14
Nordic Walking :)
Pewnie każdy już slyszal o "kijkach" ;] ale skoro wiele z was biega, to pomyslalam, ze warto napisac cos wiecej o tej formie ruchu.
Nordic Walking to nic innego jak marsz z wspomagajacymi nas "kijkami", jednak od takiego typowego marszu ten marsz rozni sie faktem ze nie uzywamy kijkow do podpierania sie a odpychania. tylko wtedy miesnie beda pracowaly o wiele wydajniej niz podczas biegania. jakie bedziemy mialy z tego korzysci? przede wszystkim pobudzimy do pracy miesnie ramienia, przedramienia, klatki piersiowej, brzucha. po paru spacerach lepiej bedzie sie nam oddychalo, spalimy wiecej kalorii niz podczas zwyklego spaceru, bedziemy oszczedzac nasze stawy [w przeciwienstwie np do biegu] - przede wszystkim kolana i stawy skokowe.
poza tym nie ma co ukrywac - sprzet nie jest drogi. do wyboru mamy kije o stalej dlugosci jak i o dlugosci regulowanej. dlugosc kijkow nie moze byc jednak przypadkowa ;] aby uzyskac idealna dlugosc nalezaloby posluzyc sie rownaniem: nasza wysokosc x 0.68=dl. kijkow.
uprawiac nordic walking mozna wszedzie, zawsze i z kazdym. mozemy kije zabrac ze soba w gory, mozemy chodzic po parku kazda pora roku i zabrac ze soba znajomych zeby nie bylo nam smutno - tak jak robi to moja ciotka.
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 10 Sie 2009 Posty: 2306 Skąd: Lubelszczyzna
Wysłany: 2009-10-29, 12:46
niedaleko mojego miejsca zamieszkania jest ośrodek dla odchudzających się, toteż często widuję całe grupy maszerujące własnie z tymi kijkami, jest to oczywiście jeden z cykli ćwiczeń zaplanowanych na czas intensywnego treningu, co prawda nigdy nie próbowałam tego typu spacerów, jednak widzę, że tym odchudzającym się ludziom sprawia to trochę trudności, pewnie chodzi o tą prace mięśni rąk, klatki itp.
fajnie, że założyłaś ten temat, Paulina
Wysłany: 2009-10-29, 12:54
moja ciocia zostala szczesliwa posiadaczka kijkow.
namawiam ja juz z rok zeby chociaz na nie spojrzala.
dodam ze ciocia troche wazy i jej glownym marzeniem jest wazyc mniej. kijki oczywiscie bylyby lekiem na cale zlo, tymbardziej ze ciocia jest leniwa. mysle ze mniej drastycznie dla chcacych zrzucic kilogramy wygladaja kijki niz cala masa urzadzen na silowni ;]
Ponoć to dobra sprawa... Starsze Niemki już kilka lat wstecz chodziły z tymi kijkami nad naszym Bałtykiem. To pomaga, jeśli mięśnie są zaangażowane w ruch. Niestety widziałam kilka starszych pań, które zamiast włożyć w to trochę serca, spacerowały sobie, jak z zamkniętym parasolem u boku... Niech nie liczą na efekty :/...
_________________ Dobry wygląd jest wyrazem szacunku dla innych, a przede wszystkim dla nas samych.
Wysłany: 2009-10-29, 13:12
tymbardziej ze nie opieramy sie o kijki a odpychamy sie dzieki nim.
jeszcze mi sie przypomnialo: nie chodzimy tak calkiem normalnie ;] prawy kijek i prawa noga w przod, zaraz lewa noga i lewy kijek w przod i znow prawy kijek i prawa stopa. tylko takie chodzenie da nam oczekiwany efekt.
Pomogła: 11 razy Dołączyła: 04 Maj 2009 Posty: 1882 Skąd: Kraków
Wysłany: 2009-10-30, 21:26
Tak sobie szukałam o tym na necie i znalazłam sporo zalet :)
-chodząc z kijami spalamy więcej kalorii niż podczas chodzenia, a nawet biegania (nawet do 400 kal/godzinę)
-wzmacniamy mięśnie nóg, obręczy barkowej i ramion
-zwiększamy wytrzymałość mięśni zaangażowanych
-zmniejszamy nacisk na piszczele, kolana, biodra i plecy
-kijki pozwalają nam na bardziej dynamiczny spacer w górach (czujemy się bezpieczniej)
-zapobiegamy sztywnieniu stawów
Pierdzielcie to, że mieszkacie w małych miasteczkach
Jeśli chcecie nordic walkingowac to smiało.
Ja się coraz bardziej do takiej formy ruchu przekonuje. Kijki można zrobić samemu, a buty... a buty jakieś sportowe i do dzieła :)
ja widzę coraz więcej osób spacerujących z kijkami, nie wymaga to dużego nakładu finansowego zawsze możnaby wypróbować, kijki od nart mam więc czemu by nie wypróbować:)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum