Nie jesteś zalogowana! Zaloguj się by w pełni, bez ograniczeń korzystać z forum. Jeśli nie masz jeszcze konta, kliknij tutaj i przejdź do darmowej rejestracji.
Mapa strony
Strona Główna Forum
 Info   Szukaj    Album   Polecamy   Rejestracja   Profil   Wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: kremy, nowotwory

kremy a nowotwory
Autor Wiadomość
Fracile1973 
Początkująca

Wysłany: 2010-03-04, 12:03 kremy a nowotwory

Jakie zagrożenie?

Odchodząc od mojego osobistego zdania szwajcarskie prace podają:

- podejrzenie o indukcję (wzbudzanie) raka piersi

- zaburzanie gospodarki hormonalnej

- kontaktowe zapalenie skóry i błon śluzowych

Parabeny typu methylparaben wywołują:

- Immunologic contact urticaria (immunologiczna pokrzywka kontaktowa)
- Nonimmunologic contact urticaria (kontaktowa pokrzywka nieimmunologiczna)

Istnieje wiele synonimów dla prabenów, np. dla samego parabenu metylowego są to:

4-Hydroxybenzoic acid methyl ester
Methyl-4-hydroxybenzoate
Methyl-p-hydroxybenzoate
Methyl Chemosept
Methyl Parasept
Methylparaben
Nipagin M
Tegosept M

Jak podaje szwajcarska firma kosmetyczna Alpaderm parabeny można określić jako oestrognes environ-nementaux. Laboratorium tej firmy dąży do tego, aby opracować alternatywy dla parabenów w pełni bezpieczne. Jako firma produkująca kosmetyki, przyznaje, że parabeny mogą być odpowiedzialne za wzbudzanie niektórych nowotworów i zaburzeń hormonalnych. Produkują między innymi kosmetyki dla dzieci, wolne od parabenów

KosmetykiNatury 
Użytkowniczka
Kosmetyki Natury

Wysłany: 2010-03-04, 12:36 Re: kremy a nowotwory

Fracile1973 napisał/a:
Jakie zagrożenie?

Odchodząc od mojego osobistego zdania szwajcarskie prace podają:

- podejrzenie o indukcję (wzbudzanie) raka piersi

- zaburzanie gospodarki hormonalnej

- kontaktowe zapalenie skóry i błon śluzowych

Parabeny typu methylparaben wywołują:

- Immunologic contact urticaria (immunologiczna pokrzywka kontaktowa)
- Nonimmunologic contact urticaria (kontaktowa pokrzywka nieimmunologiczna)

Istnieje wiele synonimów dla prabenów, np. dla samego parabenu metylowego są to:

4-Hydroxybenzoic acid methyl ester
Methyl-4-hydroxybenzoate
Methyl-p-hydroxybenzoate
Methyl Chemosept
Methyl Parasept
Methylparaben
Nipagin M
Tegosept M

Jak podaje szwajcarska firma kosmetyczna Alpaderm parabeny można określić jako oestrognes environ-nementaux. Laboratorium tej firmy dąży do tego, aby opracować alternatywy dla parabenów w pełni bezpieczne. Jako firma produkująca kosmetyki, przyznaje, że parabeny mogą być odpowiedzialne za wzbudzanie niektórych nowotworów i zaburzeń hormonalnych. Produkują między innymi kosmetyki dla dzieci, wolne od parabenów

Zgadzam się w zupełności. Unikajmy kosmetyków z parabenami i wybierajmy tylko naturalne kosmetyki z certyfikatami.

Ważne, aby zwrócić uwagę czy kosmetyk, który jest określany mianem "naturalny" posiada certyfikat ECOCERT. Niestety w Polsce nie ma regulacji prawnych i każdy kto chce może napisać KOSMETYK NATURALNY a składzie sama chemia.

VitaLab 
Stała bywalczyni

Wysłany: 2010-03-05, 12:53 

To niestety racja.. Przed zakupem zawsze sprawdzajmy skład oraz wszystkie certyfikaty jakie powinny posiadac kosmetyki naturalne.

Agusia77 
Beauty Forum TEAM
www.photoblog.pl/aagusia77

Pomogła: 7 razy
Wysłany: 2010-03-05, 22:50 

Zgadzam się w wami, producenci piszą, że kosmetyk jest naturalny, że zero chemii, a spójrzmy choćby na "naturalny" Oriflame, sama chemia.
Ciężko kupić niedrogi krem bez parabenów, tak samo jak żel pod prysznic bez sls...
Moja siostra jest w ciąży, kupiła krem dla kobiet w ciąży z parabenami, a słyszałam że kobiety w ciąży nie mogą tego stosować. Właściwie nikt tego nie powinien stosować....

pati 
pati

Pomogła: 23 razy
Wysłany: 2010-03-06, 13:26 

Ja się na tym nie znam.. Serio... Poza tym, musiałabym się chyba na pamięć uczyć szkodliwych substancji... Nie mam pojęcia o składach w kremach i kosmetykach. Zna się tylko ktoś, kto "w tym siedzi"...

KosmetykiNatury 
Użytkowniczka
Kosmetyki Natury

Wysłany: 2010-03-07, 17:28 

pati napisał/a:
Ja się na tym nie znam.. Serio... Poza tym, musiałabym się chyba na pamięć uczyć szkodliwych substancji... Nie mam pojęcia o składach w kremach i kosmetykach. Zna się tylko ktoś, kto "w tym siedzi"...

Łatwo zapamiętać wszystko z nazwą paraben np Butylparaben, Ethylparaben, Propylparaben itp. omijamy z daleka.

Warto też znać nazwy kosmetyków, które są certyfikowane Logona, Lavera, Weleda, Helan i wiele innych.

Często producenci piszą ze jest to naturalny kosmetyk a w składzie sama chemia np Oriflame

Mam nadzieję, że niedługo prawo będzie ścigać tych, którzy bezpodstawinie wykorzystują nazwę "kosmetyk naturalny"

Pozdrawiam

pati 
pati

Pomogła: 23 razy
Wysłany: 2010-03-07, 17:49 

No właśnie. Jest coś takiego jak "fałszywa reklama", nie mogą sobie nazwy czegoś, czego nie posiadają!

Agusia77 
Beauty Forum TEAM

Wysłany: 2010-03-08, 10:56 

Naturalne kosmetyki Oriflame wyjatkowo mnie denerwuja. Konsultanci na kazdym kroku wmawiaja ludziom ze kosmetyki sa naturalne a to sama chemia. Takie cos powinno byc karalne.
W ogole ta cala chemia w kosmetykach to jakis nonsens, skoro wiadomo ze te substancje sa szkodliwe to producenci nie powinni tego swinstwa wrzucac do swoich kosmetykow.

KosmetykiNatury 
Użytkowniczka
Kosmetyki Natury

Wysłany: 2010-03-09, 12:20 

Agusia77 napisał/a:
Naturalne kosmetyki Oriflame wyjatkowo mnie denerwuja. Konsultanci na kazdym kroku wmawiaja ludziom ze kosmetyki sa naturalne a to sama chemia. Takie cos powinno byc karalne.
W ogole ta cala chemia w kosmetykach to jakis nonsens, skoro wiadomo ze te substancje sa szkodli to producencinie powinni tego swinstwa wrzucac do swoich kosmetykow.

Wyprodukownie naturalnego kosmetyku jest zwykle droższe, surowce wykorzystane do produkcji muszą być ze specjalnych ekologicznych upraw, kosmetyki muszą przejśc odpowiednie badania, testy itp.

Wyprodukowanie chemicznego kosmetyku jest tańsze więc producenci wolą taniej produkować, a całą kase pchać w reklamę.

Agusia77 
Beauty Forum TEAM

Wysłany: 2010-03-09, 21:54 

Gdyby wszystkie kosmetyki były naturalne, ale droższe ludzie po krótkim czasie nie zwracali by już na takiej uwagi, przyzwyczaili by się, że jest droższe i tyle. A przy okazji kobiety nie musiały by się zastanawiać co jest naturalne a co nie:) i konsultanci Oriflame nie musieli by wciskać ludziom kitu :mrgreen: :mrgreen:

Odpowiedz do tematu