Ziel Użytkowniczka
Wysłany: 2009-05-21, 19:06
Kosmetyki do cery tłustej
Witam : )
Mam 21 i od kiedy zobaczyłam na czole mini zmarszczki, to stwierdziłam, że czas najwyższy wziąć się na poważnie za swoją twarz ; ). Niby wcześniej jakoś o nią dbałam, jednak głównie polegało to na tym, że od przypadku do przypadku nakładałam krem, czy przemywałam tonikiem. Widocznie te mini zmarszczki naruszyły moje ego, że zainteresowałam się tematem bardziej ^^".
Więc tak - mam tłustą cerę, z lekką skłonnością do wyprysków. Zaznaczam, że z lekką, bo najgorszą trądzikową masakrę mam już za sobą (specyfiki przepisywane wtedy przez dermatologa albo nie skutkowały, albo jeśli już to na okres stosowania; trądzik w końcu sam zaczął przechodzić, a od kiedy biorę tabletki antykoncepcyjne to w dużej większości zanikł; to, co obecnie mi wyskakuje traktuję jako irytujący bonus związany z tłustą cerą ; )). Na dodatek błyszczę się, co działa mi na nerwy bardziej niż krostki czy wągry O_o.
W związku z czym chciałabym nabyć jakieś kosmetyki (żel do mycia + tonik + krem na dzień i/lub na noc) odpowiednie dla mojej cery, najchętniej matujące. I tu pojawia się problem, bo ilość kosmetyków do wyboru na półkach w drogeriach / Rossmanie / marketach sprawia, że moja zdolność do podejmowania decyzji ucieka z płaczem ^^". Jakimś cudem jednak zdecydowałam się na kosmetyki, które stosuję obecnie:
- (zakupiony bogowie wiedzą kiedy) krem Ziaja, HerbikaPlant, z białą herbatą; fajnie nawilża, jednak jak dla mnie to nie nadaje się do stosowania na dzień, bo jest trochę za tłusty i świecę się po nim;
- (zakupiony też bogowie wiedzą kiedy) tonik ściągający Garnier, Czysta skóra; jest na alkoholu - z jednej strony fajnie, bo syfy po nim dość szybko przysychają, z drugiej strony strony wiem, że w końcu wysuszy mi twarz, bo wysuszył mi dwa palce u prawej ręki O_o. I czasami się po nim świecę, mimo że miał zapobiegać błyszczeniu się;
- żel do mycia twarzy Soraya, Care&Control; owszem, skóra po nim jest miła w dotyku, ale świeci się : |
Posiadałam jeszcze ogórkowy tonik od Ziai oraz arbuzowy żel z granulkami Perfecta. Raczej nie miałam powodów, żeby na nie narzekać - po żelu czułam się wymasowana, po toniku odświeżona ; ).
Niedługo znowu będę wybierała się na zakupy, ale zupełnie nie mam pojęcia, co wybrać. A z racji tego, że specjalnie kasiasta nie jestem, to celowałabym w jakieś stosunkowo tańsze rzeczy - w oczy rzuciła mi się Ziaja i kuracja matująca Sorayi. Nie chciałabym wyrzucić pieniędzy w błoto, zatem prosiłabym Was o porady, za które będę niezmiernie dźwięczna : ).
ja z kosmetykami do cery tlustej mialam stycznosc na zajeciach :)
dokladnie to te http://www.activeshop.com...ath=135_266_267
ogolnie robia dobre wrazenie:)
i tylko tyle moge pomoc;p
Ziel Użytkowniczka
Wysłany: 2009-05-21, 20:01
Za pomoc dziękuję, aczkolwiek, aj, oj, drogie ^^"
Mam nadzieję, że znajdzie się jakaś dobra dusza, która byłaby w stanie doradzić coś tańszego ^^".
Ziel, tylko zobacz jaka tam jest pojemnosc...
za krem 50ml w sklepie placisz 15zl a tam za 250ml placisz 20.
Ziel Użytkowniczka
Wysłany: 2009-05-21, 22:09
OMG, na to nie zwróciłam uwagi O_o. Propozycja konkretna, ale mimo wszystko bałabym się zamawiać taką ilość kremu, nawet po korzystnej cenie. Co jeśli nie będę zadowolona? Od diabła kremu się zmarnuje. Swoją drogą ciekawe, czy ten krem w sprzedaży detalicznej też tak korzystnie kosztuje. Adres wrocławski, mogłabym się przejechać i sprawdzić...
W każdym razie dzięki, Darish:), za tego linka : )))
Chętnie jeszcze rozważę inne propozycje dziewczyn, mam nadzieję, że jeszcze jakieś się pojawią ^^"
ja tam zamawialam zestaw do depilacji i musilam przedstawic papiery ze jestem uczniem szkoly kosmetycznej i skorzystalam ze sprzedazy detalicznej.
Moze napisz do ziaji maila ze chcesz miec ziaje w salonie ale nie wiesz czy ta seria jest dobra bo jej jeszcze nie uzywalas :P moze wysla probki:)
Ziel, też mam tłustą cere, ale nie uzywam jakichs tam specjalnych kosmetyków, w stylu żeli do twarzy, itd. Jedyne co Ci mogę polecić, dla mnie naprawde skuteczne, to krem matujący Barwa Siarkowa Moc, kosztowal chyba 15zł, jesli dobrze pamietam.. to własciwie jedyny krem, który naprawde zmatowił moją cere na caały dzien :) tylko ze dla mnie jest troszke nieprzyjemny jak juz wsiąknie, tzn tak ściąga mi cere (nie wiem jak to napisac;p), wiec zawsze nakładam podkład (ale jakoś godzinke po nałożeniu kremu, tylko wtedy mam super efekt świeżego makijażu na cały dzien), bez nałożeniu podkładu na buźce wygląda jak taka blada powłoczka, choćby byl nałożony matowy jaśniuteńki puder.. no i ten efekt mi sie nie podoba ;) ale wieczorkiem koniecznie trza nałożyć jakis nawilżający krem, np. ten z Ziai z białą herbatą (tez go uzywam, ale sie po nim swiece, dlatego stosuje tylko wieczorem), bo ten matujący niestety wysusza cere :) to by było na tyle, jeśli kiedys znowu mi wpadnie jakis fajny kosmetyk, na pewno dam znac :P pozdrawiam ;)
_________________ ` Biegnę do swych marzeń, bo choć meta jest daleko - dogonię je!
Ziel Użytkowniczka
Wysłany: 2009-05-21, 23:00
m1990, hm, ja nie maluję się w ogóle, więc efekt bladej powłoczki na twarzy w zasadzie skreśla ten krem... I jeszcze to wysuszanie cery... Wątpię, żebym się na niego zdecydowała, mimo to dziękuję za sugestię : ).
_________________ Dobry wygląd jest wyrazem szacunku dla innych, a przede wszystkim dla nas samych.
Ziel Użytkowniczka
Wysłany: 2009-05-22, 14:35
pati, a właśnie miałam o tą serię AA pytać, bo w drogerii widziałam! : ) Czytasz mi w myślach, hehehehe. Więc naprawdę warto? Żele / toniki nie wysuszą mi skóry, a po kremach nie będę się błyszczeć?
Widziałam jeszcze takie serie:
- Perfecta No Problem! - miałam z tego żel i nie narzekałam
- Ziaja Nuno - co prawda antytrądzikowa, ale może warto?
- Eveline Pure Control - też antytrądzikowy, ale koleżanka polecała mi peeling z tej serii, może coś jeszcze jest warte uwagi?
- Soraya kuracja matująca - nic o tym nie czytałam, ale podobają mi się pudełka kremów : X
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 11 Sie 2008 Posty: 1095 Skąd: Kraków
Wysłany: 2009-05-26, 08:49
Cytat:
Widziałam jeszcze takie serie:
- Perfecta No Problem! - miałam z tego żel i nie narzekałam
- Ziaja Nuno - co prawda antytrądzikowa, ale może warto?
- Eveline Pure Control - też antytrądzikowy, ale koleżanka polecała mi peeling z tej serii, może coś jeszcze jest warte uwagi?
- Soraya kuracja matująca - nic o tym nie czytałam, ale podobają mi się pudełka kremów : X
Macie jakieś opinie na temat powyższych?
[/quote]
perfektę też polecam.
eveline też kiedyś miałam żel, dawno, był nawet fajny
soraya kuracja amtująca - polecam żel do mycia twarzy
jeszcze taki sobie jest krem ziaja med, antytrądzikowy, tylko niestety czoło mi się świeci po nim. i to jest jego minus.
i żel do mycia twarzy iwostin purritin - seria antytrądizkowa
gadżeciara ale ja też czasami najpierw patrze na opakowanie
hm, większość kosmetyków do cery tłustej żle mi sie kojarzy, bo prze okropnie wysuszały mi buźke, czasami aż swędziało i sie "sypałam" (czyli łuszczyłam ) dlatego polecałabym je z umiarem gdyż czasem można przedobrzyć
Ziel Użytkowniczka
Wysłany: 2009-05-26, 12:00
dronka.dronka, może to były kosmetyki na alkoholu? Ja miałam tonik Garniera, na alkoholu właśnie, co prawda twarzy nie zdążył mi wysuszyć, za to pięknie wysuszył mi trzy palce u prawej ręki : |
Póki co zainwestowałam z krem na noc oraz tonik AA Efekt Matujący. Użyłam ich dopiero parę razy, więc nie mogę pochwalić się jakimiś świetnymi efektami, cieszę się tylko, że skóra nie zareagowała zmasowanym wysypem krostek ; )
Kim, na ten żel do mycia twarzy Sorai pewnie się skuszę, bo jest większy i ciut tańszy od żelu AA ; )
mysle ze jesli ma sie cere tlusta czy problemy z tradzikiem to prostra sprawa albo trzeba sie wybrac do lekarza albo isc po KOSMETYKI Z APTEKI sa o wiele bardziej skuteczniejsze
_________________ "Jakie to piękne, gdy dziewczyna zapomina, że jest dobrze wychowana."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum