16. Chrystofobia - potoczne określenie niechęci do chrześcijaństwa
17. Demonofobia – strach przed demonami (a także istotami z mitów)
33. Kynofobia - lęk przed psami
34. Monofobia – strach przed samotnością
35. Nekrofobia – strach przed śmiercią
37. Niktofobia – strach przed ciemnością
46. Tafefobia – strach przed zostaniem pochowanym żywcem
Takie mam fobie:P
Wysłany: 2010-03-04, 15:19
myślę, że nekrofobia najczęściej daje się we znaki. Przynajmniej obawa przed śmiercia :P
Ja nienawidzę jedynie pająków ! Fujjj resztę rzeczy przeżyję :D Nawet krew ]:->
nawet skorki i prusaki
_________________ kocham Cię i tęsknię - na pewno wiesz, jak bardzo...
madziakot Coś już napisała
Wysłany: 2010-04-05, 14:09
ja się boję owadów (osy pszczoły itp) jak słyszę bzyczenie uciekam z krzykiem :/ boję się tez prędkości (szybkiej jazdy autem itp) a i samotności się boję :(
a ja, może nie to, że się boję, ale jednak jest to coś w rodzaju strachu
- stanie w zatłoczonym autobusie w długim korku. gorąco, duszno, małe pomieszczenie zamknięte. tragedia!
- winda... małe pomieszczenie, które jak nie daj Boże się zatnie, to bym chyba od razu padła i zemdlała. będąc u koleżanki w akademiku, która mieszkała na 8 piętrze, wchodziłam po schodach...
- samolot...jestem w stanie wytrwać lekko ponad dwugodzinne loty
kiedyś tego nie miałam. i zdaję sobie sprawę, że to wszystko podświadomie i że sama się nakręcam, ale to kurcze silniejsze ode mnie
Pająki i myszy. Dziwna sprawa z tymi myszami jest. Ostatnio znajomy mi powiedział czym się różni mysz od chomika. W zasadzie niczym, chomik ma lepszy pijar ;). Żeby oswoić się z pająkami kupiłam takiego będąc na wakacjach w Meksyku. Tarantula. Pomimo że jest martwy robi mi się słabo jak go widzę.
znajomy mi powiedział czym się różni mysz od chomika. W zasadzie niczym, chomik ma lepszy pijar ;)
taka prawda moja ciocia miała kiedyś białą myszkę a kumpel mojego brata - szczura. kochałam się bawić z obydwoma, bo różniły się od mojego chomika Tutusia tylko długością ogona i kolorem oczu. nie bałabym się szczura takiego dzikiego nawet, chyba, że byłaby ich cała chmara, np. taka, jaką Teddy Andrews z "Wyspy Tajemnic" zobaczył na skałkach w zatoce. takie zwierzaki boją się nas bardziej niż my, bo my jesteśmy więksi
dariacandy napisał/a:
Żeby oswoić się z pająkami kupiłam takiego będąc na wakacjach w Meksyku. Tarantula. Pomimo że jest martwy robi mi się słabo jak go widzę.
ale kupiłaś martwą tarantulę obawiam się, że Ci nie pomoże, bo choć nie jest zbyt przyjemna w wyglądzie, to mam wrażenie, że lęk przed pająkami bierze się głównie z ilości ich nóg i przebierania nimi. martwy pająk nie przebiera nogami
moja koleżanka z pracy nie znosi pająków i otwarcie mówi, że je ubija (oskarżyliśmy ją o tegoroczną powódź, bo jak pamiętacie jest przesąd, że jak się zabije pająka to będzie padał deszcz ) ale ostatnio przyszła do pracy i pochwaliła się mnie, jako oficjalnej obrończyni pająków, że ostatnio znalazła u siebie w domu takiego i zrobiła tak, jak jej radziłam, czyli wzięła szklankę, tekturową podkładkę i wypuściła zwierzątko za okno. zrobiłam jej w Paincie dyplom i powiesiłam na ścianie za jej stanowiskiem
zabijam tylko skorki, bo się boję sukinkotów, a poza tym są obrzydliwe i brzydzę się nawet tykać martwych przez dużą ilość papieru toaletowego, żeby je spuścić w toalecie. no i wspomniane juz prusaki. fuuuuj
też się go trochę obawiam, ale głównie boję się tego, że koniec świata będzie spowodowany ludzkim zachowaniem - odpadki, brak wody, brak jedzenia. i że ten koniec świata to będzie taki długi proces, że umrę z pragnienia albo z braku jedzenia. taki szybki zdecydowanie mniej mnie przeraża, choć efekt końcowy jest taki sam - koniec wszystkiego.
a ja się boję wojny. ta, która teraz ewentualnie miałaby miejsce wyglądałaby pewnie trochę inaczej niż np. II wojna światowa, ale z przerażeniem myślę o tym, że wojna może wybuchnąć w każdej chwili i cały świat stanie się nagle jedną, krwawą raną...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum