Nie jestem pewna czy dobrze zdiagnozowałam twoją cerę ponieważ jej nie widziałam a tak z opowieści ciężko jest oceniać stan skóry. Nie piszesz mi czy jest szorstka oczywiście w okolicach policzków.
Możliwe że przyczyną wyglądu twojej skóry jest jej zła pielęgnacja. Piszesz że stosujesz kosmetyki do cery trądzikowej. Może przesadziłaś z ich stosowaniem,możliwe że te kosmetyki są za silne dla twojej cery. Powinnaś spróbować kremów działających odżywczo na skórę. Błędem jest również używanie toników alkoholowych (nadmiernie wysuszają skórę), jeśli takowego używasz to zastąp go łagodnym tonikiem bezalkoholowym np: różanym. Dobrze działają również toniki o działaniu przeciwzapalnym np: rumianek, aloes., jak również te o właściwościach bakteriobójczych np: wyciąg z zielonej herbaty. Polecam również kosmetyki z wyciągiem z ogórka - oczyszcza i i delikatnie wybiela twarz.
Raz w tygodniu stosuj peeling, najlepiej enzymatyczny - wygładzi twarz poprzez usunięcie zrogowaciałego naskórka poza tym skóra nabierze świerzości i blasku.
Aby ograniczyć ilość zaskórników używaj kosmetyków o lekkiej konsystencji (emulsji o/w). Jeśli chcesz rozjaśnić twarz to polecam kosmetyki z kasami owocowymi (ale unikaj kontaktu ze słońcem

).
Jeśli masz jeszcze jakieś pytania to czekam
Pozdrawiam