Dopiero odkryłam Zmierzch i po przeczytaniu pierwszej części już zamierzam sięgnąć po kolejne. Wciąga i ekscytuje, chociaż nigdy wampirowate powieści mnie nie pociągały. Zwykle sięgałam po babskie czytadła w stylu Kalicińskiej czy Grocholi.
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 10 Sie 2009 Posty: 2306 Skąd: Lubelszczyzna
Wysłany: 2011-10-20, 20:47
Właśnie kończę czytać książkę "Dziecko pokuty", nawiązująca do miłości do Boga, drugiego człowieka. Porusza kwestię aborcji, wywołuje silne emocje.
Uważam, że warto Wam polecić
[ Dodano: 2011-10-21, 21:21 ]
Inka, są przedstawione różne poglądy, dlatego są te emocje :)
Teraz będę czytać "Historię Białej Masajki".
Właśnie kończę czytać książkę "Dziecko pokuty", nawiązująca do miłości do Boga, drugiego człowieka. Porusza kwestię aborcji, wywołuje silne emocje.
Uważam, że warto Wam polecić
Brzmi mi to jak książka o jasno określonej linii ideologicznej.
Rewelou "Ludzie honoru" to powieść historyczna, czyli dużo akcji plus wątek miłosny. Opowiada autentyczną historię syna kaukaskiego imamma uprowadzonego i wychowanego przez rosyjskiego cara Mikołaja I, który zakochuje się w pięknej Rosjance, ale polityka nie pozwala mu z nią być. Ja się wzruszyłam...
ewelynka69 - ty nam książkę religijna polecasz? Dobrze widzę? Mam złe doswiadczenia z tego typu literatura, bo mi ja na etyce w liceum kazali czytać.... To był jakis niekonczący się koszmar... Może ta książka jest inna, ale o aborcji, to chyba słabo czytac i raczej rozrywkowo, ani milo nie jest....
A wracajac do "Ludzi honoru", to muszę powiedzieć, że mnie to zaciekawilo, bo lubie historie "z zycia" wzięte, które sa jeszcze dobrze opisane. Poszukam sobie tego i zerknę na język jakim to jest napisane. Nie lubie patosu, które mają niektóre powieści historyczne.
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 10 Sie 2009 Posty: 2306 Skąd: Lubelszczyzna
Wysłany: 2011-10-27, 22:07
Rewelou napisał/a:
ewelynka69 - ty nam książkę religijna polecasz? Dobrze widzę? Mam złe doswiadczenia z tego typu literatura, bo mi ja na etyce w liceum kazali czytać.... To był jakis niekonczący się koszmar... Może ta książka jest inna, ale o aborcji, to chyba słabo czytac i raczej rozrywkowo, ani milo nie jest....
Hmm inaczej się czyta książki pod przymusem w liceum, inaczej z własnej woli. To nie jest książka typowo religijna, tylko po prostu temat aborcji zawsze ma związek z głosami za i przeciw, a co za tym idzie głosem Kościoła, argumenty religijne. Oczywiście nikogo nie namawiam, po prostu polecam.
A co do tego, że nie jest miło albo rozrywkowo czytać o takich tematach, no cóż, to kwestia gustu. Ja uwielbiam poruszające książki, np. "Zbrodnia i kara" to nie jest lekka książka, ale jest fascynująca.
Dziewczyny koniecznie przeczytajcie coś Marian Keyes - jest genialna, w jednej książce tyle śmiechu, łez i wzruszeń nigdy nie miałam. A przeczytałam już jej trzy książki i każda jest tak samo dobra! Ale na początek może 'Czarujący mężczyzna':)
Ja z kolei polecę coś skandynawskiego- powieści Majgull Axelsson. Świetnie łączy pisanie o bolączkach współczesnego świata (nie tylko powojennej Szwecji, choć głownie na tym się skupia) z motywami baśni skandynawskich i studium zaburzeń psychicznych. Wysmakowana literatura, może nie lekka i przyjemna, ale skłania do refleksji i pozostawia po sobie silne wrażenie. Polecam szczególnie dwie pozycje: Kwietniową czarownicę i Tę, którą nigdy nie byłam .
_________________ Chociaż raz warto umrzeć z miłości...
Agnieszka Osiecka
taka Gaduła ;) Pomogła: 3 razy Dołączyła: 06 Sty 2009 Posty: 187 Skąd: Lublin
Wysłany: 2011-11-27, 11:54
Uwielbiam klimaty skandynawskie, zwłaszcza muzykę i filmy, myślę, że pora dołączyć do tego książki. Już wiem, co napiszę w liście do Mikołaja
_________________ Metal heart you're not hiding
Metal heart you're not worth a thing
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum