Nie do końca. To tak samo jak z naszymi nowymi, polskimi komediami... Reklamy z filmem pokazywane są bezustannie, a po premierze okazuje się, że film jest kompletną klapą :). Nie czytałam książki, o której mowa w temacie, jednak podejrzewam, że dzisiejsze społeczeństwo prędzej sięgnie po "Zmierzch", niż "Lalkę" Prusa.
_________________ Dobry wygląd jest wyrazem szacunku dla innych, a przede wszystkim dla nas samych.
pretty smile Stała bywalczyni Nudno jest tu bez ciebie...
Wysłany: 2012-01-23, 10:50
I właśnie dlatego "Lalka" jest lekturą szkolną, tak samo jak "Pan Tadeusz" i "W pustyni i w puszczy", której nie cierpię ;p
Ja się cieszę, że zostałam >przymuszona< do przeczytania "Lalki", do Igrzysk też przez koleżanką na zasadzie" Zrób to dla mnie, przeczytaj choc 50 stron..." :)
Nie zauważyłam wcześniej, by książka była jakoś szczególnie reklamowana, bo o niej nie słyszałam...
na film tez natknęłam sie dopiero po przeczytaniu, jak googlałam drugą część.
Wiecie co, mnie sie wydaje że dobra ksiażka sama sie obroni. Bo jak jest dobra, to ludzi po prostu o niej mówią. Ja na przykład jak się spotykam z kolezankami, to zawsze sobie polecamy filmy, książki, co zobaczyć, gdzie pójść. Bo jak inaczej sprawdzisz czy cos jest dobre albo nie. Ja tam reklamie nie wierze za grosz. albo cos jest fajne, albo nie. I reklama tu nic nie pomoże.
_________________ :)
Wysłany: 2012-01-30, 13:48
pati napisał/a:
Ja przeczytałam "Lalkę" po liceum. Bez przymusu. Stwierdzam, że jest świetna.
A nie dostałaś pały na polskim?
Śmieje się, ale ja też przeczytałam bez przymusu parę klasyków, a nie umniejszam przez to książkom nazwijmy to "modnym". To jak z ciuchami troche, ajk coś jest fajne i się ludziom podoba, to kupują, a zawsze są i tacy, którzy po prostu muszą to mieć, by być na topie.
Ja już jestem poza nastoletnim wyścigiem by być pierwszym i lepszym i nawet początkowo z niechęcią podeszłam do książki Collins, ale miło się zdiwiłam.
Hehehe :) no widzisz. ja tak samo miałam z trylogią Millenium Stiega Larssona. Dostałam ja na urodziny kilka la temu, bo była modna. Nie chciało mi sie jej czytać, własnie dlatego. Ale w pewnym momencie zaskoczyło i ja po prostu pochłonęłam :) Nie moge sie doczekac kiedy sie wybiore ze swoim ukochanym do kina. Chcialabym zobaczyc jak sobie dali rade z ekranizacją :)
Trylogia – w ogólności – to cykl dzieł składający się z trzech utworów, z których każdy stanowi zamkniętą i integralną całość
Cytat:
Saga (is. sögur) staroskandynawskie dzieło epickie o legendarnych lub historycznych bohaterach i wybitnych rodach – wyprawach Wikingów, migracji na Islandię. Obecnie sagą nazywane są również utwory epickie opisujące losy rodziny lub pojedynczego bohatera.
Jakby chcieć nazywać Sagą tylko rodowe dzieje to co najwyżej ludzie lodu by się tu wpasowali. A Millenium, czy Igrzyska byłyby tylko trylogią.
Ja przeczytałam "Lalkę" po liceum. Bez przymusu. Stwierdzam, że jest świetna.
A nie dostałaś pały na polskim?
Yyyyy.... Nigdy nie dostałam pały na polskim...
Przeczytałam ją, ponieważ chciałam wiedzieć, dlaczego wszyscy się nią tak zachwycają... Bo wcześniej nie była to dla mnie jakaś atrakcyjna książka.
_________________ Dobry wygląd jest wyrazem szacunku dla innych, a przede wszystkim dla nas samych.
Wysłany: 2012-01-31, 14:08
to jesteś sprytna, albo mało ambitna polonistka w liceum
bo ja miałam taką polonistkę, że nawet jak ktoś przeczytał lekturę, to bał się czy przejdzie jej test ze znajomości
Gdyby Igrzyska były lektura, to pewnie pytałaby jak miał na imię ojciec głównej bohaterki
to jesteś sprytna, albo mało ambitna polonistka w liceum
bo ja miałam taką polonistkę, że nawet jak ktoś przeczytał lekturę, to bał się czy przejdzie jej test ze znajomości
Gdyby Igrzyska były lektura, to pewnie pytałaby jak miał na imię ojciec głównej bohaterki
Ja się po prostu uczyłam <LOL> i lubiłam polski. Pewnie dlatego studiuję filologię polską :].
Widzę, że temat sagi " Igrzyska Śmierci " jest tu często poruszany.... ja nic o niej nie słyszałem ...jakie to są klimaty ?
ja taki klimat określam "fatalistycznym futuryzmem" trzeba by było opisywać czego nie chcę tutaj robić, a na pewno sam znajdziesz wiele opisów tej książki i klimatu. a tak btw, witaj rollingme, i strzałka za avatara - "Family Man" rządzi
_________________ kocham Cię i tęsknię - na pewno wiesz, jak bardzo...
ja taki klimat określam "fatalistycznym futuryzmem" trzeba by było opisywać czego nie chcę tutaj robić, a na pewno sam znajdziesz wiele opisów tej książki i klimatu. a tak btw, witaj rollingme, i strzałka za avatara - "Family Man" rządzi
Zabrzmiało... mrocznie poogogluje sobie wieczorem za tą książką :)....
i wzajemnie leelo, "family guy " rulez ....... gigiri ;)
Widzę, że temat sagi " Igrzyska Śmierci " jest tu często poruszany.... ja nic o niej nie słyszałem ...jakie to są klimaty ?
ja bym to okresliła raczej jako antyutopia. Czyli, że ukazany w niej doskonały porządek społeczny opiera się najczęściej na całkowitym kontrolowaniu ludzi, czyniącym z nich bezwolne przedmioty, "żywe maszyny". No czy tak nie jest? Jak w Orwellowskim "Roku 1984".
Jest tu wyizolowane, zamkniete społeczeństwo, i system nie do przyjęcia.
Skusiłem się i od paru dni słucham audiobooka Igrzysk. Trzeba wykazać się większym skupieniem niż przy czytaniu książki ale narratorka poradziła sobie super :). Szczególnie, że narracja jest w pierwszej osobie, niesamowity efekt :)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum