Nie jesteś zalogowana! Zaloguj się by w pełni, bez ograniczeń korzystać z forum. Jeśli nie masz jeszcze konta, kliknij tutaj i przejdź do darmowej rejestracji.
Mapa strony
Strona Główna Forum
 Info   Szukaj    Album   Polecamy   Rejestracja   Profil   Wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: 20tki, dla, dzien/, krem, noc

krem na dzień/ na noc dla 20tki:)
Autor Wiadomość
nocandygirl 
Powieściopisarka

Pomogła: 5 razy
Wysłany: 2009-06-10, 21:18 

no a czemu nie :-D
a tą Bielendę to normalnie w Rossmanie / Naturze dostanę?

Doli 
Gaduła ;)

Wysłany: 2009-06-21, 23:44 

nocandygirl napisał/a:
no a czemu nie :-D
a tą Bielendę to normalnie w Rossmanie / Naturze dostanę?

Sorki, że po tylu dniach odpowiadam. Ja Bielendę znalazłam na stronie :)

http://www.lara.pl/produc...-podkladem.html

Z tej serii masz też krem na dzień

i na noc

Intryguje mnie też balsam, bo ma opcje wyszczuplania plus tak samo jak krem podkreśla opaleniznę :)

Może okazać się lepszy niż opalizujący z Dove. Zapomniałam jeszcze dodać, że przeciwdziała rozstępom :)

I ostatni kosmetyk z serii - masło :)

nocandygirl 
Powieściopisarka

Pomogła: 5 razy
Wysłany: 2009-06-23, 13:16 

kurde Doli idź i kup już ten podkład Bielendy, bo narobiłaś szumu, nakręciłaś mnie na niego a chciałabym poznać czyjąś opinię :)
wiem, że używałaś u koleżanki ale mimo wszystko jak się ma nacodzień to... :->

pati 
pati

Pomogła: 23 razy
Wysłany: 2009-07-30, 10:11 

Padało już wiele pytań na temat kremów do twarzy, ja mam jednak troszkę inne :P Mianowicie, jak już pisałam wcześniej, bardzo lubię krem mus matujący Lirene Design Your Style. Jest on zalecany zarówno na dzień, jak i na noc. Nasuwa się jednak pytanie, czy cera, którą się matuje przez całą noc i cały dzień, nie jest trochę "ograniczona", w sensie, że być może niezdrowe jest, aby powstrzymywać ciągle wydzielanie łoju i innych substancji? Czekam na odpowiedź.

P.S. Ciągle szukam dobrego kremu, po którym nie będzie mi się świeciła skóra, a który sprawdzi się jako dobra "baza" pod makijaż :(

Wieśka 
Użytkowniczka

Wysłany: 2009-07-30, 13:20 

Absolutnie nie. Żaden krem matujący nie ma prawa "zatykać" porów skóry. Kremy matujące stosowane do pielęgnacji cery tłustej mają za zadanie absorbować tłuszcz, który może powodować efekt "świecącej cery".
Kremy matujące posiadają składniki, które "wyciągają" tłuszcz" z porów zapobiegając ich zamknięciu, co może wywołać stan zapalny, czyli pryszcz (trądzik, glut, syfek etc, itp)

pati 
pati

Wysłany: 2009-07-30, 13:56 

No dobrze, ale niektóre kremy matujące zawierają olej parafinowy, co nie jest zdrowe dla skóry... Czyli z tego, co rozumiem, krem matujący na noc nie szkodzi? :?:

Wieśka 
Użytkowniczka

Wysłany: 2009-07-30, 15:01 

Parafina w tym przypadku stanowi rozpuszczalnik dla tłuszczy. Można zastosować spirytus, ale wtedy gruczoły łojowe mogą zostać dodatkowo pobudzone. Cera tłusta, staje się tłuściejsza. Zatem stosowanie spirytusu w pielęgnacji cery tłustej nie jest pożądane. Chyba, że bardzo niewielkie ilości, jako składnik do rozpuszczenia innych bazowych preparatów np. kamfory, która jak wiadomo sama znika (szybkie parowanie w każdej temperaturze).

pati 
pati

Wysłany: 2009-07-30, 16:29 

Czyli spokojnie krem matujący mogę używać na noc?

Wieśka 
Użytkowniczka

Wysłany: 2009-07-30, 19:04 

Trudno mi kategorycznie orzec tak lub nie. Wymieniłaś jeden ze składników kremu, który może być jedynie rozpuszczalnikiem dla jakiejś bazy. Sama w sobie parafina to składnik bardzo wielu kosmetyków. Jest powszechnie stosowana w chemii kosmetycznej. Nigdy nie zauważyłam, aby komuś szkodziła. Niemniej jednak, jest tłuszczem (pochodna ropy naftowej), która jeżeli będzie najważniejszym składnikiem preparatu, będzie natłuszczać cerę. Tego nie chcemy, bo będzie "świecić blaskiem księżyca".
Pamiętaj jednak, że codzienne czy conocne stosowanie kremu matującego wysuszy cerę. W innych postach stwierdzasz, że masz cerę mieszaną. Zatem dla utrzymania jej kondycji i wyglądu zaleciłabym maseczki nawilżające, serum kolagenowe i inne preparaty utrzymujące stały poziom wody w skórze właściwej.
Zwróć uwagę na zawartość tłuszczu w swoich kosmetykach - nie powinna być zbyt duża, najwyżej kilku procentowa.

Joan 
Beauty Forum TEAM

Pomogła: 2 razy
Wysłany: 2009-07-30, 19:28 

na noc można stosować tłustszy krem a nawet trzeba.

ja używam zawsze matujących kremów, kremu na noc nie używam :oops: chyba w końcu sobie taki kupię. I n ie zauważyłam żeby moja cera była wysuszona po takich kremach. a używam już bardzo długo teraz mam nivea jednocześnie nawilżający i matujący. chyba go już Pati pokazywałam gdzie indziej.
jest świetny. nie wysuszył mi cery a mam już trzecie opakowanie.
przeciwtrądzikowe toniki, żele, itp moga wysuszyć bo zawierają alkohol. ale przy cerze mieszanej bez trądziku nie będzie trzeba używać kosmetyków z z alkoholem

Wieśka 
Użytkowniczka

Wysłany: 2009-07-30, 22:39 

No cóż, w zasadzie potwierdzasz moją opinię. Krem matujący nie wysusza Twojej skóry, bo zawiera składniki nawilżające. Działa na dwa sposoby. Matujący, a zatem wysuszający - absorbujący tłuszcze , a jednocześnie nawilżający, a zatem utrzymujący odpowiedni poziom wody. Taka kombinacja właściwie pielęgnuje skórę.
W moim poście zajęłam się kremem z kategorii matujących. Stąd pojawiła się sugestia, potwierdzona w poście KIM, że równolegle z matowaniem (wysuszaniem) cery należy ją nawilżać, a niekiedy nawet natłuszczać. Chociaż tutaj byłabym ostrożna.
A teraz, reasumując, kremy matujące nie blokują ujścia tłuszczu a porów skóry, a wprost przeciwnie.

pati 
pati

Wysłany: 2009-07-31, 09:01 

:) no to bardzo się cieszę :P i dziękuję za odpowiedzi ;)

ZakazanyOwoc12 
Stała bywalczyni
Pozdrawiam :))

Wysłany: 2009-08-04, 16:31 

Ja używam NIVEA tylko na noc i nie codziennie ... :)
W dzień mam Swoje MLECZKO Z TONIKIEM typu "2" w "1" :-) ) -rano i wieczorem oczyszczam się za jego pomocą.Polecam,bo jest naprawdę dobre :-D :-D

Odpowiedz do tematu