Nie jesteś zalogowana! Zaloguj się by w pełni, bez ograniczeń korzystać z forum. Jeśli nie masz jeszcze konta, kliknij tutaj i przejdź do darmowej rejestracji.
Mapa strony
Strona Główna Forum
 Info   Szukaj    Album   Polecamy   Rejestracja   Profil   Wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: luteina

Luteina
Autor Wiadomość
aagnieszkaa1 
Beauty Forum TEAM

Pomogła: 5 razy
Wysłany: 2012-01-27, 20:53 Luteina

Przyjmowała któraś z Was luteinę?
Poszłam do gina i mu mówię, że mam nieregularne i bolesne miesiączki... Dostałam receptę na luteinę... Biorę ją już 2 dzień, ale jestem ciekawa czy ktoś też kiedyś ją zażywał?

Mam ją brać od 16 do 25 dnia cyklu i potem ma pojawić się okres (do 10 dni).
Luteina zawiera progesteron.
Zastanawiam się jednak czy to nie jest szkodliwe dla mojego organizmu. To ma podobny wpływ jak tabsy anty????
Wiem, że to nie zabezpiecza przed ciążą, a wręcz przeciwnie wspomaga zagnieżdżenie się jajeczka w macicy :D Tylko ja nie chce się znowu faszerować jakimś "świństwem", ale z drugiej strony mam już dość tych bolesnych i nieregularnych miesiączek.............. :-(

ewelynka69 
Beauty Forum TEAM

Pomogła: 6 razy
Wysłany: 2012-01-30, 12:12 

Moimi pierwszymi tabletkami, które dostałam od ginekologa, kiedy miałam 16 lat, była właśnie luteina. I również miała pomagać przy bolesnych miesiączkach, regulować cykl i tak dalej. Przyjmowałam przez jakiś czas, a później okazało się, że nie mogę. Zaczęły się nudności, wymioty, bóle i zawroty głowy. Lekarz kazał mi odstawić bo ani bóle nie ustąpiły ani nie czułam się dobrze. Może to kwestia organizmu, ale u mnie nie było skutków pozytywnych.

pretty smile 
Użytkowniczka
Nudno jest tu bez ciebie...

Wysłany: 2012-01-30, 13:54 

Ja nie słyszałam o luteinie na bolesne miesiaczki.
osobiście jak mam sie czymś faszerować, to wolę anty, aby jakiś pożytek z tego był ;)

aagnieszkaa1 
Beauty Forum TEAM

Wysłany: 2012-01-30, 14:40 

Kurcze Ewelinka przeraziłaś mnie.... Ja na razie nie mam ubocznych skutków- biorę to dopiero 4 dzień. To ma mi uregulować cykl... Zobaczymy. A na bolesne miesiączki mam taki preparat w saszetkach: Nimesil. Może któraś brała coś takiego.....

Amaranta 
Gaduła ;)
Twisted girl ;)

Wysłany: 2012-01-30, 19:05 

Hm, ja zawsze myślałam, że luteina to na oczy bardziej ;-)
Agnieszko, Nimesil jest bezkonkurencyjny i nic tak nie uśmierza bólu jak on, ale z drugiej strony to silny lek, stosowany nawet przy załamaniach, zapaleniach nerwów/kości, urazach kręgosłupa, stawów czy po amputacjach :shock: Przynajmniej tak mi to tłumaczyła moja lekarka i odmówiła przepisania go (wcześniej korzystałam z nie swoich saszetek). Stwierdziła, że ten lek jest bardzo toksyczny, strasznie jedzie po żołądku, nerkach i wątrobie i że stosowanie go nawet raz czy dwa razy w miesiącu jest niewskazane. Poszperałam potem trochę w necie i okazało się, ze wycofano go w kilku krajach m.in. skandynawskich ze wzgl. na skutki uboczne właśnie.Ja bym w sumie chętnie zaryzykowała, byleby tylko nie zwijać się z bólu (mam koszmarne skurcze) podczas pierwszych dni miesiączki, ale cóż... sama sobie nie wyczaruję recepty :-/

aagnieszkaa1 
Beauty Forum TEAM

Wysłany: 2012-01-30, 21:49 

Czy wszystko co ma pomagać powinno z drugiej strony szkodzić :( Bezsens....

pati 
pati

Pomogła: 23 razy
Wysłany: 2012-01-31, 15:45 

Ostatnio udowodniono, że witaminy w kapsułkach, regularnie zażywane, powoli wykończają organizm i prowadzą do śmierci.

ewelynka69 
Beauty Forum TEAM

Wysłany: 2012-01-31, 17:28 

Agnieszko, może u Ciebie nie będzie tak źle ;-) , ja jestem dziwnym przypadkiem, bo mam uczulenie na kilka leków, np. na polopirynę w czystej postaci, no-spę, luteina również była dla mnie zła. Chciałabym zapytać, czy masz ją łykać czy stosować dopochwowo?
A Nimesil ja miałam taki cytrynowy, niemiłosiernie ohydny w smaku, faktycznie silny lek, i tak jak Amaranta pisała, nie powinno się go dużo pić. Przy moich problemach z nerkami miałam tylko przy silnych bólach go stosować, ale zawsze był skuteczny. A Tobie Aga w jakich dawkach zalecono? :-D

aagnieszkaa1 
Beauty Forum TEAM

Wysłany: 2012-01-31, 17:38 

Luteinę mam pod język.

A o tym Nimesilu zaczęłam czytać na necie i normalnie masakra.... To jest toksyczny lek, ale ile ma efektów ubocznych i nie powinno go się stosować jeżeli planuje się w najbliższym czasie dziecko.... a w małżeństwie jak w małżeństwie różnie to bywa... nie wiem czy się zdecyduję na spróbowanie tego Nimesilu....

Jestem za to ciekawa czy po tej Luteinie okres przyjdzie tak jak to powinno być, a nie po 40-60 dniach.

ewelynka69 
Beauty Forum TEAM

Wysłany: 2012-02-01, 12:46 

Oby się wyregulowała ta miesiączka u Ciebie :)
Jeżeli nie chcesz ryzykować z Nimesilem to może poproś lekarza o jakiś lek mniej szkodliwy, może Ibuprofen Ci będzie pomagał.

pretty smile 
Użytkowniczka
Nudno jest tu bez ciebie...

Wysłany: 2012-02-03, 14:50 

to raczej prędzej ketonal ;)

aagnieszkaa1 
Beauty Forum TEAM

Wysłany: 2012-02-03, 15:25 

ani ketonal, ani apap czy ibum, ibuprom, ibuprofen nie pomagają :(

Odpowiedz do tematu