byłam wczoraj u internisty i nasłuchałam się strasznych rzeczy.... A mianowicie Pani nie przepisała mi żadnych badań o jakie prosiłam. Podstawowe krwi bo ostatnio słabo się czuję i prześwietlenie płuc. Powiedziałam, ze paliłam i chcę się upewnić czy wszystko jest w porządku. NA to usłyszałam, że jestem głupia nie dbam o siebie, i najpierw muszę schudnąć a potem się badać. Wspaniała rada, tylko Pani doktor nie powiedziała jak to zrobić. A wydaje mi się że zmian w płucach nie można wykryć zwykłą słuchawką. Najciekawsze jest to że właśnie po to przyszłam na badania, żeby o siebie zadbać. Ćwiczę jestem na diecie, rzuciłam palenia. Wspaniale, ale Pani doktor uważa, że jestem głupa to pewnie ma rację. Jestem głupia bo chciałam się zbadać. A potem wszyscy się dziwią, że kobiety nie chodzą na badania itd. Szczerze mówiąc ta wizyta zniechęciła mnie do wszystkiego.
Pomogła: 11 razy Dołączyła: 04 Maj 2009 Posty: 1882 Skąd: Kraków
Wysłany: 2011-05-27, 12:19
Rozumiem Cie, ostatnio zrobiłam sobie morfologię na własną rękę, poszłam z wynikiem, wszystko było ok, ale poprosiłam o inne badanie. Usłyszałam, że nie ma takiej potrzeby... Dodałam, że to badanie robiłam bardzo dawno temu..
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 10 Sie 2009 Posty: 2306 Skąd: Lubelszczyzna
Wysłany: 2011-06-06, 12:30
Masakra, i jak tu się nie zniechęcić...
Ale to lekarz wykazał się brakiem kompetencji. Po pierwsze, jeśli jesteś ubezpieczona, przysługuje Ci prawo do wykonania badań kontrolnych, po drugie po to się idzie do lekarza, i zawsze lepiej zapobiegać niż leczyć, po trzecie, jak mogła, wiedząc, że jesteś na diecie, nie zrobić ci badań. Możesz to zgłosić do jej zwierzchnika na przykład.
usłyszałam, że jestem głupia nie dbam o siebie, i najpierw muszę schudnąć a potem się badać
iwonko, a byłaś u lekarki w jakimś przybytku typu LIM czy u zwykłego lekarza z przychodni jeśli u tego pierwszego, złóż zażalenie. lekarz nie ma prawa zachowywać się w ten sposób, skoro przychodzisz do niego po poradę. to, że palisz/paliłaś czy że masz nadwagę nie oznacza, że do lekarza możesz przyjśc dopiero, jak schudniesz i rzucisz palenie, bo on ma pomóc niezaleznie od tego, jaki styl życia prowadzisz. może co najwyżej powiedzieć wprost, że trzeba się za siebie wziąć w takim czy innym aspekcie, a nie nazywać pacenta głupim. jesli to lekarz państwowy, na takiego niewiele poradzisz więc zapraszam do innego. nie zniechęcaj się, niektórzy lekarze minęli się z powołaniem sądząc, że za nicnierobienie będą zarabiać kokosy. i zrób koniecznie badania krwi, z nich wiele można wyczytać
_________________ kocham Cię i tęsknię - na pewno wiesz, jak bardzo...
You Użytkowniczka
Wysłany: 2012-01-04, 18:57
Tu wszystko rozbija się o pieniądze, już nie chodzi o to żeby nas wyleczyć tylko o to żebyśmy szybciej umarli chyba
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum