Witam mam problem z tytułu głupiej może nie głupiej niewiedzy... mianowicie ucze sie obecnie w technikum uzupełniającym na technika handlowca, planuję za około 3 lata otworzyć własny salon kosmetyczno fryzjerski chodzi mi ściśle o ( tipsy oraz fryzjerstwo ) i mam zamiar zrobic sobie kurs stylizacji paznokci więc to nie problem, lecz chcę poprostu zatrudnić fryzjerkę ale chodzi mi głównie o to czy jak bede miała technika handlowca oraz kurs stylizacji paznokcji czy to wystarczy bym mogła otworzyc ową działalność gospodarczą... ?? Następne pytanie dotyczy tego czy muszę zrobić 2-letnią szkołę dodatkową i zadć egzamin ?? Chodzi mi głownie o to jakie kwalifikacje są potrzebne zeby otworzyc taki salon ?? jednym słowem mówiąc ja będę zajmowała się paznokciami a stanowiskiem fryzjerskim dana osoba przeze mnie zatrudniona ... bardzo proszę o konkretne odpowiedzi bo bardzo zalezy mi na prawdziwych informacjach bądź z doświadczenia ;) Pozdrawiam i czekam na odpowiedź ;)
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 11 Sie 2008 Posty: 1095 Skąd: Kraków
Wysłany: 2010-03-06, 17:44
Żeby otoworzyć salon nie trzeba mieć ukończonej szkoły niestety, a tym bardziej że fryzjerkę chcesz zatrudnić po szkole, to sama nie musisz mieć szkoły, bo ta fryzjerka będzie wykonywać swoje obowiązki profesjonalnie, a kurs stylizacji paznokci jak zrobisz to będziesz profesjonalną stylistką więc nie widzę przeszkód
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 21 Sie 2009 Posty: 668 Skąd: okolice Szczecina
Wysłany: 2010-03-08, 13:47
Jak Joan pisze wyzej rzeczywiscie nie jest potrzebna skzola by otworzyc wlasny salon. ja proponowalabym jeszce powalczyc o kase n urzedu pracy, jak dobrze sie orientuje to za kazde utowrzenie miejsca pracy daja dodatkowe pieniazki.
Dziekuje wam za odpowiedzi ;) no własnie mam zamiar starac się o pieniążki z urzędu pracy , i chciałabym też z unii europejskiej ale niewiem czy da się połączyć te dwie dotacje bo ''słyszałam'' że żeby otrzymać pieniążki z unii to nie wolno być zarejestrowaną w urzędzie pracy nie mam pojęcia jak to działa ...
_________________ Niunieczka
ZnanySalon Coś już napisała
Wysłany: 2010-03-10, 10:51
Tego musisz sie szczegółowo dowiedziec w UP,na pewno jedna z dotacji bedzie Ci pzrysługiwała. Nie musisz miec skończonej szkoły,aby zatrudnic fryzjerkę lub otworzyc własną działalnosc.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum