Nie jesteś zalogowana! Zaloguj się by w pełni, bez ograniczeń korzystać z forum. Jeśli nie masz jeszcze konta, kliknij tutaj i przejdź do darmowej rejestracji.
Mapa strony
Strona Główna Forum
 Info   Szukaj    Album   Polecamy   Rejestracja   Profil   Wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: lubicie, sagi

Lubicie sagi?
Autor Wiadomość
pati 
pati

Pomogła: 23 razy
Wysłany: 2012-01-22, 11:47 

Nie do końca. To tak samo jak z naszymi nowymi, polskimi komediami... Reklamy z filmem pokazywane są bezustannie, a po premierze okazuje się, że film jest kompletną klapą :). Nie czytałam książki, o której mowa w temacie, jednak podejrzewam, że dzisiejsze społeczeństwo prędzej sięgnie po "Zmierzch", niż "Lalkę" Prusa.

pretty smile 
Stała bywalczyni
Nudno jest tu bez ciebie...

Wysłany: 2012-01-23, 10:50 

I właśnie dlatego "Lalka" jest lekturą szkolną, tak samo jak "Pan Tadeusz" i "W pustyni i w puszczy", której nie cierpię ;p

Ja się cieszę, że zostałam >przymuszona< do przeczytania "Lalki", do Igrzysk też przez koleżanką na zasadzie" Zrób to dla mnie, przeczytaj choc 50 stron..." :)
Nie zauważyłam wcześniej, by książka była jakoś szczególnie reklamowana, bo o niej nie słyszałam...
na film tez natknęłam sie dopiero po przeczytaniu, jak googlałam drugą część.

pati 
pati

Wysłany: 2012-01-23, 13:39 

Ja przeczytałam "Lalkę" po liceum. Bez przymusu. Stwierdzam, że jest świetna.

Rewelou 
Użytkowniczka

Wysłany: 2012-01-30, 13:42 

Wiecie co, mnie sie wydaje że dobra ksiażka sama sie obroni. Bo jak jest dobra, to ludzi po prostu o niej mówią. Ja na przykład jak się spotykam z kolezankami, to zawsze sobie polecamy filmy, książki, co zobaczyć, gdzie pójść. Bo jak inaczej sprawdzisz czy cos jest dobre albo nie. Ja tam reklamie nie wierze za grosz. albo cos jest fajne, albo nie. I reklama tu nic nie pomoże.

pretty smile 
Stała bywalczyni

Wysłany: 2012-01-30, 13:48 

pati napisał/a:

A nie dostałaś pały na polskim?
Śmieje się, ale ja też przeczytałam bez przymusu parę klasyków, a nie umniejszam przez to książkom nazwijmy to "modnym". To jak z ciuchami troche, ajk coś jest fajne i się ludziom podoba, to kupują, a zawsze są i tacy, którzy po prostu muszą to mieć, by być na topie.

Ja już jestem poza nastoletnim wyścigiem by być pierwszym i lepszym i nawet początkowo z niechęcią podeszłam do książki Collins, ale miło się zdiwiłam.

Rewelou 
Użytkowniczka

Wysłany: 2012-01-30, 13:59 

Hehehe :) no widzisz. ja tak samo miałam z trylogią Millenium Stiega Larssona. Dostałam ja na urodziny kilka la temu, bo była modna. Nie chciało mi sie jej czytać, własnie dlatego. Ale w pewnym momencie zaskoczyło i ja po prostu pochłonęłam :) Nie moge sie doczekac kiedy sie wybiore ze swoim ukochanym do kina. Chcialabym zobaczyc jak sobie dali rade z ekranizacją :)

A tak BTW trylogia, to też saga?

InkaForever 
Użytkowniczka
zawsze spóźniona

Wysłany: 2012-01-30, 15:37 

Zawsze myślałam, że tak, a tu niespodzianka.

Cytat:
Trylogia – w ogólności – to cykl dzieł składający się z trzech utworów, z których każdy stanowi zamkniętą i integralną całość

Cytat:
Saga (is. sögur) staroskandynawskie dzieło epickie o legendarnych lub historycznych bohaterach i wybitnych rodach – wyprawach Wikingów, migracji na Islandię. Obecnie sagą nazywane są również utwory epickie opisujące losy rodziny lub pojedynczego bohatera.

Jakby chcieć nazywać Sagą tylko rodowe dzieje to co najwyżej ludzie lodu by się tu wpasowali. A Millenium, czy Igrzyska byłyby tylko trylogią.

pati 
pati

Wysłany: 2012-01-30, 15:46 

pretty smile napisał/a:
pati napisał/a:

A nie dostałaś pały na polskim?

Yyyyy.... Nigdy nie dostałam pały na polskim...

Przeczytałam ją, ponieważ chciałam wiedzieć, dlaczego wszyscy się nią tak zachwycają... Bo wcześniej nie była to dla mnie jakaś atrakcyjna książka.

pretty smile 
Stała bywalczyni

Wysłany: 2012-01-31, 14:08 

to jesteś sprytna, albo mało ambitna polonistka w liceum :-/
bo ja miałam taką polonistkę, że nawet jak ktoś przeczytał lekturę, to bał się czy przejdzie jej test ze znajomości :->

Gdyby Igrzyska były lektura, to pewnie pytałaby jak miał na imię ojciec głównej bohaterki :lol:

rollingme 
Coś już napisała

Wysłany: 2012-01-31, 15:34 

Widzę, że temat sagi " Igrzyska Śmierci " jest tu często poruszany.... ja nic o niej nie słyszałem :-> ...jakie to są klimaty ?

pati 
pati

Wysłany: 2012-01-31, 15:43 

pretty smile napisał/a:
to jesteś sprytna, albo mało ambitna polonistka w liceum :-/
bo ja miałam taką polonistkę, że nawet jak ktoś przeczytał lekturę, to bał się czy przejdzie jej test ze znajomości :->

Gdyby Igrzyska były lektura, to pewnie pytałaby jak miał na imię ojciec głównej bohaterki :lol:

Ja się po prostu uczyłam <LOL> i lubiłam polski. Pewnie dlatego studiuję filologię polską :].

leelo 
Beauty Forum TEAM
[*][*][*][*]

Pomogła: 5 razy
Wysłany: 2012-02-01, 10:48 

rollingme napisał/a:
Widzę, że temat sagi " Igrzyska Śmierci " jest tu często poruszany.... ja nic o niej nie słyszałem :-> ...jakie to są klimaty ?

ja taki klimat określam "fatalistycznym futuryzmem" ;-) trzeba by było opisywać czego nie chcę tutaj robić, a na pewno sam znajdziesz wiele opisów tej książki i klimatu. a tak btw, witaj rollingme, i strzałka za avatara - "Family Man" rządzi :mrgreen:

rollingme 
Coś już napisała

Wysłany: 2012-02-01, 12:10 

leelo napisał/a:

ja taki klimat określam "fatalistycznym futuryzmem" ;-) trzeba by było opisywać czego nie chcę tutaj robić, a na pewno sam znajdziesz wiele opisów tej książki i klimatu. a tak btw, witaj rollingme, i strzałka za avatara - "Family Man" rządzi :mrgreen:

Zabrzmiało... mrocznie 8-) poogogluje sobie wieczorem za tą książką :)....
i wzajemnie leelo, "family guy " rulez :mrgreen: ....... gigiri ;)

Rewelou 
Użytkowniczka

Wysłany: 2012-02-07, 13:21 

leelo napisał/a:
rollingme napisał/a:

ja bym to okresliła raczej jako antyutopia. Czyli, że ukazany w niej doskonały porządek społeczny opiera się najczęściej na całkowitym kontrolowaniu ludzi, czyniącym z nich bezwolne przedmioty, "żywe maszyny". No czy tak nie jest? Jak w Orwellowskim "Roku 1984".
Jest tu wyizolowane, zamkniete społeczeństwo, i system nie do przyjęcia.

rollingme 
Coś już napisała

Wysłany: 2012-02-09, 18:07 

Skusiłem się i od paru dni słucham audiobooka Igrzysk. Trzeba wykazać się większym skupieniem niż przy czytaniu książki ale narratorka poradziła sobie super :). Szczególnie, że narracja jest w pierwszej osobie, niesamowity efekt :)

Odpowiedz do tematu