Nie jesteś zalogowana! Zaloguj się by w pełni, bez ograniczeń korzystać z forum. Jeśli nie masz jeszcze konta, kliknij tutaj i przejdź do darmowej rejestracji.
Mapa strony
Strona Główna Forum
 Info   Szukaj    Album   Polecamy   Rejestracja   Profil   Wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: bio, dla, kosmetyki, kosmetyki, mydla, naturalne, profesiona

kosmetyki Bio , naturalne , mydła , kosmetyki dla profesiona
Autor Wiadomość
mania23 
Początkująca

Wysłany: 2009-10-11, 18:46 kosmetyki Bio , naturalne , mydła , kosmetyki dla profesiona

Kosmetyki Bio , naturalne , mydła , kosmetyki dla profesjonalistów

W naszych czasach martwimy się często zanieczyszczeniem powietrza, konserwantami i dodatkami w kosmetykach, a także w żywności, które niepotrzebnie obciążają nasz organizm i mogą prowadzić do wielu schorzeń i alergii.

Ponadto mnożą się doniesienia, że niektóre substancje używane w masowo wytwarzanych kosmetykach mogą gromadzić się w skórze, a nawet przez nią przenikać głębiej do organizmu i mieć szkodliwe działanie nie tylko dla urody, ale i zdrowia.

Dlatego rośnie grupa zwolenników kosmetyków naturalnych zwanych też organicznymi, bio lub ekologicznymi, które są wolne od chemicznych dodatków i działają w zgodzie z naturą.

www.madamebio.pl

gabi32 
Początkująca

Wysłany: 2009-11-09, 12:30 Re: kosmetyki Bio , naturalne , mydła , kosmetyki dla profes

mania23 napisał/a:

Ponadto mnożą się doniesienia, że niektóre substancje używane w masowo wytwarzanych kosmetykach mogą gromadzić się w skórze, a nawet przez nią przenikać głębiej do organizmu i mieć szkodliwe działanie nie tylko dla urody, ale i zdrowia.

Masz rację Mania. Zainteresowałam się bardziej tematem bezpiecznych kosmetyków mając na uwadze nie tyle swoje zdrowie, ale mojego maleństwa, które "jest w drodze" :-D Znalazłam krótki artykuł na ten temat -> http://www.artelis.pl/art...zdrowie-dziecka
Gdy wyczytałam o możliwych skutkach ubocznych, jakie wywierają parabeny na skórę (i nie tylko na skórę), a później sprawdziłam wykazy składników kosmetyków, które stoją u mnie na półce, to mi "oczy wyszły na wierzch". W 99% preparatów można znaleźć co najmniej jeden, a najcześciej kilka parabenów. A zgadnijcie ile ich jest w preparatach, o zgrozo, przeznaczonych dla niemowląt...

ewelynka69 
Beauty Forum TEAM

Pomogła: 6 razy
Wysłany: 2009-11-09, 12:46 

Gabi, teraz to dopiero nas nastraszyłaś :!:

Joan 
Beauty Forum TEAM

Pomogła: 2 razy
Wysłany: 2009-11-09, 18:10 

fajny artykuł.
ale z drugiej strony konserwanty też są potrzebne, ale o tym autor nie napisał.
W ciąży trzeba uważać z kosmetykami ale bez przesady, nie można się przecież na 9 miesięcy zamknąć w jakiejś klatce bo wszystko zaszkodzi dziecku
próbki też są żeby wiedzieć czy nie ma się uczulenia

ale to temat raczej dłuższy

[ Dodano: 2009-11-09, 16:13 ]
znalzałam też o tabletkach odchudzających
http://www.artelis.pl/art...-odchudzajacych
sorry za ot

Paulinaa 
Powieściopisarka

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 2009-11-10, 11:05 

Joan pisze o waznej rzeczy. skoro przez cale zycie jestesmy narazone tak czy siak na dzialanie konserwantow, to totalne odciecie sie od nich na 9 miesiecy nie musi wcale wyjsc na dobre. oczywiscie nie zachecam zeby w ciazy szpikowac sie samymi kosmetykami ktore nie sa polecane w tym okresie.

Joan 
Beauty Forum TEAM

Pomogła: 2 razy
Wysłany: 2009-11-10, 14:40 

Paulinaa to może napisz czego Ty używasz w ciąży? przyda się innym
:-)

gabi32 
Początkująca

Wysłany: 2009-11-10, 15:05 

Paulinaa napisał/a:
skoro przez cale zycie jestesmy narazone tak czy siak na dzialanie konserwantow...

trafne spostrzeżenie... zastanawiam się czy nie byłoby warto zacząć minimalizować kontakt z bądź co bądź substancjami potencjalnie szkodliwymi. szczególnie, że w tak długim okresie czasu mogą z nich wyniknąć więcej szkody niż radości.
a konserwanty.... chyba jest alternatywa dla chemi, tyle że mało kto o tym wie.

tu znalazłam troszkę ciekawych informacji -> Raban o parabeny

pozdrawiam

Paulinaa 
Powieściopisarka

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 2009-11-10, 15:39 

Joan napisał/a:
Paulinaa to może napisz czego Ty używasz w ciąży? przyda się innym
:-)

od chwili kiedy sie dowiedzialam ze jestem w ciazy zaczelam uzywac oliwki w zelu johnson&johnson, potem kupilam krem na rozstepy niemieckiej firmy Fissan i uzywalam go raz na tydzien maksymalnie. ten kosmetyk to taki krem do masazu wiec jak mi sie przypomnialo to raz w tygodniu masowalam brzuszek i piersi ale dopiero po 3-4 miesiacu ciazy. tak dotrwalam do mniej wiecej 7-8 miesiaca. potem kupilam serum na piersi z perfecty i odstawilam kosmetyk na rozstepy [swoja droga - niezle smierdzial] i masazyki brzucha robilam na oliwce, ktorej nadal uzywalam, a masazyki piersi juz na serum, ktore daje swietne wyniki. teraz jak mi sie nie chce smarowac oliwka w zelu [bo trzeba ja po paru minutach wycierac, bo bardzo ciezko sie wchlania] to smaruje sie mleczkiem do ciala nivea, czyli moje drogie rzadnych specjalnych kosmetykow to nie uzywalam :-) poza tym jednym na rozstepy, ktory szybko przestal byc uzywany.

Odpowiedz do tematu