Nie jesteś zalogowana! Zaloguj się by w pełni, bez ograniczeń korzystać z forum. Jeśli nie masz jeszcze konta, kliknij tutaj i przejdź do darmowej rejestracji.
Mapa strony
Strona Główna Forum
 Info   Szukaj    Album   Polecamy   Rejestracja   Profil   Wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: ksiazki, moje, panie, panowie

KSIĄŻKI, MOJE PANIE (I PANOWIE)!
Autor Wiadomość
Salon-Magia 
Coś już napisała

Wysłany: 2011-10-18, 12:36 

Dopiero odkryłam Zmierzch i po przeczytaniu pierwszej części już zamierzam sięgnąć po kolejne. Wciąga i ekscytuje, chociaż nigdy wampirowate powieści mnie nie pociągały. Zwykle sięgałam po babskie czytadła w stylu Kalicińskiej czy Grocholi.

marchewkowa 
Stała bywalczyni

Wysłany: 2011-10-19, 13:51 

Grochola mi się przejadła, niewiele zostaje w głowie po przeczytaniu książki, ale w sumie jest lekka i przyjemna...

[ Dodano: 2011-10-19, 14:03 ]
Mi Grochola się przejadła - jest lekka i przyjemna, ale niewiele zostaje w głowie po przeczytaniu...

ewelynka69 
Beauty Forum TEAM

Pomogła: 6 razy
Wysłany: 2011-10-20, 20:47 

Właśnie kończę czytać książkę "Dziecko pokuty", nawiązująca do miłości do Boga, drugiego człowieka. Porusza kwestię aborcji, wywołuje silne emocje.
Uważam, że warto Wam polecić :-D

[ Dodano: 2011-10-21, 21:21 ]
Inka, są przedstawione różne poglądy, dlatego są te emocje :)
Teraz będę czytać "Historię Białej Masajki".

InkaForever 
Użytkowniczka
zawsze spóźniona

Wysłany: 2011-10-21, 16:50 

ewelynka69 napisał/a:
Właśnie kończę czytać książkę "Dziecko pokuty", nawiązująca do miłości do Boga, drugiego człowieka. Porusza kwestię aborcji, wywołuje silne emocje.
Uważam, że warto Wam polecić :-D

Brzmi mi to jak książka o jasno określonej linii ideologicznej.

Rewelou
"Ludzie honoru" to powieść historyczna, czyli dużo akcji plus wątek miłosny. Opowiada autentyczną historię syna kaukaskiego imamma uprowadzonego i wychowanego przez rosyjskiego cara Mikołaja I, który zakochuje się w pięknej Rosjance, ale polityka nie pozwala mu z nią być. Ja się wzruszyłam...

Rewelou 
Użytkowniczka

Wysłany: 2011-10-26, 16:18 

ewelynka69 - ty nam książkę religijna polecasz? Dobrze widzę? Mam złe doswiadczenia z tego typu literatura, bo mi ja na etyce w liceum kazali czytać.... To był jakis niekonczący się koszmar... Może ta książka jest inna, ale o aborcji, to chyba słabo czytac i raczej rozrywkowo, ani milo nie jest....

A wracajac do "Ludzi honoru", to muszę powiedzieć, że mnie to zaciekawilo, bo lubie historie "z zycia" wzięte, które sa jeszcze dobrze opisane. Poszukam sobie tego i zerknę na język jakim to jest napisane. Nie lubie patosu, które mają niektóre powieści historyczne.

ewelynka69 
Beauty Forum TEAM

Wysłany: 2011-10-27, 22:07 

Rewelou napisał/a:
ewelynka69 - ty nam książkę religijna polecasz? Dobrze widzę? Mam złe doswiadczenia z tego typu literatura, bo mi ja na etyce w liceum kazali czytać.... To był jakis niekonczący się koszmar... Może ta książka jest inna, ale o aborcji, to chyba słabo czytac i raczej rozrywkowo, ani milo nie jest....

Hmm inaczej się czyta książki pod przymusem w liceum, inaczej z własnej woli. To nie jest książka typowo religijna, tylko po prostu temat aborcji zawsze ma związek z głosami za i przeciw, a co za tym idzie głosem Kościoła, argumenty religijne. Oczywiście nikogo nie namawiam, po prostu polecam.
A co do tego, że nie jest miło albo rozrywkowo czytać o takich tematach, no cóż, to kwestia gustu. Ja uwielbiam poruszające książki, np. "Zbrodnia i kara" to nie jest lekka książka, ale jest fascynująca.

InkaForever 
Użytkowniczka
zawsze spóźniona

Wysłany: 2011-10-26, 17:03 

Mi się czytało bardzo dobrze, było dynamicznie, a nie patetycznie. No i obrazowo, mogłam sobie wszystko wyobrazić. Ale najlepiej sprawdź sama :)

Rewelou 
Użytkowniczka

Wysłany: 2011-10-31, 17:04 

Fajnie, się zapowiada. Jak polecasz, to sie skusze :)

ewelynka69 
Beauty Forum TEAM

Wysłany: 2011-11-02, 12:05 

Powróciłam do "Buszującego w zbożu" - książka infantylna, ale momentami śmieszna. Czytałam już kilkanaście razy i za każdym razem jest inna :-)

UlaPlus 
Gaduła ;)

Wysłany: 2011-11-23, 10:23 

Dziewczyny koniecznie przeczytajcie coś Marian Keyes - jest genialna, w jednej książce tyle śmiechu, łez i wzruszeń nigdy nie miałam. A przeczytałam już jej trzy książki i każda jest tak samo dobra! Ale na początek może 'Czarujący mężczyzna':)

Amaranta 
Gaduła ;)
Twisted girl ;)

Wysłany: 2011-11-23, 12:05 

Ja z kolei polecę coś skandynawskiego- powieści Majgull Axelsson. Świetnie łączy pisanie o bolączkach współczesnego świata (nie tylko powojennej Szwecji, choć głownie na tym się skupia) z motywami baśni skandynawskich i studium zaburzeń psychicznych. Wysmakowana literatura, może nie lekka i przyjemna, ale skłania do refleksji i pozostawia po sobie silne wrażenie. Polecam szczególnie dwie pozycje: Kwietniową czarownicę i Tę, którą nigdy nie byłam .

taka 
Gaduła ;)

Pomogła: 3 razy
Wysłany: 2011-11-27, 11:54 

Uwielbiam klimaty skandynawskie, zwłaszcza muzykę i filmy, myślę, że pora dołączyć do tego książki. Już wiem, co napiszę w liście do Mikołaja :mrgreen:

Amaranta 
Gaduła ;)
Twisted girl ;)

Wysłany: 2011-11-27, 19:56 

Taka, polecam jeszcze Młyn na wzgórzu Karla Gjellerupa (Finlandia) i Księgę Diny Herbjorg Wassmo (Norwegia)- mnie powaliły ;)

Odpowiedz do tematu